Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran‘a yönelik yaptırımlar üzerinde değil, Viyana grubunun bu ülkeye vereceği cevabı konuşmanın gerektiğini söyledi.
Brezilya‘nın Rio De Janeiro kentinde düzenlenen Üçüncü Medeniyetler İttifakı Forumu‘nun ikinci gününün sonunda Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, artık ileriye bakılması gerektiğini, yaptırımlar üzerinde değil Viyana grubunun İran‘a vereceği cevabı konuşmanın gerektiğini, Türkiye ve Brezilya‘nın amacının tansiyonu düşürmek ve nükleer meselede nihai çözüm için diplomasi yolunun önünü açmak olduğunu söyledi.
Davutoğlu, İran‘ın nükleer programı, Brezilya ve Türkiye‘nin İran ile vardıkları uranyum takas anlaşmasına yönelik soruların ağırlıkta olduğu basın toplantısında, "bu hepimiz için bir sınav: Sorunları çatışma ile mi çözeceğiz, müzakerelerle mi. Türkiye ile Brezilya olarak diploması yolunun kullanılmasında İran‘ı ikna ettik. Tahran anlaşması, İran yönetiminin esnek politikaları sonucunda oldu" diye konuştu. Tahran‘da imzalanan anlaşmayla 1200 kilogram uranyumun tek seferde ve önceden verilmesi şartlarının hepsinin sağlandığını belirten Davutoğlu, öngörülen takvim uyarınca da bir hafta içinde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu‘na (UAEK) mektup yazması gereken İran‘ın bunu yerine getirdiğini söyledi.




