Reklamı Kapat

Mahremiyetin Yok Oluşu

Değişim ve dönüşümün mutlak olarak çok iyi olduğuna dair bir kanıya sahibiz. Elbette insan yerinde sayan bir varlık olmamalı. Ancak her değişim ve dönüşüm de faydalı mıdır? Bunu sorgulamak gerek. Mimariden tutun da teknolojik gelişmelerin hayatımıza etkilerine dek bir düzine değişim yaşadık son yüzyıllarda. Zannediyorum insanlığın başına gelmiş olan en kötü değişim bunlardı. Burada teknolojinin yerinde saymasından bahsetmediğimiz anlaşılıyor olmalı. İnsanlığa faydalı olan, insanlığa hizmet eden hayırlı işleri elbette önemsiyoruz. Belki de son yüzyıllarda yaşadığımız değişimlerin fayda, hayır ve güzel ilişkisine bakılmaksızın; çıkar, menfaat, çatışma üzerine kurulu olmasının ceremesini çekiyoruzdur.

Tarihsel olarak baktığımızda her dönemde farklı bir mimariyle karşı karşıyayız. Söz gelimi Selçuklu mimarisi farklıyken, Osmanlı dönemi mimarisinin farklı olduğundan bahsederiz. Her dönemin ruhu mimariye yansımıştır ve bu değişimler göze hoş gelir. Fakat modernleşme çabasıyla yaşadığımız mimari değişim için aynı şeylerden bahsedemeyeceğim. Geldiğimiz noktada göze hoş gelmeyen, insani ihtiyaçları karşılayamayan bir mimari anlayış var.

Günümüzün dikey ve çok katlı mimarisinin tersine geçmişimizde daha yatay, birbirinden uzak, mahremiyeti koruyan bir mimari anlayış vardı. Evler bahçeli yahut avlulu inşa edilirdi. Bahçe veyahut avlu ev sahibi olan aileye özel bir alan sağlıyordu. Evler birbirine yakın inşa ediliyorsa pencereler birbirine bakacak şekilde açılmazdı. Pencerelerde perde bulunur, hava kararmaya başladığında önce kalın perdeler çekilir, ardından ev aydınlatılırdı. Bugünse çok katlı binalarda, küçücük evlere sığmak zorunda bırakılıyoruz. Binalar dip dibe inşa ediliyor, herkes birbirinin evinin içini görüyor. Bırakın akşam saatlerinde kalın perdeyi çekmeyi, artık pencerelerde ya perde yok ya da var olan perdeyi çekecek hassasiyet yok insanlarda. Kimsenin özel alanı kalmadı.

Mimarideki bu değişimin yanı sıra teknolojideki gelişmeler, sosyal medyanın, dijital platformların hayatımıza dâhil edilmesi ile insanlar özel alana dair ihtiyaç duymaz oldular. Sosyal medya sayesinde artık insanlar kendi istekleri ile mahremiyet sınırlarını kaldırıyor, hayatlarının, evlerinin her anını sergiliyorlar. Eskiden erkekler, hanımlarının isimlerini arkadaşlarının yanında anmazken, misafirleri geldiğinde haremlik-selamlık kurallarına riayet ederken bugün çok rahat bir şekilde aileleri ile olan fotoğrafları, anıları paylaşabiliyorlar. Tesettürlü olsun olmasın hanımlar giyimlerine dikkat ederken bugün giysi dolaplarının içini, yemek yaptıklarında komşunun canı çekmesin diye dikkat edip komşuya bir tabak götürürken bugün yedikleri içtikleri ne varsa sosyal medyada paylaşabiliyorlar. Hayatımızı bu kadar herkesin önünde yaşarken pencerelerde perde olmuş olmamış çok da anlamı yok sanırım…

Mahremiyet sadece evlerimizden ibaret değil elbette. Bazı insanların arasında kalması gereken, diğerlerine sır olan konular vardır. Her şey herkesin önünde yaşanmaz, yaşanamaz. Bazı şeyler başkalarına mahremdir. Hâlbuki bugün her şeyi herkesin önünde yaşıyor, her yerde konuşuyoruz. Bu hem bir kaos oluşturuyor hem de oluşan bu kaos hepimizi yoruyor.

