Aile & Yaşam

Tuzlu yoğurt kavurması nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Tuzlu yoğurt kavurması nedir, hangi yöreye ait? Tuzlu yoğurt kavurması nasıl hazırlanır, püf noktaları nelerdir? İşte konuya dair ayrıntılar…

Abone Ol

Yöresel lezzetler, son dönemlerde belki de hiç olmadığı kadar yoğun bir ilgi ile karşılaşmaya başladı. Gerek sofralarını farklı lezzetler ile şenlendirmek isteyenler gerek ise de daha sağlıklı beslenmek isteyen birçok kişi, ülkemizin zengin mutfağında yer alan yöresel lezzetleri sık sık araştırmaya başladı.

Yöresel lezzetlerin oldukça popüler hale gelmeye başladığı şu günlerde arama motorları üzerinden sık sık sorgulanan yemeklerden biri de tuzlu yoğurt kavurması olarak kayda geçti. Bu lezzetin hangi yöreye ait olduğu, nasıl yapıldığı merak konusu oldu.

Tuzlu yoğurt kavurması, Hatay ilinin meşhur lezzetleri arasında yer almaktadır. Yörenin özel lezzeti tuzlu yoğurt ile yapılan bu lezzet, ‘cercerun’ ismi ile de bilinmektedir. Malzeme listesi kısıtlı olan ve bu neden ile de ‘ekonomik’ olarak değerlendirilen tuzlu yoğurt kavurması, aile sofralarının yanı sıra davet sofraları için de uygun bir seçenektir.

Yemekten ziyade bir meze olarak değerlendirilen tuzlu yoğurt kavurması, her bütçeye uygun bir lezzettir. Yörede günlük beslenme rutininin vazgeçilmez ürünlerinden biri olan tuzlu yoğurt kavurması, kemik ve kas gelişimine fayda sağlamaktadır. Dolayısı ile sporcular ve gelişim çağında olan çocuklar, bu lezzeti düzenli olarak tüketmelilerdir. Peki, tuzlu yoğurt kavurması nasıl yapılır? Tuzlu yoğurt kavurması tarifinin yapımında nelere dikkat etmek gerekir? İşte damak çatlatan lezzeti ile tuzlu yoğurt kavurması tarifine dair tüm merak edilenler…

TUZLU YOĞURT KAVURMASI TARİFİ MALZEMELERİ

Tuzlu yoğurt kavurması tarifinin malzeme listesinde yalnızca birkaç ürün yer almaktadır. Dolayısı ile meze olarak değerlendirilen ve ekmek ile birlikte tüketilen bu lezzetin son derece ekonomik olduğunu söylemek mümkündür.

Hatay’ın meşhur lezzeti tuzlu yoğurt kavurması tarifinin yapımında kullanılan malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

  • 1 tane büyük boy kuru soğan, 1 çay bardağı soğuk sıkım zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası, 4 yemek kaşığı tuzlu yoğurt.

Yukarıda paylaşmış olduğumuz malzemeleri kullanarak 4 kişilik tuzlu yoğurt kavurması hazırlayabilirsiniz.

TUZLU YOĞURT KAVURMASI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Tuzlu yoğurt kavurması tarifinin yapımına kuru soğanı küp küp olacak şekilde doğrayarak başlayın. Hazırladığınız soğanları zeytinyağı döktüğünüz tavaya alın ve soğanlar saydamlaşana kadar kavurun.

Yaklaşık olarak 10 dakika kadar kısık ateşte kavurduğunuz soğanlarınızın üzerine tatlı biber salçasını ekleyin ve kavurma işlemine devam edin. Salçanın kokusu tam olarak çıktıktan sonra tavaya tuzlu yoğurdu ekleyin ve karışımı 2- 3 dakika kadar pişirin. Pişen mezenizi isterseniz ince kıyılmış maydanoz eşliğinde, ılık ya da orta sıcaklıkta servis edin. Afiyet olsun!

TUZLU YOĞURT KAVURMASI TARİFİNİN PÜF NOKTALARI

Tuzlu yoğurt, odun ateşinde kıvamı koyulaşan yoğurda tuz eklenmesi ile hazırlanır. Dolayısı ile tuzlu yoğurt kavurması tarifinde tuz kullanmamak gerekir. Aksi takdirde mezenin tuz oranı yüksek olacağı için yenilemeyecek hale gelecektir.

TUZLU YOĞURT KAVURMASI TARİFİNİN YANINA NE GİDER?

Tuzlu yoğurt kavurması, yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere meze kategorisinde değerlendirilen bir lezzettir. Dolayısı ile bu lezzeti isterseniz yalnızca ekmek ile isterseniz de kısır ve kıymalı börek gibi lezzetlerin yanında tüketebilirsiniz.

TUZLU YOĞURT KAVURMASI KAÇ KALORİ?

Tuzlu yoğurt kavurması tarifi ile ilgili yapılmış olan ek bir kalori hesabı bulunmamaktadır. Ancak 1 kase (180 gram) tuzlu yoğurdun yaklaşık olarak 110 kalori, 1 yemek kaşığı (45 gram) tuzlu yoğurdun ise yaklaşık olarak 27 kalori olduğu bilinmektedir.