Ekmek ne kadar ekmek-2

Yazı dizimizin ilk bölümünde buğdayın üzerinde yapılan ıslah çalışmalarını anlatmıştık. Prof. Dr. Canan Karatay sürekli ekmek yemememiz konusundaki uyarının sebebi işte bu buğdayın genlerinden oynanmış olmasıdır. Ekmeği; paketlenmiş ve fırınlarda satılan olmak üzere iki türlü ele almalıyız. Fırınlarda satılan ekmeklerde katkı maddesi bulundurmak yasaklanmıştır. Yasak olmasına rağmen gerçekten katkı maddesi kullanılmıyor mu? Fırınlar ne kadar denetleniyor? Fırınlarda bulunması gereken gıda mühendisleri gerçekten denetlemek için mi oradalar yoksa sadece diplomalarını mı kiraladılar? Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı bu konuları ne kadar sıkı takip ediyor? Bu sorular o kadar çok çoğaltılabilir ki… Ülkemiz çok uluslu şirketlerin kıskacına girmiş bulunmaktadır. Dünyayı teknoloji savaşları değil gıda savaşları beklemektedir. Çıkan yasalar vatandaştan çok şirketlere yaramaktadır. 14 yıldır hastane yapan hükümet; insan sağlığına zarar verecek pek çok katkı maddesini yasaklamamıştır. Hastanelerdeki yoğunluğu azaltmanın yolu önleyici hekimlikten geçer, bunca katkı maddeli ve gıda teröristlerinin çokça bulunduğu ülkemizde sağlam kalmak mümkün müdür?

Günümüzde hemen hemen yediğimiz her gıdayı işlenmiş gıda olarak değerlendirebiliriz. Bir işlenmiş gıda onu doğal ortamından uzaklaştırır. Ekmeğin ham maddesi olan una katkı maddesi daha fırına gelmeden başlamaktadır. Unun topaklanmasını önlemek için içerisine kod adı E341, bilinen adı ise kalsiyum fosfat katılmaktadır. İlaç yapımında da kullanılan bu madde, tek faydalı katkı maddesidir. Diğer katkı maddelerine sıradan tek tek anlatalım.

LESİTİN/SOYA LESİTİNİ kod adı E322. Ekmekte ve diğer unlu mamullerde kullanılır. Hacim arttırıcı, bayatlamayı önleyici olarak yararlanılan lesitin sadece ekmek ve unlu mamullerde değil süt ürünlerinde pastane malzemelerinde de kullanılıyor. Soya’dan elde edilen masummuş gibi görünse de GDO’lu soyadan elde edildiği ve genleriyle oynanmış olabileceği unutulmamalı. 

SODYUM FOSFAT, DİSODYUM FOSFAT YA DA GENEL OLARAK FOSFAT TUZLARI: fırıncılık ürünleri, bisküviler, unlu mamuller, süt ürünleri, et ve tavuk ürünlerinde kullanılır. Hassas dişler, mide ekşimesi, atletik performansın arttırılması için bazen ya da kısa süreli olarak kullanıldığında çoğu insan için güvenlidir. Uzun vadeli ve düzenli kullanımda vücuttaki kimyasal düzeni bozarak ciddi sorunlara yer açabilir. Ayrıca kalp yetmezliği karaciğer bozuklukları gibi çok ciddi bir takım sorunlara da sebep olduğu uzmanlarca ifade edilmektedir     

GUAR GAM KOD ADI E412: Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’te yetişen guar bitkisinden elde edilen bir maddedir. Besin maddesi olarak kullanılmaz. Guar gam gıda sektöründe başta süt ve süt ürünleri, fırıncılık malzemeleri, soslar, çorbalar olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır.   Peynirde mesela suyu bağlayarak sertleşmeyi engeller, yumuşacık kıvamını korumasını sağlar. Fırıncılık ürünlerinde yoğurma toleransı ve su tutma özelliğiyle raf ömrünü uzatılmasını sağlar. Yapacağınız ekmeğin hamuruna katarsanız verimi arttırır, dokusunu geliştirir ve raf ömrünü uzatır. Peynir, dondurma ve süt ürünlerinde mükemmel su tutucu(suyun buharlaşmasını önler) ve stabilizatör olarak kullanılan guar gam hacminin 10 ila 20 katı oranla su alarak şişer, dolayısıyla sindirimi bloke eder. Sağlık acısından ne gibi zararları var? İnşallah önümüzdeki hafta bu konuya gireceğiz. (Devam edecek)

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İshak Beyazay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi

Anket Asgari ücret 2 bin 825 TL oldu! Zamdan memnun musunuz?