Aile & Yaşam

Lokanta usulü tavuk haşlama nasıl yapılır? 6 adımda tarifi, püf noktaları

Tavuk haşlamayı düşünüyorsanız, bu yazıda lokanta sırları ile tavuk haşlama tarifi sunacağız. Vereceğimiz tarif ile lokantadaymışsınız gibi hissedeceksiniz. Hazırsanız, buyurunuz tarife!

Abone Ol

Tavuk haşlama yemeği yapmak ister misiniz? Üstelik lokanta usulü ile! Bu yazıda, lokanta usulü tavuk haşlama yemeği tarifini tüm ayrıntıları ile sunacak, püf noktalarını aktaracağız. Hazırsanız, kolları sıvayın; 6 adımda lokanta usulü tavuk haşlama yemeği yapıyoruz!

Lokanta Usulü Tavuk Haşlama Tarifi Malzemeleri

Lokanta usulü tavuk haşlama yemeği, terbiye ile birlikte pişirilir. Bu yemek için gereken ana malzemeler şu şekildedir:

  • 7 adet tavuk baget
  • 2 adet büyük boy havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • 6-7 adet arpacık soğan (alternatif olarak 1 adet normal boy soğan kullanılabilir)
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı karabiber

Terbiye için ise gerekli olan malzemeler şöyle:

  • Yarım adet limon suyu
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağı su


Lokanta Usulü Tavuk Haşlama Tarifi Nasıl Yapılır?


Lokanta usulü tavuk haşlama yemeği için aşağıdaki yönergeleri takip edin:

  • Tavukları, derileri ile birlikte, 1.5 litre su ile bir tencerede haşlayın.
  • Bir yandan ise, sıvı yağ ve tereyağını birlikte ısıtın, tereyağı erisin. Üzerine arpacık soğanları (ya da iri doğranmış soğanları) ve doğranmış sarımsakları ekleyin.
  • Ardından iri doğranmış havuçları da ekleyerek güzelce kavurun.Kavrulan sebzelerin üzerine iri doğranmış patatesleri ilave edin. Birkaç kez karıştırarak patatesleri kavurun.
  • Haşlanıp derileri çıkarılmış tavukları ekleyin. Baharatları da ekleyip tavuk suyu ile birlikte kaynatın.
  • Terbiyesi için bir kasede; un, limon suyu ve suyu iyice çırpın. Kaynayan tavukların üzerine dökün.
  • Karıştırıp birkaç kez kaynatın. Altını kapatıp servis edin. Afiyet olsun!

Lokanta Usulü Tavuk Haşlamanın Püf Noktaları

Lokanta usulü tavuk haşlama yemeği hazırlayabilmek için bazı püf noktaları göz önünde bulundurmak gerekir. Bu püf noktalar şöyledir:

  • Tavuk butlarını haşlarken daha sulu bir kıvam elde etmek için haşlama süresini biraz daha uzun tutabilirsiniz.
  • Tavuk göğüslerini haşlarken daha yumuşak bir dokuya sahip olmalarını sağlamak için haşlama süresini kısa tutmalı ve pişirme suyuna biraz tuz eklemelisiniz.
  • Haşlama suyuna; defne yaprağı, biberiye ya da kekik gibi baharatlar ekleyerek tavuğun lezzetini artırabilirsiniz. Ama; baharatları eklerken ölçülü olmaya dikkat edin, aşırı baharat kullanımı tavuğun tadını baskılayabilir.


Lokanta Usulü Tavuk Haşlamanın Yanına Ne Gider?

Lokanta usulü tavuk haşlama yemeğinin yanında iyi giden alternatifler şöyle:.

  • Tavuk haşlama ile birlikte yoğurtlu semizotu salatası, hafif bir alternatif sunar.
  • Patates, havuç, kabak gibi sebzeleri fırında pişirerek tavuk haşlama yemeğinin yanında sunabilirsiniz.
  • Domates, biber, soğan ve yeşillikler ile hazırlanan acılı ezme, tavuk haşlama ile uyumlu bir meze seçeneğidir.
  • Kuskus salatası da tavuk haşlama yanında sağlıklı bir alternatiftir.
  • Zeytinyağında pişirilmiş enginar, tavuk haşlama yanında sunulabilir.
  • Yoğurt, sebzeler ve şehriye ile hazırlanan şehriye çorbası, haşlama tavuk yemeği ile birlikte doyurucudur.

Tavuk Haşlama Kaç Kalori?

Tavuk haşlama yemeğinin kalori değeri, miktarına bağlı olarak aşağıdaki gibidir:

  • 1 kilogram (1000 gram) haşlanmış tavuk yaklaşık olarak 2760 kalori içerir.
  • Yarım kilogram (500 gram) haşlanmış tavuk ise yaklaşık olarak 1380 kaloridir.
  • 100 gram haşlanmış tavuk tüketimi ise yaklaşık olarak 276 kaloridir.
  • Tavuk haşlama yemeği, düşük kalorili bir yemek alternatifidir. Bu nedenle gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.