CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Gıda zehirlenmeleriyle ilgili insanların yaşamlarını sona erdirecek kadar olumsuzluğun ortaya çıkması, bu alandaki denetimlerin arttırılmasının gerekliliğini göstermektedir." dedi. Gürer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, farklı illerde çok sayıda vatandaşın gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye başvurduğunu ve bazı ölümlü vakaların da yaşandığını hatırlattı.
"Dar gelirli grupların tüketim alışkanlıkları daha çok soruna dönüştü"
Dar gelirli grupların tüketim alışkanlıklarının süreçte daha çok soruna dönüştüğüne işaret eden Gürer, "Ekonomik koşullarda gıda güvenliği giderek daha fazla soruna dönüşüyor. Öğrencilerin tükettiği, düğün ve benzeri toplu yemeklerde sorunlar daha da öne çıkıyor. Çok kişi bu zehirlenmeleri hafif geçirdiği için de sürecin farkında olmuyor." ifadesini kullandı.
"Tarım ve Orman Bakanlığı konuya ilişkin denetim sonuçlarını paylaşmadı"
Gıda zehirlenmelerinde pestisit, aflatoksin ve koruyucu maddelerin oranının da etkili olduğunu belirten Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının, bu konuya ilişkin denetimlerinin sonuçlarını paylaşmadığını ileri sürdü. Özellikle, zincir marketlerde pestisit, aflatoksin ve koruyucu madde kalıntılarına ilişkin yapılan denetimlerde çıkan sonuçların açıklanmasının önemine dikkati çeken Gürer, şöyle konuştu: "Gıda zehirlenmeleriyle ilgili insanların yaşamlarını sona erdirecek kadar olumsuzluğun ortaya çıkması, bu alandaki denetimlerin arttırılmasının gerekliliğini göstermektedir. Bu anlamda gıda mühendislerinin daha çok istihdam edilmesi, düzenli ve sürekli olarak yoğunluk olan yerlerdeki gıda ürünleriyle ilgili denetimlerin arttırılması ve bu anlamda ortaya çıkabilecek sonuçların caydırıcı nitelikte olması önemlidir. Yapılması gereken, bu işi dürüstçe, ahlaklıca, doğruca yapmayanların sektör dışına çıkartılacağı uygulamanın gerçekleştirilmesidir."





