Trans yağlar ve 550 milli milletvekili

Abone Ol

BU başlığı okuduğunuzda; Trans yağların ne ilgisi var

milli milletvekilleriyle diye soracaksınız. Her konuşmasında milli değerlere

vurgu yapan Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, çokuluslu şirketlerin ürünlerinde

halkın sağlığına zarar verecek trans yağlar, boyar madde koymasına nasıl izin

veriyor Halkın sağlığını korumak milli değerler içerisinde değil midir Trans

yağların zararları, vücudumuza iki şekilde girmektedir. Hayvansal yağlar

kaynağı ve bitkisel yağların hidrojenlendirilmesi esnasında karşımıza çıkarlar.

Yerli bir gıda firması ürünlerine, Trans yağ yoktur ibaresi koyduğunda; Tarım

Bakanlığı rekabet kurallarına aykırı diye ceza kesebilmektedir. Neymiş, Ben

trans yağa izin verdim. Sen nasıl ürünlerine trans yağ yoktur yazarsın diyor.

Rekabet kurallarına aykırı deyip, cezayı kesiyor. Devletin koruması gereken

halk ve milli şirketler değil mi Çok mu zor uluslararası bir doğal gıda üreten

bir markamız olması  

Bu trans yağlar ne menem şeydir Hangi hastalıklara sebep

olmaktadır ve neden işlenmiş gıdanın içinde bulunmaktadır Trans yağ içeren

hidrojenize yağlar; gıda üretimi sırasında belli sıcaklık şartları altında

ürünün stabil kalması, kullanım kolaylığı sağlaması, raf ömrünün uzun olması ve

taşıma kolaylığı gibi sebepler nedeniyle kullanılmaktadır. Raf ömrü uzun olsun,

kolay taşınsın ve şirketler para kazansın diye halkın sağlığını hiçe

sayıyorlar. Beni koruması gereken bilim adamları neden bu konuda bir dizi

açıklama yapmıyor ve medya neden bunlara destek olmuyor Bu çokuluslu gıda

şirketlerinden reklâm aldıklarından olabilir mi

Sonunda devletin aklı başına gelmiş; gıda üretiminde son

yıllarda ürünlerin trans yağ içerikleri düşürülmüş veya trans yağ içermeyen

nebati yağların kullanımı konusuna özen gösterilmiştir. Ayrıca etiketleme

tebliğine göre %1 in altında trans yağ içeren bitkisel yağların kullanıldığı

ürünlerde tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla, Trans yağ içermez ifadesi

kullanılmaktadır. Fakat bu margarinlerde %1 in altına indirilmiştir. Margarinin

dışındaki işlenmiş gıdalarda böyle bir çalışma yoktur. Çokuluslu şirketlerin

gıda tebliğinin yazılmasında ne kadar etkisi vardır Gıda tebliği, konusunda

uzman kişilerin oluşturduğu bilim adamları heyetince mi yazılmıştır Bağımsız

hekimler buna ne kadar etkileri olmuştur Prof. Canan Karatay dan görüş alınmış

mıdır

Trans yağlar; koroner kalp hastalığına, diyabete

yakalanma riskini ve obezite riskini arttırabileceği, ovülasyonun (yumurtlama)

baskılanmasına,  karaciğer fonksiyon

bozukluğuna,  zar yapısını bozarak hücre

fonksiyon bozukluğuna,  Alzheimer,

Parkinson vb. birçok hastalığa,  annenin

beslenme tarzına (trans yağ asitleri tüketimine) bağlı olarak anne sütüne

geçebileceği,  iyi kolesterol (HDL: high

density lipoprotein) seviyesini düşürebileceği, kötü kolesterol (LDL: low density lipoprotein) seviyesini

yükseltebileceği,  kandaki Lp(a)

atherogenic lipoprotein oranını yükseltebileceği,  kandaki yağ oranını yükseltebileceği, alınan

kalori aynı olmasına rağmen vücutta (özellikle karın bölgesi) yağ birikimi ve

kilo alımına sebep olabileceği bilinmekte ve uzmanların da bu görüşte

olduklarını zaman zaman basında yaptıkları açıklamalardan anlamaktayız.

Sağlığımızı önemsiyorsak, çocuklarımıza değer veriyorsak, aldığımız ürünlerin

içeriğine dikkat etmeliyiz. Birileri para kazanacak diye kendi sağlığımızı

tehlikeye atacak kadar düşüncesiz olamayız.