Yıllarca terör gölgesinde anılan Tunceli'de sular duruluyor, toprak nefes alıyor. Valiliğin öncülüğünde yürütülen "Huzur Şehri Tunceli" vizyonu kapsamında dağlık arazilerden sokaklara kadar her karışta sıkı bir denetim rüzgarı esiyor. GAMER Toplantı Salonu'nda kameralar karşısına geçen Vali Şefik Aygöl'ün açıkladığı 6 aylık bilanço, güvenlik güçlerinin bölgedeki o görünmez tehlikeyle nasıl mücadele ettiğini gözler önüne serdi.
"SON MAYIN ÇIKANA KADAR BURADAYIZ"
Toplantının en çarpıcı bölümü şüphesiz toprağın altına döşenen tuzaklarla ilgiliydi. Uzman ekiplerin arazide kılı kırk yaran çalışmaları sonucunda elde edilen veriler paylaşıldı.
Terörün geride bıraktığı o karanlık mirasın silinmesi için yürütülen operasyonlarda, 2026'nın Temmuz ayına kadar tam 3 bin 272 mayının yerinden sökülerek imha edildiği aktarıldı. Bu kritik operasyonların durmayacağının altını çizen Vali Aygöl, şu sözlerle net bir mesaj verdi:
"Bölgemizde mayınlı sahaların temizlenmesi faaliyeti kapsamında uzman ekiplerimiz tarafından 3 bin 272 mayın temizlenmiş olup çalışmalar son mayın temizleninceye kadar devam edecektir."
SUÇ ORANLARINDA YÜZLERİ GÜLDÜREN DÜŞÜŞ
Tablo sadece kırsaldaki başarıyla sınırlı değildi. Kent merkezindeki asayiş verileri de yüzleri güldürdü. Emniyet ve jandarmanın sahayı boş bırakmaması neticesinde 2025 yılına oranla asayiş olaylarında yüzde 4'lük bir gerileme yaşandı. Toplamda meydana gelen bin 186 olayda, polis ve jandarmanın aydınlatma oranının yüzde 98'e ulaştığı kaydedildi. Özellikle kişilere karşı işlenen suçlarda faillerin neredeyse tamamının adalete teslim edilmesiyle aydınlatma oranının yüzde 99'u bulduğuna dikkat çekildi.
Ayrıca bu süreçte aranan 820 şahsın yakalanarak adli mercilere teslim edildiği bilgisi de paylaşıldı.
UYUŞTURUCUYA GEÇİT YOK: REKOR YAKALAMA
Zehir tacirlerine yönelik operasyonların bilançosu da oldukça kabarıktı. Düzenlenen 142 ayrı baskında toplam 220 şüphelinin yasal işlem gördüğü ifade edildi. Ele geçirilen 5 bin 460 gram çeşitli uyuşturucu maddenin yanı sıra, metamfetamin miktarının bugüne kadar kentte tek seferde yakalanan en yüksek miktar olarak kayıtlara geçtiği vurgulandı.