Etli ekmeğin meşhur olmasının nedeni şüphesiz kıymalı harcıdır. Ekmeğin üst bölgesinde yer alan bu harcın içine bol miktarda baharat konur. Aynı zamanda mevsiminde toplanan domates, biber ve soğan etli ekmeğe lezzet kazandırır. Hamur kısmında göze çarpan herhangi bir fark yoktur.
Etli ekmeğin hamur kısmı için gereken malzemeler şunlardır:
- 1,5 bardak su (ılık)
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 3,5 su bardağı un
- 2 kaşık sıvı yağ
- 2 çay kaşığı tuz
- Etli ekmeğin üzeri için gerekenler:
- 400 gram yağlı dana kıyması
- 1 tane soğan
- 1 tane domates
- 1 tane yeşil biber
- Çeyrek demet maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Evde Etli Ekmek Tarifi
- Etli ekmeğin yapımına ilk olarak hamur kısmından başlanır. Ardından kıymalı harç yapılır. Hamurun ve kıymanın yeteri kadar yoğurulması önemlidir. Özellikle kıymalı harcın yoğurulması malzemelerin homojen bir kıvam almasına yarar. Ardından pişme işlemine geçilir.
- Evde etli ekmek yapmak için yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Geniş bir karıştırma kabının içine unun büyük bir kısmını alın. Birazını sonra kullanmak üzere ayırın.
- Unun üzerine maya, tuz ve su ekleyin. Ardından hamuru yoğurmaya başlayın.
- Hamurun iyi bir kıvam alması için kalan hamuru dikkatli bir şekilde ilave edin. İhtiyaca göre un kullanmaya özen gösterin.
- Hamuru yaklaşık 30 dakika boyunca havalandırın.
- Harcı hazırlamak için kıymayı geniş bir karıştırma kabına alın.
- Soğanı yemeklik doğrayıp kıymanın üzerine ekleyin.
- Biber ve domatesi yıkadıktan sonra küp şeklinde doğrayın. Ardından diğer malzemelere dahil edin.
- Son olarak baharatları ve yağı da ekleyip kıymalı harcı güzelce karıştırın.
- Hamuru 4 bezeye ayırın. Ardından her bir parçayı uzun ve oval bir şekilde merdane yardımıyla açın.
- Hamurun üzerine hazırlamış olduğunuz harcı yayın.
- Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin. Ardından hamurları tepsiye yerleştirin.
- Fırını önceden 220 derecede ısıtın. Hazırladığınız hamurları fırının içine yollayarak 10 dakika boyunca pişirin.
- Pişen etli ekmekleri fırından çıkarın. Dilimleyerek sıcak bir şekilde servis edin.
Etli Ekmeğin Püf Noktaları
Etli ekmek yaparken hamurun mayalanmasını beklemek çok önemlidir. Hamurun boyutu iki katına çıkana kadar mayalanmalıdır. Hamuru açarken ince ve uzun bir şekil verilmesi iyi pişmesini kolaylaştırır. Harcı hamurun üzerine koyarken bir noktada toplamamak gerekir. Kenarlara dağıtılan harç etli ekmeğin daha lezzetli olmasını sağlar. Harcın taşmaması adına fazla doldurmamak önem taşır. Her fırının pişme performansı farklı olduğu için ara sıra kontrol etmek önemlidir.
Etli Ekmek Servis Önerisi
Akşam ya da öğle yemeği olarak tüketilen etli ekmeğin yanında soğuk bir içecek olmalıdır. Ev yapımı ayran etli ekmeğe oldukça yakışır. Tercihini gazlı içeceklerden yana kullanmak isteyen kişiler buz gibi kola ya da meyveli gazoz içebilir. Etli ekmeğin yanında turşu ya da patates kızartması da iyi gider.
Etli Ekmeğin Kalorisi
Bir porsiyon etli ekmekte yaklaşık olarak 541 kalori bulunur.
Etli Ekmek Hazırlama Süresi
Etli ekmeğin hamurunu ve harcını hazırlamak 40 dakika sürer. Pişme süresi ise 10 ile 15 dakika civarıdır.
Etli Ekmek Kaç Kişiliktir?
Yukarıdaki tarifle 4 kişilik etli ekmek hazırlanabilir.