Karadeniz’in simgelerinden hamsi, bu yıl Trabzon’da erken yüzünü gösterdi. Ortahisar ilçesindeki balık tezgahlarında hamsi, kilogramı 100 liradan satışa sunulurken, vatandaşlar tezgahlara yoğun ilgi gösteriyor.
Balıkçı esnafı Çetin Kavzoğlu, sezonun erken başlamasının en büyük nedeninin palamutun bu yıl denizlerde az görünmesi olduğunu ifade etti.
Kavzoğlu, “Palamut olmadığı için hamsi avcılığına daha erken başlandı. Şu an tezgahlarımızda bol miktarda hamsi bulunuyor ve fiyatı da gayet uygun. Hamsi şu an hem taze hem lezzetli” dedi.
Kavzoğlu, hamsinin özellikle Trabzon ve Giresun açıklarında avlandığını belirterek, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte hem lezzetinin artacağını hem de fiyatların daha da düşebileceğini söyledi.
Kavzoğlu konuşmasında şunları kaydetti:
"Hamsi yerli buranın öz ve yerli hamsisi. Şimdi vatandaş palamuttan başlayarak sezonun açılmasına alıştı. Bu sezon palamudun olmayışından dolayı artık hamsi avcılığına başlandı. Hamsi erken başladı ama gayet güzel ve lezzetli. Havalar soğumaya başladığında daha da lezzetli olacak. İnşallah böyle devam eder."
Tezgahlardaki balık fiyatları ise şu şekilde:
Tezgahlarda hamsinin yanı sıra, istavrit de aynı fiyattan yani 100 liradan satılıyor. Tirsinin kilosu 200 liradan, mezgit, alabalık ve somonun kilosu 250 liradan alıcı bulurken, palamut 400, çipura ise 450 liradan satışa sunuluyor.
Vatandaşlar ise sezonun başında hamsiye bu kadar kolay ulaşabilmenin sevincini yaşarken, balıkçılar soğuyan havalarla birlikte hem bolluk hem de kalite açısından daha iyi bir sezon bekliyor.