İçerisinde bol miktarda antioksidan bulunması sebebiyle uzmanların düzenli olarak tüketmeyi önerdiği bal, aynı zamanda güçlü içeriği sayesinde doğal bir antibiyotik kabul ediliyor. Vücudun bağışıklığını desteklediği gibi cilde ve saça da iyi gelen bal, hem sağlık hem de kozmetik sektöründe bolca kullanılan besinler arasında yer alıyor. Balın süzülmemiş hali olan petek balı almak ise, uzmanların daha sağlıklı kabul ettiği yöntem olarak biliniyor. Ancak bu balı aldıktan sonra süzerek tüketmeniz gerekiyor. Peki petek bal nasıl süzülür? İşte petek balı süzmenin pratik yolları…
İŞLETMELER MAKİNE KULLANIYOR
Lezzetli bir kahvaltılık olan petek balı süzmek için sektörde birçok makine bulunuyor. Bu makineler genellikle bal üretici firmalarının kullanabileceği profesyonelliğe sahip olduğu için evlerde kullanılamıyor. Üstelik fiyatları da oldukça yüksek olan bu makineler, bal süzmeyi tahmin ettiğinizden daha pahalı bir hale getirebiliyor. Servet ödemek yerine evde petek bal süzmek istiyorsanız, kullanabileceğiniz birkaç alternatif bulunuyor. Bu alternatifler kesinlikle bedava.
BEYAZ BİR TÜLBENT İŞE YARIYOR
Evde petek bal süzmek isteyenlerdenseniz ilk bilmeni gereken arıların bal üretirken, son olarak balı sır adı verilen zarla örttüğüdür. Çünkü eğer petek balı süzecekseniz, ilk yapmanız gereken şey, bir zarı kaldırmak olacak. Petek balı üzerinde bulunan zarı kaldırmak için bir bıçaktan yardım olabilirsiniz. Dikkatli bir şekilde zarı aldıktan sonra yapmanız gereken tek şey ise balı temiz ve beyaz renk bir tülbente sarmak. Sarılı petek balın altına geniş bir tabak veya saklama kabı yerleştirerek bekleyin. Balınız yavaş yavaş süzülerek yenilebilir kıvama gelecektir.
BU YÖNTEM DAHA HIZLI OLUYOR
Petek balınızı süzmek için başka bir pratik yol daha olduğunu belirtelim. Üstelik bu yol da beyaz tülbent yolu gibi son derece ekonomik! Açıkçası beyaz tülbentten yönteminden daha hızlı bir süzme sağlayan bu yöntemde ihtiyacınız olan tek şey bir sebze kurutma aparatı. Bu yolla petek bal süzmek için petek balınızı sebze kurutucusunun içine koyup hızlıca çevirmeye başlayın. Eğer bal içerisine petekler kaçtıysa, bu yöntemden sonra tülbentle süzdürme yaparak tam pürüzsüz bir bal elde edebilirsiniz.