Lezzetli kuru fasulye yemeği yapmak için usta olmaya gerek yok! Sadece püf noktalarını bilmek yeterli. Bu yazıda, sizlere lezzetli kuru fasulye yemeğini yapabilmeniz için bilmeniz gereken tüm püf noktaları vereceğiz. Hazırsanız, buyurunuz geçelim kuru fasulye tarifine!
Lezzetli Kuru Fasulye Tarifi Malzemeleri
Lezzetli kuru fasulye tarifimizi uygulamak için ihtiyacınız olan tüm malzemelerin listesi şöyle:
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 2 adet orta boy soğan
- 300 gram dana kuşbaşı eti
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı biber salçası (alternatif olarak domates salçası kullanılabilir)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
Lezzetli Kuru Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır?
Lezzetli kuru fasulye yemeği yapmak için aşağıdaki yönergeleri takip edin:
- Bir gece öncesinden kuru fasulyeleri derin bir kapta suda bekletin.
- Ertesi gün, kuru fasulyeleri süzüp yıkayın ve bir tencereye alarak üzerlerini geçecek kadar su ekleyip haşlamaya başlayın. Fasulyeler yumuşayana kadar pişirin ve suyunu süzün.
- Ayrı bir tencerede dana etlerini de haşlayın. Etler haşlandıktan sonra suyunu süzüp ayırın.
- Bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı kızdırın, ardından doğranmış soğanları ekleyip kavurun.
- Kavrulan soğanların üzerine haşlanmış etleri ekleyin ve biraz kavurun.
- Etlerin ve soğanların üzerine biber salçasını ekleyip kokusunu çıkana kadar kavurun. Daha sonra haşlanmış fasulyeleri de ekleyin ve karıştırın.
- Tüm malzemelere tuz ve sıcak su ekleyerek pişirmeye başlayın.
- Fasulye ve etler zaten önceden haşlandığı için en fazla 15 dakika içerisinde yemeğiniz hazır olacaktır. Afiyet olsun!
Lezzetli Kuru Fasulyenin Püf Noktaları
Lezzetli bir kuru fasulye yemeği yapabilmek, püf noktaları bilmekten geçiyor. Bilmeniz gereken püf noktalar şöyle:
- Kuru fasulye pişirmek için en önemli adımlardan biri kaliteli malzemeleri seçmektir. İspir fasulyesi gibi tombul ve kısa türleri tercih etmeniz önemlidir. Etli kuru fasulye için, etin kalitesi de önemlidir. Orta yağlı dana etlerini kullanabilirsiniz.
- Kuru fasulyelerinizi pişirmeden önce bir gece öncesinden ıslatmak önemlidir. Bu işlemi yaparken suya bir miktar tuz eklemek, fasulyelerin daha iyi pişmesini sağlayacaktır.
- Kuru fasulyeyi pişirmek için tencere ya da düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Düdüklü tencerede pişirirseniz, kısa sürede pişmesini sağlayabilirsiniz.
- Kuru fasulyeyi pişirirken kullanacağınız yağın kalitesi önemlidir. Tereyağı tercih ederek yemeğin lezzetini artırabilirsiniz. Lokantalarda hazırlanan kuru fasulye yemeklerinde bolca tereyağı kullanılmaktadır.
Kuru Fasulyenin Yanına Ne Gider?
Kuru fasulye denildiğinde akla ilk gelen lezzet tabii ki pirinç pilavı. Ama; kuru fasulye ile uyum yakalayan daha pek çok lezzet var. Gelin, hepsine göz atalım:
- Tane tane pişirilmiş pirinç pilavı, kuru fasulyenin en iyi arkadaşıdır. Mis gibi tereyağı kullanarak, kuru fasulyenin yanında klasik olarak pirinç pilavı sunabilirsiniz.
- Kuru fasulye ve pilavın yanında kıtır kıtır bir salatalık turşusu, lezzet deneyiminizi tamamlar.
- Kuru fasulyeye en çok yakışan turşulardan biri de lahana turşusudur. Kuru fasulye ile birlikte servis edebilirsiniz.
- Ferahlatıcı bir seçenek olarak, kuru fasulyenin yanına cacık düşünebilirsiniz.
- Turşu lezzetinde bir tat arayanlar için turşu tadında mor lahana salatası da, kuru fasulyenin yanında iyi giden şahane bir seçenektir.
- Bol malzemeli ve sebzeli bir bulgur pilavı olan meyhane pilavı, kuru fasulye yemeğinin yanında ideal bir alternatiftir.
- Domates ezmesi de kuru fasulye yemeğinizin yanında harika gider. Kuru fasulye ve pilav ile birlikte servis edebilirsiniz.