Hayatın İçinden

Konya Şeker, pancarda sapa kalkma testleriyle dünya liginde!

Konya Şeker’in iştiraki Beta Ziraat A.Ş., Çumra Ar-Ge Serası’nda yürüttüğü Pancarda Sapa Kalkma Testleri ile Türkiye ve Avrupa’daki şeker pancarı tohumlarını analiz ediyor. Testler sayesinde yerli üretimde kalite artırılırken, verim ve tarımsal sürdürülebilirlik güçlendiriliyor.

Abone Ol

Konya Şeker’in tarım alanındaki öncü çalışmaları, Beta Ziraat A.Ş.’nin yürüttüğü Pancarda Sapa Kalkma Testleri ile bir kez daha öne çıktı. Şirket, Çumra Ar-Ge Serası’nda gerçekleştirdiği testlerle, Türkiye tarımında verimi yükseltmeyi ve üretimde sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlıyor.

DÜNYADA YALNIZCA BİRKAÇ FİRMA TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Pancarda Sapa Kalkma Testleri, dünyada yalnızca birkaç firma tarafından uygulanabiliyor. Beta Ziraat, bu testleri 11 yıldır başarıyla yürütüyor. 2025 itibarıyla Çumra Ar-Ge Serası’ndaki iyileştirme ve geliştirme çalışmalarıyla kapasitesini artıran şirket, sadece kendi üretimlerini değil, Türkiye ve Avrupa’daki iş ortaklarının üretim sahalarından gelen tohum numunelerini de test ediyor.

VERİM VE KALİTEYİ ARTIRMA HEDEFİ

Testlerde her bir tohum numunesi ayrı parsellerde yetiştirilerek, tohuma kalkan pancar oluşumu önleniyor ve verim kaybının önüne geçiliyor. Bilimsel veriler ışığında belirlenen oranın üzerinde sapa kalkma gösteren tohumlar üretime dahil edilmiyor. Bu sayede hem çiftçinin verimi artıyor hem de fabrikaların pancar işleme kapasitesi destekleniyor.

YERLİ ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GÜÇLENİYOR

Beta Ziraat, Çumra’daki Ar-Ge çalışmalarıyla Türkiye tarımının verimliliğine katkı sağlıyor. Şirket, yüksek kaliteli, dayanıklı ve yerli tohumları geliştirerek çiftçilerin kullanımına sunmayı ve tarımsal sürdürülebilirliği güçlendirmeyi hedefliyor.