Tarım Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan hububat fiyatları özellikle zor durumda bulunan üreticiye büyük bir darbe vurdu. Refahyol Hükümetinin Tarım Bakanı Musa Demirci, hububat fiyatlarının açıklanmasıyla birlikte üretici kesiminin bu yıl da büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını bildirdi.

Tarım Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan hububat fiyatları özellikle zor durumda bulunan üreticiye büyük bir darbe vurdu. Refahyol Hükümetinin Tarım Bakanı Musa Demirci, hububat fiyatlarının açıklanmasıyla birlikte üretici kesiminin bu yılda büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını bildirdi. Üretici kesimle sürekli iç içe olduklarını kaydeden Demirci, hükümetin açıkladığı hububat fiyatlarında maliyet unsurları göz önüne alınmadığı gibi yapılan kademeli artıştan da sadece borçsuz üreticilerin yararlanacağını bildirdi.

Hububat fiyatlarının açıklanmasıyla birlikte üreticilerin kendisini arayarak tepkilerini dile getirdiklerini anlatan Demirci, hükümeti uyardı. Konuyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Refahyol Hükümeti‘nin Tarım Bakanı ve Saadet Partisi GİK üyesi Musa Demirci, hükümetin bugüne kadar yapmadığı bir şekilde kademeli bir fiyat açıkladığını anımsattı. Haziran-Temmuz-Ağustos ayları için ekmeklik buğdayın tonunun 500 lira olarak belirlendiğini, Eylül-Ekim-Kasım aylarında ise her ay 10 lira olmak üzere kademeli bir artış yapılacağına dikkat çeken Demirci, açıklanan bu kademeli artış sadece küçük bir üretici kesiminin yararlanabileceğinin altını çizdi.

"Perişan bir durumda olan ve ürününü hasat eder etmez piyasaya sürmek durumunda bulunan üretici mağdur edilmiştir" tepkisinde bulunan Demirci, "Çiftçilerimizin yüzde 90‘nı borçlu olduğu için hasadını yapar yapmaz ürününü pazarda değerlendirir. Stok edemez. Bu şekilde Tarım Bakanlığı‘nın açıklamış olduğu kademeli fiyattan istifade edemez" dedi.

Tarım Bakanı‘na "Ürünü stokta bekletebilecek kaç tane üreticimiz var?" eleştirisinde bulunan Demirci, hükümeti göreve çağırarak, "Ya kademeli artış Haziran ayından itibaren yapılmalı ya da bu aradaki fark telafi edici gider olarak çiftçilerimize ödenmeli" dedi.

‘Hükümetin maliyet unsurları dikkate alındı‘ iddiasının da gerçekçi olmadığını ifade eden Demirci, şöyle konuştu: "2009‘da hasat edilen mahsul 2008‘in Eylül, Ekim ve Kasım ayında toprağa ekildi. O gün gübrenin fiyatı 2 bin 300 lira idi. Çiftçi mahsulünü ektikten 3 ay sonra Bakanlık gübre fiyatlarını geriye çekti. Dolayısıyla çiftçi ucuz gübreden yararlanamadı. Bakanlık hububat fiyatlarını açıklarken 2009‘un Haziran ayındaki maliyet unsurlarını dikkate aldı. Yani çiftçinin yararlanamadığı ucuz gübreye göre maliyet hesabı çıkardı"

Muhabir: Haber Merkezi