Palamut, lezzeti ve besin değerleri ile oldukça sağlıklı bir alternatif. Bu yazıda, bu balıktan sağlıklı bir şekilde faydalanabilmeniz için fırında palamut tarifi sunacağız. Hazırsanız, tüm püf noktaları ile birlikte fırında palamut tarifimize geçelim!
PALAMUT TARİFİ MALZEMELERİ
Fırında palamut tarifi için ihtiyacınız olan malzemelerin tam listesi şöyle:
- 2 tane palamut balığı
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 adet kapya biber
- 2 adet yeşil biber
- 3-4 dilim limon
- 2-3 adet defne yaprağı
Sosunu hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ise şu şekilde sıralanmıştır:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1/4 adet limonun suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 diş ezilmiş sarımsak
PALAMUT TARİFİ NASIL YAPILIR?
Leziz bir fırında palamut tarifi için, dikkatli bir şekilde aşağıdaki yönergelere uyun:
- Öncelikle sosu hazırlayın. Zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, ezilmiş sarımsak, pul biber ve kekiği bir karıştırma kabında, lezzetler birbirine geçene dek karıştırın.
- Bir yandan fırını 190 dereceye ısıtın.
- Hazırladığınız sosu palamut balıklarının üzerine dökün ve bu sos ile birlikte balıkları yaklaşık 10 dakika bekletin.
- Bir fırın kabının dibine doğranmış soğanları serin. Üzerine iri doğranmış kapya biberleri alın.
- Ardından üzerine iri doğranmış yeşil biberleri serpiştirin.
- Sonra ise iri dilimlenmiş domatesleri ekleyin.
- En üste hazırladığınız palamut balıklarını dizin. Üzerlerine defne yaprağı ve dilimlenmiş limonları yerleştirin.
- Balıkları fırına verin. Üzerleri kızarana dek yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Fırında palamut yemeği hazır! Afiyet olsun.
PALAMUTUN PÜF NOKTALARI
Fırında palamutu en leziz şekli ile hazırlayabilmek için bazı püf noktaları bilmek gerekiyor. Merak etmeyin; bu püf noktaları sizler için liste halinde sunduk:
- Balıklarınızın iyi temizlenmesi önemlidir. Eğer balıklarınız temizlenmemiş ise, dikkatli bir temizlik işlemi yapmalısınız. Keskin bir bıçak seti kullanarak balıkları parçalamadan temizleyebilirsiniz.
- Balıkları pişirmeden önce iyice yıkayın ve kanlarını tamamen süzün.
- Dilerseniz, balıkları fırına vermeden önce üzerlerine tereyağı ekleyebilirsiniz. Bu, balıkların daha lezzetli olmasına katkı sağlar.
- Fırında palamut, yağlı kağıt üzerinde kolayca pişirilebilir. Tarifte belirtilen derece ve pişirme süresine uymanız önemlidir.
- Balıkların pişme süresi fırının performansına göre değişebilir. Pişme sürecinin kontrollü olmasına dikkat edin.
PALAMUTUN YANINA NE GİDER?
Fırında palamut yanına, genelde aşağıdaki lezzetler tercih edilmektedir:
- Taze sebzeler ile hazırlanan renkli bir mevsim salatası, fırında palamut ile oldukça uyumludur.
- Besleyici ve doyurucu bir başlangıç olarak, fırında palamut öncesinde ev yapımı mercimek çorbası tercih edebilirsiniz.
- Tatlı bir son için, irmik helvası servis edebilirsiniz.
- Hafif ve ferahlatıcı bir yan salata olarak, turp salatasını fırında palamut yanında sunabilirsiniz.
- Çeşitli sebzeleri fırında pişirerek, sağlıklı bir alternatif oluşturabilir, fırında palamut yanında servis edebilirsiniz.
- Fırında palamut ile en çok yakışan lezzetlerden biri patatestir. İsterseniz kızartarak ya da püre halinde, palamut yanında sunabilirsiniz.
- Bulgur pilavı da, palamut yanında doyurucu bir alternatiftir. Sebzeli ya da sade olarak bulgur pilavını tercihinize göre hazırlayabilir, palamut ile birlikte servis edebilirsiniz.
PALAMUT KAÇ KALORİ?
Bu yazıda sunduğumuz fırında palamut için, 378 gramlık orta porsiyonu 986 kaloridir. Bu porsiyon; 1.45 gram karbonhidrat, 15.10 gram protein, 21.90 gram yağ ve 0.27 gram lif içermektedir.