Hayatın İçinden

Ayran Kaç Kalori? Besin Değeri, Faydaları

Ayran, tesadüf eseri ortaya çıkan milli içeceğimizdir. İçecekler kategorisinde en sağlıklı içecekler arasında yer alan ayran; besin değerleri ve faydaları ile bilinmektedir. Bu yazıda, ayran ile ilgili detaylardan bahsedeceğiz.

Abone Ol

Ayran, içecekler kategorisinde yer alan en sağlıklı içeceklerden biridir. Ayranın bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Bu yazıda; ayranın kaç kalori olduğu, besin değerleri ve faydaları ile zararları üzerine bilgiler vereceğiz. Hazırsanız, milli içeceğimizi tüm ayrıntıları ile yeniden keşfedelim!

Ayran Kaç Kaloridir?

Ayranın kalorisi; yapılacak yoğurdun kalori değeri, kullanılacak tuz miktarı ve porsiyonlama şekline bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak 1 su bardağı ayranın kalorisi şu şekilde sıralanmıştır:

  • Tam yağlı ayran: 53 kcal
  • Yarım yağlı ayran: 45 kcal
  • Yağsız ayran: 30 kcal
  • Ayranın Besin Değerleri
  • 1 su bardağı ayran için besin değerleri şu sıra ile verilmiştir:
  •  Karbonhidrat: 2.71 g / 4.07 g
  • Protein: 1.98 g / 2.97 g
  • Yağ: 2 g / 3 g
  •  Kolesterol: 12 mg / 18 mg
  •  Sodyum: 312 mg / 468 mg
  •  Kalsiyum: 62 mg / 93 mg


Ayranın Faydaları Nelerdir?

  •  Ayran, tokluk hissini artırarak ve besin emilimini azaltarak kilo verme sürecine katkıda bulunan bir içecektir.
  •  Özellikle yaz aylarında içilen ayran, sıcaklığın dengelenmesine yardımcı olur.
  •  Ayran, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyumu içerir. Kalsiyum, kemiklerin güçlenmesine ve iskelet sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  •  Ayran, D vitamini içerir. D vitamini, anemi riskini azaltır.
  •  İçerdiği riboflavin, hormon salgılanmasını destekler ve sindirim sistemini güçlendirir.
  •  Ayranın düzenli tüketimi kan basıncını düşürür ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
  •  Mide asidini dengeleyerek sindirim sistemi sorunlarını hafifletir.
  •  Faydalı bakterilerin sayısını artırarak gastrit sorunlarını hafifletir.
  •  Ayran, cilt sağlığını korumaya yardımcı olur ve güneş yanıklarını tedavi eder.
  •  Yorgunluğu alır ve kasları gevşetir; bu da sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler sağlar.
  •  Hemoroid hastalığına iyi gelir.
  •  Metabolizma ve vücut savunma sistemini destekleyerek soğuk algınlığına karşı koruma sağlar.

Ayranın Olası Zararları

  •  Hazır ayranların aşırı tüketimi, bağırsaklardaki zararlı bakterilerin artmasına neden olabilir, bu da sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir.
  •  Aşırı miktarda ayran tüketimi, midedeki asit seviyelerini değiştirebilir ve sindirim sorunlarına yol açabilir.

Ayran Nasıl Saklanmalıdır?

  •  Ayranı her zaman buzdolabında saklanmalıdır.
  •  Ayranın saklanacağı kabın hava almayan bir kap ya da şişe olduğundan emin olunmalıdır.
  •  Küçük, tek porsiyonluk ayranlar, açıldıktan sonra hemen tüketilmelidir. Hazır şişelerde alındı ise, buzdolabında son kullanma tarihine kadar saklanabilir. Ancak; şişe açıldı ise en fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir.

Ayran Hakkında Bilgiler

  •  Ayran, Türk mutfağına özgü bir içecektir.
  •  Ayran; Türkiye başta olmak üzere; Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve nazı Balkan ülkelerinde ve Orta Doğu ile Orta Asya ülkelerinde hazırlanan bir içecektir.
  •  Ayran, Orta Çağ’da Göktürklerin, yoğurtları ekşidiğinde ekşiliğini azaltmak için üzerine su ilave etmeleri ile bulunmuş bir içecektir. Yani, ayran tesadüf eseri ortaya çıkmış olan bir içecektir.
  •  Ayran, Divan-ı Lügatit Türk’te “sütten üretilen içecek” olarak tanımlanmıştır.
  •  Ayran yapımında bazen su yerine süt de kullanılabilmektedir.
  •  Ayran yapımı için, genelde yağlı yoğurt tercih edilmektedir.
  •  Ayran yapımı sırasında, 1 ölçü yoğurda, en fazla 1,5 ölçü su katılması “ideal oran” olarak kabul edilmektedir.
  •  Ülkemizde, 2016 senesinde toplam 684 bin 526 ton ayran üretilmiştir.
     Ayranın; Susurluk ayranı, yayık ayranı ve Malatya usulü acılı ayran gibi çeşitleri bulunmaktadır.