Bitki bakımı ve yetiştiriciliği aynı bir bebek gibi dikkat ve özveri gerektirir. Evlerde ya da bahçelerde yetiştirilen bitkilerin neye ihtiyacının olduğunun anlanması için o bitkilerin özelliklerinin bilinmesi son derece önemlidir. Bitkilerin hangi iklimlerde yetişebileceği, ne kadar güneş ışığına ihtiyacı olduğu, su gereksinimleri ile hangi toprak özelliklerinde en iyi verimi gösterebileceği bitki ve çiçek yetiştiricileri tarafından bilinmelidir. Bazı durumlarda bitkilerin coşması ve daha canlı bir görünüme sahip olması için ufak dokunuşların yapılması gerekir. Bu dokunuşlar ile bitkilerin daha verimli olması desteklenir. Bu yazımızda sizlere, bitkileri coşturacak bazı doğal yöntemlerden bahsedeceğiz. Sizin de bitkilerinizin biraz desteğe ve ilgiye ihtiyacı varsa bu basit teknikleri rahatlıkla deneyebilirsiniz.

Haşlanmış Yumurta Suyu

Özellikle sardunya yetiştiricilerinin mutlaka denemesi gereken bu teknik, bitkilerin ihtiyacı olan mineral ve besinlere ulaşmasını sağlar. Hemen hemen her sabah tüketilen haşlanmış yumurtanın suyu, uygun sulama saatlerinde ve su soğuduktan sonra çiçeklerin topraklarına dökülebilir. Bu yöntem ile çiçeklerin kısa süre içerisinde daha canlı bir görünüme sahip olması sağlanacaktır.

Yumurta Kabukları

Yumurtaların haşlandığı su gibi kabuklarının da bitkiler üzerinde son derece olumlu etkileri vardır. Kolay ulaşılabilir bir yöntem olması nedeni ile birçok kişi tarafından tercih edilen yumurta kabukları, ufak parçalara ayrıldıktan sonra toprağın içerisine yerleştirilmelidir. Bu aşamada yumurta kabuklarının un gibi ufalanmamasına özen gösterilmelidir.

Haşlanmış Sebze Suyu

İnsan sağlığı için son derece yararlı olan sebzelerin, haşlanması için kullanılan su da bitkilere şifa oluyor. Bu suların lavabolara dökülmesi yerine soğuması beklendikten sonra bitkilere verilmesi, bitkilerin ihtiyacı olan vitamin, mineral ve diğer bileşenlere ulaşmasını sağlayacaktır.

Sebze ve Meyve Kabukları

Günlük olarak tüketilen sebze ve meyvelerin kabuklarını hemen hemen herkes çöpe atmaktadır. Ancak bu besin ögelerinin kabuklarının biriktirilmesi ve sıcak su ilave ederek en az on iki, en fazla ise yirmi dört saat bekletilmesinin arından bitkilere verilmesi, bitkilerin coşmasını sağlayacaktır. Bu yöntem de oldukça ulaşılabilir ve sürdürülebilir olması nedeni ile sıklıkla bitki bakımları için tercih edilmektedir.

Yosun

Yosun kullanımı hem bitkilerin coşmasının hem de bitkilerin köklerinin daha kuvvetli bir hale gelmesini sağlar. Bunun için mümkünse denizden toplanmış yosunların tuzundan arınması için bol su ile yıkanması ve ardından bol sulu bir kabın içerisinde bekletilmesi gerekir. Ardından elde edilen su ile bitkilerin sulanması sağlanır. Bu yöntem sayesinde bitkilerin mineralleri temin etmesi daha verimli olacaktır. Bu durumda haliyle bitkilerin canlı bir hale gelmesine ve daha fazla yaprağa sahip olmasına yardımcı olacaktır.

Fasulye, Balık ve Muz Kabuğu Karışımı

Balık, fasulye ve muz kabuklarının içerisinde yer alan bileşenler bir araya geldiğinde, bitkilerin gereksinim duyduğu mineral ve vitaminleri onlara sunar. Bu tarifi hazırlayabilmek için otuz ile kırk adet fasulye, bir adet muzun kabuğu ve bir adet ufak balığı tencereye aktarılması gerekir. Besinlerin üzerini geçecek kadar su ilave edilip haşlandıktan sonra karışımın oda sıcaklığına gelmesi beklenmelidir. Burada önemli olan fasulyelerin yumuşamasıdır. Oda sıcaklığına gelen karışım blenderden geçirilir ve püre halinde getirilir. Elde edile bu püre, bitkilerin topraklarına karıştırılır. Bu karışım sayesinde azot, potasyum ve fosfor gibi önemli mineraller bitkilere temin edilmiş olacaktır.

Muhabir: Yusuf Karahan