Cevizli kete, özellikle Erzurum yöresinde hazırlanan bir lezzettir. Bu lezzetli hamur işini evinizde denemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz! Peki nasıl hazırlayacaksınız? Merak etmeyin, cevizli kete tarifini tüm detayları ile birlikte sizlere sunacağız...
Cevizli Kete Tarifi Malzemeleri
Cevizli kete hazırlamak için ihtiyacınız olan tüm malzemeler şu şekilde listelenmiştir:
- 1 kg un
- 1 paket yaş maya
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
- 250 gr tereyağı
- 1 yumurta sarısı
- Yarım su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta
- Tuz
Cevizli Kete Tarifi Nasıl Yapılır?
Cevizli kete hamur işini hazırlayabilmeniz için izlemeniz gereken adımlar sırası ile şöyle:
- Öncelikle, maya ve toz şekeri yarım bardak ılık suda eritin. Kabarıncaya kadar ılık ortamda bekletin.
- Unu hamur kabına alın. Ortasını havuz olacak şekilde açın. Mayalı karışım, süt, yoğurt, sıvı yağ, yumurta ve tuzu ekleyin; yoğurun. Hamurun kıvamı orta yumuşaklıkta olmalı.
- Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin.
- Tereyağını eritip ılıtın. Hamurdan parçalar kopararak bezeler hazırlayın.
- Her bezeyi hazır yufkanın yarısı büyüklüğünde açın. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin ve ceviz içi serpiştirin.
- Hamuru rulo şeklinde sarın. Parmaklarınız ile sıkıştırarak ruloyu uzatın. Bir ucundan başlayarak sarıp gül şekli verin. Eliniz ile hafifçe bastırarak yassılaştırın.
- Yağlanmış fırın tepsisine keteleri aralıklı olarak dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün.
- 180 derecede ketenizi 20-25 dakika kadar pişirin.
- Pişen keteleri sıcak ya da ılık olarak servis yapın.
Afiyet olsun!
Cevizli Ketenin Püf Noktaları
Cevizli kete hamur işini hazırlamak için bazı püf noktalara dikkat etmek önemlidir. Bu püf noktalar şöyledir:
- Un ve sıvı malzemeleri karıştırırken, hamurun kıvamına dikkat edin. Hamur, orta yumuşaklıkta olmalıdır.
- Hamuru örterek oda sıcaklığında belirli bir süre dinlendirin.
- Her yufkayı açtıktan sonra üzerine yağ sürün.
- Ketenin fırında eşit şekilde pişmesi için önerilen sıcaklık ve süreye dikkat edin. Kontrollü olarak pişirin.
- Ketenin fırından çıkar çıkmaz ya da ılık olarak servis edin.
Cevizli Ketenin Yanına Ne Gider?
Cevizli kete ile uyum sağlayan lezzetler arıyorsanız, bu listeye bir göz atmanızı öneririz:
- Tavuk çorbası: Hamur işlerinin yanında çorba, hafif ve doyurucu bir başlangıçtır.
- Vişne kompostosu: Cevizli kete yanında ferah bir komposto, özellikle sıcak havalarda ideal bir seçimdir. Vişne kompostosu, düşük kalorili bir seçenek olduğundan eşlikçi olarak tercih edilen bir alternatiftir.
- Salata: Dilediğiniz malzemeler ile bir salata hazırlayabilir, cevizli kete yanında sunabilirsiniz.
- Kısır: Beş çaylarının vazgeçilmezi olan kısır, cevizli kete ile uyumlu olacak bir diğer lezzetli seçenektir.
- Ayran: Cevizli kete yanında ferahlatıcı bir içecek arayışı içerisindeyseniz, ayran tercih edebilirsiniz.
- Zeytinyağlı sarma: Hamur işleri ile uyumlu bir seçenek olan zeytinyağlı sarma, leziz bir alternatiftir.
- Arpa şehriye salatası: Çay saati ya da akşam yemeği için cevizli kete yanına bir seçenek arıyorsanız, arpa şehriye salatasını tercih edebilirsiniz.
Cevizli Kete Kaç Kalori?
1 porsiyon cevizli ketenin kalori değeri 331 kcal’dir. Kalori değeri yüksek olan bu hamur işini, kontrollü bir şekilde tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Aksi halde, kilo alımına neden olabilir.