Çaykur‘a bağlı Artvin, Rize, Giresun ve Trabzon‘daki 46 çay fabrikasında, 55 yıldır örgütlü sendikacılık yapan Tek Gıda-İş sendikasından sonra Öz Gıda-İş sendikasının da örgütlenme çalışması yapması, rekabete neden oldu.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (ÇAYKUR)bağlı Artvin, Rize, Giresun ve Trabzon‘daki 46 çay fabrikasında, 55 yıldır örgütlü sendikacılık yapan Tek Gıda-İş Sendikasından sonra Öz Gıda-İş Sendikasının da örgütlenme çalışması yapması, rekabete neden oldu.

Doğu Karadeniz Bölgesi‘nin en önemli ekonomik değeri olan ÇAYKUR Genel Müdürlüğünün çay fabrikalarında 3 bin 878 kadrolu, 10 bin 566 mevsimlik olmak üzere 14 bin 444 işçi çalışıyor. ÇAYKUR işçileri arasında ise 55 yıldan bu yana sadece Tek Gıda-İş Sendikası örgütlü bulunuyordu. Ancak yaklaşık 3 ay önce Öz Gıda-İş Sendikası‘nın da bölgeye gelerek ÇAYKUR işçileri arasında örgütlenme çalışması yapması sendikalar arasında rekabete neden oldu.

Öz Gıda-İş, Çaykur fabrikalarına yeni girdi

Örgütlenme çalışmalarına yeni başlayan Öz Gıda-İş Sendikası, fabrikaların bulunduğu yerlerde işçilerle toplantılar yaparak üye toplamaya, Tek Gıda-İş Sendikası da üyelerinin Öz Gıda-İş Sendikası‘na geçmesini engellemeye çalışıyor.

Öz Gıda-İş Sendikası kısa sürede çoğunluğu ele geçirip yetkili sendika durumuna geleceğini iddia ederken Tek Gıda-İş Sendikası ise bu sendikanın başarılı olamayacağını ileri sürüyor.

Tek Gıda-İş Sendikası Bölge Başkanı Naci Bayraktutan, çay fabrikalarının kurulduğu ilk günden bu yana yöre halkı ile iç içe olduklarını belirterek, ‘‘sendikamız, 55 yıldır yörede çay fabrikalarında çalışan işçiler arasında örgütlüdür. İşçinin hak ve menfaatini korumanın dışında, bölge insanı için önemli olan çeşitli sorunlarla da ilgileniyoruz, çeşitli yardımlar yapıyoruz‘‘ dedi.

Bayraktutan, sendikalarının Türkiye‘de demokrasinin en iyi işlediği sendikalardan biri olduğunu savunarak, ‘‘Öz Gıda-İş Sendikası başarılı olamayacaktır. Asla yetkiyi alacak sayıya ulaşamayacaktır. Onlar yarın bırakıp gidecekler ama biz hep buradayız. Bu nedenle biz yapamayacağımız şeyleri vaat edemeyiz. Çünkü hep vatandaşın içinde olacağız‘‘ dedi.

Amaç işçiye daha iyi hizmet vermek

Öz Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Mehmet Şahin ise yöreye işçi arkadaşlarının daveti üzerine geldiklerini, bundan doğal bir şey olamayacağını belirtti. ÇAYKUR işçilerinin çeşitli konularda şikayetleri olduğunu, bunları çözmeyi amaç edindiklerini dile getiren Şahin, ‘‘işçi arkadaşlarımızın hak ve menfaatleri 50 yıldır savunulmadı, seçme ve seçilme hakları ellerinden alındı, yüzlerine dahi bakılmadı, mevsimlik işçiler önemli mağduriyetler yaşadı, promosyon paraları yok oldu. Bu sorunlar, Öz Gıda-İş Sendikasının gelmesi için yeterlidir‘‘ diye konuştu.

İnsanı merkez alan anlayış

Sendikaların  insanı merkez alan, işçiye hizmeti ibadet sayan bir yapıda olduğunu ifade eden Öz Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Mehmet  Şahin, şunları söyledi: "ÇAYKUR‘da yetkiyi aldığımızda işçi arkadaşlarımızın sorunlarını çözmek için uğraşacağız. Öncelikle demokratik ve adaletli bir seçim sistemi getireceğiz. Tüm fabrikalarda işçiler istedikleri başkan ve yardımcılarını seçebilecek, beğenmediği yöneticileri 4 yıl beklemek zorunda kalmayacak, yöneticileri istedikleri zaman görevden alma yetkisine sahip olacaklar. İşçilerden toplanan aidatlar onların ihtiyaçları ve hizmetlerine harcanacak. Mevsimlik çalışan işçilerin çalışma sürelerinin uzatılması için girişimlerimiz olacak." Şahin, şu ana kadar 4 bin üye sayısını geçtiklerini ileri sürerek, hedeflerinin öncelikle ÇAYKUR‘da çoğunluğu ele geçirerek yetkili sendika konumuna gelmek, ardından da ÇAYKUR‘da çalışan bütün işçilerin kendi sendikalarına geçmesini sağlamak olduğunu kaydetti.

Muhabir: Haber Merkezi