Ekonomi

Niğde’de domates hasadı tamamlandı: Kurutulmuş domatesler yurt dışına ihraç ediliyor!

Niğde’de domates hasadı sona erdi, kurutma sezonu ise hızla devam ediyor. Üreticiler tarafından özenle yetiştirilen domateslerin büyük bir bölümü kurutulmak üzere ayrılırken, kurutulan ürünler hem Türkiye genelinde hem de uluslararası pazarlarda yoğun ilgi görüyor.

Abone Ol

Niğde’de üreticilerin büyük emekle yetiştirdiği domateslerde hasat dönemi sona erdi.

Sofralık ve salçalık olarak değerlendirilen domateslerin önemli bir kısmı ise kurutulmak üzere ayrıldı.

Yaklaşık 8 bin ton yaş domatesin kurutulduğu bölgede, ürünler hem Türkiye’nin dört bir yanına hem de başta Avrupa ülkeleri, Rusya ve Amerika olmak üzere yurt dışına ihraç ediliyor.

Kurutma işlemi, bölgenin elverişli iklim şartları sayesinde 7 ila 10 gün arasında tamamlanıyor. Kurutma sürecinde 70-80 kişi kesim, 150 kişi ise hasat aşamasında görev yapıyor.

Niğde’nin düşük nem oranı, uzun güneş süresi ve hakim rüzgarıyla domateslerin daha hızlı ve kaliteli kuruduğunu belirten üretici Burak Akbulut, bölgenin Türkiye’nin önemli domates kurutma merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Kurutulmuş domateslerin kalitesiyle öne çıktığını belirten üretici Burak Akbulut, bölgede yaklaşık 150 bin metrekarelik alanda kurutma yaptıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Bu bölgenin nem oranı düşük, güneş süresi uzun ve rüzgar hakimiyeti fazla olduğu için ürünler daha kısa sürede kuruyor ve daha kaliteli oluyor. Niğde, Konya-Ereğli havzasında yetişen domateslerin kalitesi çok yüksek. Hem rengi hem de tadı daha güzel oluyor. Bu da kurutulmuş domatesin kalitesini doğrudan artırıyor."

Ürünlerin işletmeye taşındıktan sonra seçilerek kolilere konulduğunu ve ihracata hazır hale getirildiğini ifade eden Akbulut, "Kurutulmuş domatesler Avrupa ülkelerine, Rusya’ya ve Amerika’ya gönderiliyor. Aynı zamanda iç piyasada da talep oldukça arttı. Sos, meze veya kahvaltılık olarak kullanılıyor. Zeytinyağı ve baharatla marine edilerek sofralara geliyor" diye konuştu.