Sabah ekmek peşine evden çıkan, ancak akşam sevdiklerine kavuşamayan binlerce can...
Ekmek teknesinin, ölüm tuzağına dönüşmesi...
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin yayımladığı 2025 raporu, iş güvenliği konusundaki ihmaller zincirini bir kez daha gözler önüne serdi.
Rakamlar sadece bir istatistik değil, sönen ocakları temsil ediyor.
2023 ve 2024 verilerine göre düşüş değil artış gerçekleşti.
İSİG Meclisi'nin açıkladığı rapora göre, 2025'te tam 2 bin 105 emekçi ekmek parası peşindeyken yaşamını yitirdi.
Ölüm İstatistikleri Tırmanışta
Raporun detaylarına inildiğinde durumun ciddiyeti daha net anlaşılıyor. 2023 yılında 1.932, 2024 yılında ise 1.897 işçi yaşamını yitirmişti. Ancak 2025 yılında bu sayı ürkütücü bir artışla 2 bin 105'e yükseldi. Önlemlerin yetersizliği ve denetim eksiklikleri, bilançonun ağırlaşmasındaki en büyük etken olarak ifade edildi.
Çocuk İşçi Utancı: 14 Yaş Altı...
Raporun en can yakıcı kısmı ise çocuk işçiler oldu. Okul sırasında olması gereken, parkta oynaması gereken yaşta tam 138 çocuk, çalışırken hayatını kaybetti. Bu çocukların 26'sının henüz 14 yaşının altında olması yürekleri dağladı. Öte yandan emeklilik çağında dinlenmesi gerekirken çalışmak zorunda kalan 65 yaş üstü 126 emekçi de iş cinayetlerine kurban gitti.

İnşaat Yine "Ölüm" Zirvesinde
Sektörel dağılıma bakıldığında "inşaat" yine başı çekti. Şantiyelerdeki güvencesizlik rapora şu rakamlarla yansıdı:
- İnşaat, Yol: 493 can kaybı.
- Tarım, Orman: 414 kayıp (183 işçi, 231 çiftçi).
- Taşımacılık: 272 işçi.
- Ticaret, Büro, Eğitim: 144 emekçi.
- Belediye, Genel İşler: 125 işçi.
Sanayi sektöründe toplam 691, hizmet sektöründe ise 478 işçinin yaşamını yitirdiği "kaydedildi".
Trafik Kazası Değil, İş Cinayeti
Ölüm nedenleri incelendiğinde, servis kazalarının ve trafikte geçen mesainin ölümcül sonuçları dikkat çekti. 466 işçi trafik ve servis kazasında hayatını kaybederken, bunu 374 kayıpla "ezilme ve göçük", 354 kayıpla ise "yüksekten düşme" takip etti.
Dikkat çeken bir diğer veri ise kalp krizi ve beyin kanaması kaynaklı ölümler oldu; aşırı çalışma koşullarının tetiklediği düşünülen bu nedenlerle 299 işçi yaşamını yitirdi. Ayrıca 89 işçinin intihar ederek yaşamına son verdiği bilgisi raporda yer aldı.

Sendikasızlık Öldürüyor
İSİG Meclisi raporunda, örgütsüzlüğün ve güvencesizliğin ölümle olan ilişkisine de vurgu yapıldı.
Yaşamını yitiren 2 bin 105 işçiden sadece 50'sinin sendikalı olduğu, geriye kalan 2.055 işçinin ise sendikasız çalıştığı ortaya çıktı.
Raporun ardından sendikalar ve meslek odalarından denetimlerin sıkılaştırılması yönünde yeni çağrılar gelmesi bekleniyor.

