Ekonomi

Türk dondurulmuş gıdası global pazarda öne çıkıyor!

Türkiye, dondurulmuş gıda alanında hem iç pazarda hem de ihracatta büyük bir potansiyele sahip. Dondurulmuş sebze ve meyveler, özellikle katkısız ve doğal ürün arayışında olan gelişmiş ülkelerde büyük talep görüyor.

Abone Ol

Türkiye, dondurulmuş gıda sektöründe hem kalite hem de ihracat potansiyeliyle dikkat çekiyor. Özellikle doğal, katkısız ve organik ürünlere talebin arttığı gelişmiş ülkelerde, Türk üreticiler önemli bir fırsat yakalamış durumda.

Dondurulmuş Gıda Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yıldırım, taze sebze ve meyvelerin, hasat edildikten hemen sonra yıkanıp dondurulmasının ürünün doğallığını koruduğunu söyledi.

Yıldırım, “Dondurulmuş gıdalar tazeyken ne kadar doğal ise, dondurulduktan sonra da aynı kaliteyi sunuyor” dedi.

- DONDURULMUŞ GIDA TÜKETİMİNDE ABD ZİRVEDE!

Dünya genelinde dondurulmuş gıda tüketiminde ABD birinci sırada yer alıyor ve kişi başına tüketim 70 kilogram seviyesinde. Avrupa’da bu rakam 40 kilogram iken, Türkiye’de yalnızca 7 kilogram. Bu durum, sektörün Türkiye’de büyüme potansiyelini gözler önüne seriyor.

- "YILLIK 12-15 TON İHRACATIMIZ VAR!"

Türkiye, dondurulmuş kiraz ve biber ihracatında öne çıkıyor.

Taze kiraz ihracatının yıllık 80 bin tonu geçtiğini dile getiren Yıldırım, devamında şunları kaydetti:

"Türkiye yıllarca dondurulmuş biber ihraç etti. Dondurulmuş kirazda da dünya lideriyiz. Taze kiraz ihracatımız bu yıl yaşanan zirai don olayını saymazsak ortalama 80 bin tonun üzerinde. Dünyada taze kiraz ihracatında hep ilk 3’te yer aldı. Avrupa’da zaten lideriz. Dondurulmuş kirazda da ilk sıradayız. Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesi gibi üretim yerlerinde ürünler toplanıyor çekirdekleri çıkartılıyor ve organik olarak donduruluyor. Dondurulmuş kirazın önemli bölümünün ABD’ye ihraç ediliyor. Yıllık 12-15 bin ton ihracatımız var. Organik tarafında ciddi avantajımız bulunuyor. Katma değerli ürünler üretiyorsunuz, satıyorsunuz ve döviz sağlıyorsunuz. Çiftçi memnun oluyor ihracatçı da mutlu."

- "ÜRÜNLERİN BÜYÜK KISMI ORGANİK!"

Kirazın hasadının ardından süreç bitmiyor; dondurulmuş ürünler yıl boyunca pastacılık, kokteyl ve meyveli yoğurt gibi birçok sektörde kullanılıyor. Yıldırım, “Ürünlerin büyük kısmı Türk çiftçisinin yetiştirdiği ve Türk firmaları tarafından dondurulan organik kirazlardan oluşuyor. Bu da Türkiye’nin global pazarda rekabet gücünü artırıyor” ifadelerini kullandı.