Çoban kavurma, mutfağımızın geleneksel lezzetleri arasında yer almaktadır. Bu yazıda, çoban kavurma tarifi ve püf noktalarına değinecek, çoban kavurma ile ilgili detaylı bilgiler sunacağız. Hazırsanız, kolları sıvayalım: çoban kavurma hazırlıyoruz!
Çoban Kavurma Tarifi Malzemeleri
Çoban kavurma yemeği için gerekli olan malzemeler, aslında basit malzemeler. Bu tarif için ihtiyacınız olan malzemelerin tam listesi aşağıda verilmiştir:
- 600 gram dana kuşbaşı eti
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 8 adet arpacık soğan
- 5 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 8 adet sivri biber
- 2 adet domates
- ½ çay bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 2 tatlı kaşığı kekik

Çoban Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır?
Çoban kavurma yemeğini hazırlamak için aşağıdaki adımları sırası ile takip ediniz:
- İlk olarak, bir tencereye iri doğranmış dana kuşbaşı etleri koyun. Sıvı yağı ekleyip orta ateşte 5 dakika kadar kavurun. Ardından tencerenin kapağını kapatın ve etler suyunu çekene kadar pişirin.
- Kabuklarını soyduğunuz arpacık soğanları ve ince kıyılmış sarımsakları tencereye ekleyin. Karıştırarak kavurmaya devam edin.
- 1 yemek kaşığı tereyağını ilave edin ve karıştırarak kavurma işlemine devam edin.
- Soğanlar yumuşadıktan sonra doğranmış sivri biberleri ekleyin. Biberler yumuşayana dek kavurma işlemini sürdürün.
- Küp küp doğradığınız domatesleri ve domates salçasını ekleyin. 10 dakika daha sotelemeye devam edin.
- Son olarak; sıcak suyu, tuzu, karabiberi, toz biberi, pul biberi (isteğe bağlı) ve kekiği ekleyin. Tencerenin altını kısın. Yaklaşık 20 dakika sonra kapatabilirsiniz.
- İsteğe göre biberiye ile süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
Çoban Kavurmanın Püf Noktaları
Çoban kavurma yemeği için bazı püf noktalara dikkat etmek, yemeğin lezzeti açısından önemli. Gelin, çoban kavurma yemeğinin püf noktaları nelermiş; öğrenelim.
- Geniş tabanlı bir tencere kullanarak tüm etlerin eşit ve düzgün şekilde pişmesini sağlayabilirsiniz.
- Dana kuşbaşı etini yağlı olarak tercih ederseniz, yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.
- Büyük boy arpacık soğanları yarıya keserek, küçük boy olanları ise kabuklarını soyarak bütün halde yemeğe ekleyebilirsiniz.
- Yemeğe su yerine et suyu eklemek, lezzeti artıracaktır.
- Etin yağlı kısımlarını kesip ilk olarak onları pişirin, böylece ekstra yağ kullanmanıza gerek kalmaz.
- Eti kavururken ocağı yüksek ateşe alın; bu sayede et suyunu salmaz. Etin daha hızlı pişmesini sağlarsınız.
- Etler yumuşamaya başladığında ocağın ayarını orta dereceye getirin.
- Çoban kavurma yemeğinin yanına tel şehriyeli pirinç pilavı ile servis edebilirisiniz. Bu ikili, enfes bir lezzet sunacaktır.
Çoban Kavurmanın Yanına Ne Gider?
Çoban kavurma ile en çok yakışan lezzet pirinç pilavıdır. Tereyağında enfes ve tane tane bir pirinç pilavı hazırlayabilir, çoban kavurma ile birlikte sunabilirsiniz. Bu yemeğin yanına nefis bir salata da şahane gidecektir!
Çoban Kavurma Kaç Kalori?
Çoban kavurma, lezzetli ve besleyici bir yemektir. Besin değerleri açısından ise bu yemek, oldukça zengindir; yüksek protein kaynağıdır.
Çoban kavurmanın 100 gramı yaklaşık olarak 165 kcal değerindedir. Bu yemeğin bir porsiyonu ise yaklaşık 600 kaloriye sahiptir. Yüksek kalori değerine sahip bu yemeği, porsiyonlu bir şekilde tüketmenizi öneriyoruz.



