Aile & Yaşam

Tavuk sote hangi malzemelerle yapılır? Tarifi

Pratik bir şekilde hazırlanabilen tavuk sote, yanında makarna ya da pirinç pilavı ile akşam yemeklerinin menüsünü oluşturabilir. Az malzeme ile hazırlanan tavuk sotenin nasıl yapıldığını sizler için derledik.

Abone Ol

Pratik bir hazırlama sürecine sahip olan tavuk sote, çabuk pişmesi ile de sık sık tercih edilir. Özellikle aniden gelen misafirler için hazırlanabilen bu lezzetli yemek, akşam yemeği hazırlamaya vakti olmayanlar tarafından da tercih edilir. Pilav ya da makarna hazır olana kadar tavuk sote yapılabilir ve akşam yemeklerinde doyurucu bir lezzet olarak sofralardaki yerini alabilir.

Tavuğun sebzeler ile buluşmasıyla hazırlanan tavuk sote, tek başına da tüketilebilir. Oldukça doyurucu bir yemek olarak karşımıza çıkan bu lezzet, tavada yüksek ateşte pişirilir. Bu sayede hem sebzeler hem de tavuk tadını kaybetmez. Yüksek ateşte pişirilmesi ile aynı zamanda sebzelerde de kuruma meydana gelmez. Tavuklar ise yumuşacık ve lezzetli bir hal alır.

Tavuk Sote Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemeler

Tavuk sote yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 300 gram kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
  • 1 adet yemeklik doğranmış orta boy kuru soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1/2 adet yeşil biber
  • 1 adet kabukları soyulmuş ve doğranmış domates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı pul biber

Tavuk Sote Nasıl Hazırlanır?

Tavuk sote yapmak için ilk olarak uygun bir tavaya sıvıyağın dökülmesi gerekir. Ardından kuşbaşı olarak doğranmış 300 gram tavuk göğsü yağın içerisine ilave edilir ve yüksek ateşte sotelenmeye başlanır. Tavukların üzerine soğan ilave edilir ve sotelemeye devam edilir. Sonrasında yeşil ve kırmızı biberler yarım ay şeklinde doğranır ve tavukların üzerine eklenir.

Küp küp doğranan domates tavaya eklendikten sonra diğer tüm malzemelerde tavaya ilave edilir. Ardından ocağın altı kısılır ve domateslerin suyunun çekmesi beklenir. Bu aşamadan sonra baharatlar tavuk soteye ilave edilir. İyice karıştırıldıktan sonra tavukların rengi dönünce ocağın altı kapatılır. Bu aşamada biber ve domateslerin de iyice piştiğinden emin olmak gerekir. Hazırlanan tavuk sote, pilav ya da tercihe göre makarna ile birlikte servis edilebilir.

Tavuk Sote Yapmanın Püf Noktaları

Tavuk sote yapacakların en çok merak ettiği konu ilk olarak soğanların mı yoksa tavukların mı yağa atılması gerektiğidir. Birçok kişi ilk olarak soğanları yağda kavurduktan sonra biber ve domatesleri ilave eder. Son olarak tavukları karşıma dahil eder. Ancak lezzetli bir tavuk sote yapmak için ilk olarak yağda tavuk göğüslerinin sotelenmesi gerekir. Ardından en zor pişen malzemeden, en kolay pişen malzemeye göre bir sıralama yapılmalıdır.

Bu durumda tavuklar ilk olarak sotelenir ve ardından tavaya soğanlar eklenir. Soğanlardan sonra biberler ilave edilir. Son olarak domates eklenir ve baharatlar ise en son tavuk soteye serpilir. Domatesin dahil olduğu tariflerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, domatesin suyunu salıp çekmesinin beklenmesidir. Baharatların ilave edilmesi bu aşamadan sonra yapılmalıdır.

Tavuk Sotenin Besin Değeri

Tavuk sotenin besin değerinin ne olduğu da merak edilen konular arasında yer alır. Bir porsiyon tavuk sotenin (100 gram) sahip olduğu besinler ve bu besinlerin değerleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Karbonhidrat: 4,51 gram
  • Protein: 16,74 gram
  • Yağ: 8,94 gram
  • Lif: 2,44 gram
  • Kolesterol: 47,06 mg
  • Kalsiyum: 30,19 mg
  • Demir: 1,35