Aile & Yaşam

Şemşemok nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Şemşemok tarifi hangi yöreye ait? Şemşemok tarifi nasıl hazırlanır, püf noktaları neler? İşte lezzeti ile damak çatlatan şemşemok tarifine dair merak edilenler…

Abone Ol

‘Şemşemotik’ ismi ile de bilinen şemşemok, Batman yöresine ait lezzetler arasında yer alır. Zengin mutfağı ile bilinen Batman’ın en çok tercih edilen lezzetlerinden olan şemşemok, farklı yörelerde de yapılır.

Batman mutfağının en gözde lezzetlerinden olan şemşemok hem bir hamur işi hem de bir tavuk yemeğidir. Hamurunun içerisinde sakladığı eşsiz tavuklu harcı ile damak çatlatan bu lezzet, arama motorlarına da sık sık konu olur. Şemşemok tarifinin nasıl hazırlandığı, farklı lezzetler denemekten hoşlanan birçok kişi tarafından sorgulanır.

Şemşemok yapımı itibari ile kolay sayılabilecek bir tariftir. Peki, şemşemok nasıl hazırlanır? Şemşemok tarifinin püf noktaları nelerdir? İşte şemşemok tarifine dair merak edilen tüm detaylar…

ŞEMŞEMOK TARİFİ MALZEMELERİ

Şemşemok tarifinin hamuru için gereken malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

  •  Ilık su, tuz, 3- 4 su bardağı kadar un.

Şemşemok tarifinin iç harcı için gereken malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

  •  500 gram tavuk göğsü, pul biber, tuz, nane, 2,5 su bardağı pirinç, sıvı yağ (kızartmak için).

Yukarıda sıralamış olduğumuz malzemeleri kullanarak 6- 8 kişilik şemşemok hazırlayabilirsiniz.

ŞEMŞEMOK TARİFİ NASIL YAPILIR?

Şemşemok tarifinin hazırlık aşaması 1 saat, pişirme aşaması ise 20 dakika kadar sürmektedir.

Şemşemok tarifinin yapımına iç harçtan başlayın. Bunun için öncelikle pirinçleri bol su ile yıkayın ve ardından da derin bir tencerenin içerisine alıp üzerine su ekleyin. Pirinçlerinizi suda haşladıktan sonra süzüp bir kenara alın.

Tavuk göğüslerini ufak ufak olacak şekilde doğrayın ve bol suda haşlayın. Ardından haşlanan tavuklarınızı uygun bir tavanın içerisine alın. Tavaya bol nane, pul biber ve tuz ekleyip tavukları arkalı önlü olacak şekilde iyice kızartın.

Kızaran tavukları, haşlanan pirinçlere ekleyin ve iyice karıştırın. İç harcınızı soğuması için bir kenara alın.

İç harcınız soğurken hamurun yapımına geçin. Hamur için gereken tüm malzemeleri derin bir kaba alın ve iyice yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar hamurunuzu yoğurmaya devam edin. Daha sonrasında ise hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve yuvarlayarak açın. Açtığınız hamurların içerisine iç harçtan ekleyip şemşemok kalıbının içerisine alın ve şekillendirin. Böyle bir kalıbınız yok ise her bir hamuru çi börek şeklinde kapatın.

Hazırladığınız şemşemokları kızgın yağda arkalı önlü olacak şekilde kızartın. Afiyet olsun!

ŞEMŞEMOK TARİFİNİN PÜF NOKTALARI

Şemşemok tarifi farklı yörelerde hazırlanan bazı börek türlerine benzemektedir. Hem yapımı hem de tadı itibari ile bilindik börek tariflerini andıran şemşemok, bazı püf noktaları içerisinde barındıran bir tariftir.

Şemşemok tarifinin en önemli püf noktası hamurunda gizlidir. Hamurun ele yapışmayan ve orta sertlikte bir yapıda olması önemlidir. Ayrıca iç harç eklendikten sonra hamurun iyice kapatılması gerekir. Bunun için hamur kenarları çatal ile çizilebilir. Aksi takdirde hamurlar kızartılırlarken patlayabilir.

ŞEMŞEMOK TARİFİNİN YANINA NE GİDER?

Şemşemok hem pratik hem de ekonomik bir lezzet olarak değerlendirilebilir. İsteğe bağlı olarak kıyma ya da dana eti ile de hazırlanabilen bu lezzet hem aile hem de davet sofraları için tercih edilebilir.

Şemşemok genelde ayran ile birlikte servis edilen bir lezzettir. Daha doyurucu ve besleyici bir öğün geçirmek isteyenler bu lezzetin yanına bol yeşillikli bir salata da hazırlayabilir. Yanı sıra şemşemok öncesinde hafif ve karbonhidratsız çorbalar da servis edilebilir.