Mahremiyet sınırlarımız gün geçtikçe iyice silikleşiyor. Hâlbuki mahremiyet insanın en önemli ihtiyaçlarındandır. Eğer mahremiyet duygumuz olmasa idi giyinme ihtiyacı da duymazdık. Bu durumda hayvanlarla aramızda bir fark da olmazdı. Bizi biz yapan en önemli değerimiz mahremiyet. İnsan kalabilmek için onu korumamız gerekiyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Selime Sümeyye Abatay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.

02

Mi̇lli̇ Görüşçü - Sevgili hocam onu bunu bilmem En Büyük Sorunumuz sokaklarımızda hergün biraz daha görünür hale gelen Saplınlık (Lğbt) dır. ABD de Lğbt Üst Kimlik Olarak Kabul Edildi. ABD Bayrağı Ve Lğbt Paçavrası Altında Çekişmeler Başladı Bile. ABD Toplumu Şimdiden İkiye bölündü . Sapkınlığı Eleştirmek Suç. Sudan Sebepler ile Çocuklar Ailelerinden Kopartılıp Sapkınlara Evlatlık Veriliyor. Ve Bu ABD Yasalarında Anayasal Bir Hak. Bizde Toplumsal Olayların Laboratuvarı Boğaziçi Üniversitesidir. Buradaki Eylemlere Baktığımızda Bazı Haklı Bahaneler Elbette Var. Ancak Dikkat Buyurun Türk Bayrağı, İlgili Muhalefete Ait Bayrak Yok Üst Bayrak Olarak Lğbt Paçavrası Var. İşte Küresel Dayatma Tam Olarak Burada Başlıyor. Aziz Milletim Bugün emperyal Dayatmaya Karşı Susma Günü Değil, Ayağa Kalma Günüdür. Kıyama Kalkmazsak Yarın Çok Geç Olacak. Evlatlarımız Kirletilecek. Şehitler yatağı vatan toprağı, sapkınlar bataklığına dönecek. Bunun İçin Her Türlü Yolu Ve Yöntemi Deneyecekler. Önümüzdeki En Büyük Engel Cemaat Görünümlü Ketüm İblisler Olacaktır. O iblisler ki vatandaşlarımızın küçücük bir kusurunda veyahut kendi çıkarlarına ters bir söylem yada eylem de direk vatandaşımızı tekfir ilan edebiliyorlar. Ama ne hikmetse kendileri sapkınlığı destekleyen tüm oluşumlarla kol kola flört ediyorlar. Sizce de bir tuhaflık yok mu? En gür sesi çıkarması gereken sözde müslüman görünümlü yapılar iblisten daha sessiz daha tehlikeli. Oysa sukut takrirdendir. Yani örtülü destek veriliyor. Kıyama kalkacak asil bir milletin ayakları kesiliyor. Acaba bu yapıların üst kademesi kime hizmetkar. İstihbaratımızın çok iyi araştırması lazım. Bu pislikle on bin yıllık bilinen tarihimizde ilk kez sınanıyoruz. Bu pislik gülüp geçeceğimiz birkaç sapkın deyip geçiştirebileceğimiz bir sınama değildir. Yıkıcı etkileri her geçen gün ivmesi artaraktan devam ediyor. Yarın çok geç olacak. Umarım hükümetimiz samimi olur.

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 13 Haziran 08:45
01

Serkan - Allah razı olsun Allah’a emanet olun inşallah

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 13 Haziran 05:31


Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi

Anket Akaryakıt fiyatları Erdoğan'ın imzası ile zamlandı! ÖTV zam kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tüm anketler