Türkiye Emekliler Derneği Genel Sekreteri Recep Orhan, milletvekillerine göndereceği mektupla, emekli aylıklarının açlık ve yoksulluk sınırı karşısında giderek eridiğini belirterek, acil tedbir alınmasını isteyecek.
Rapora göre, yoksulluk sınırı 4 işçi emeklisi, 5 Bağ-Kur esnaf emeklisi, 7 Bağ-Kur tarım emeklisi ve 3 memur emeklisinin aylığına denk geliyor. Yani yoksulluk sınırı olarak bilinen ve bir ailenin temel ihtiyaçlarının bir aylık toplam tutarı anlamına gelen bir rakam, emekli aylıklarının 7 katına ulaştı.
Türkiye Emekliler Derneği Genel Sekreteri Recep Orhan, milletvekillerine göndereceği mektupla, emekli aylıklarının açlık ve yoksulluk sınırı karşısında giderek eridiğini belirterek, acil tedbir alınmasını isteyecek. TBMM‘nin kapanmadan emeklileri yakından ilgilendiren İntibak Yasası‘nın çıkarılmasını talep edecek olan Orhan, milletvekillerine emeklilerin içinde bulunduğu gösteren raporu da sunacak. Rapora göre, yoksulluk sınırı 4 işçi emeklisi, 5 Bağ-Kur esnaf emeklisi, 7 Bağ-Kur tarım emeklisi ve 3 memur emeklisinin aylığına denk geliyor. Yani yoksulluk sınırı olarak bilinen ve bir ailenin temel ihtiyaçlarının bir aylık toplam tutarı anlamına gelen bir rakam, emekli aylıklarının 7 katına ulaştı.
"Yoksulluk sınırına yaklaşan emekli aylığı yok"
Milletvekillerine gönderilecek ve emeklilerin içinde bulunduğu acı tabloyu gözler önüne seren rapor şöyle:
"2005-2010 yılları arasında açlık sınırı yaklaşık yüzde 58 oranında yükselirken, bir ailenin sadece mutfak masrafları anlamına gelen bu rakamın karşısında emeklilerin aylıklarındaki artışlar yetersiz kalmıştır. Yoksulluk sınırına yaklaşabilen emekli aylığı ise neredeyse yok denecek kadar azdır. 2005 yılında 1 milyon 717 bin 27 TL tutarında olan yoksulluk sınırı ortalaması yüzde 57,96 oranındaki artışla 2010 yılında 2 milyon 712 bin 60 TL‘ye yükselmiştir. Yoksulluk sınırı bu büyüklüğüyle yaklaşık 4 işçi emeklisinin aylığına denk gelmektedir. Diğer aylıklarla karşılaştırdığımızda da, yoksulluk sınırının; 5 Bağ-Kur esnaf emeklisinin, 7 Bağ-Kur tarım emeklisinin ve 3 memur emeklisinin aylığına denk geldiği görülmektedir. Eğer bir ülkede, yoksulluk sınırı olarak belirlenen ve bir ailenin temel ihtiyaçlarının bir aylık toplam tutarı anlamına gelen bir rakam, emekli aylıklarının 7 katına ulaşmışsa, ortada bir sorun olduğu açıktır. Artık bu sorunu herkes görmek ve çözüm üzerinde çalışmalar yapmak zorundadır."


