Türkiye’de bulunan illerimizin tarifi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Bu da illerin farklı birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı anlamına gelir. Hal böyle olunca nesilden nesle aktarılan adetler, gelenek ve göreneklerin yanı sıra farklı yemek tarifleri de günümüzde hala Türk mutfağının önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
Bu lezzetlerden biri olan kepse pilavının nasıl yapıldığını ve pilavı yapmak için hangi malzemelere ihtiyacınız olduğunu sizler için bu yazımızda kaleme aldık.
KEPSE PİLAVI TARİFİ MALZEMELERİ
Aslen Arap mutfağına ait bir lezzet olan kepse pilavı; İran, Suriye ve Lübnan gibi lokasyonlarda sıkça pişirilir. Ülkemizde ise Hatay mutfağına ait yöresel bir lezzet olarak bilinir. Kepse pilavı yapılışı ve malzemeleri ile bildiğiniz pirinç pilavından oldukça farklıdır. Kaju gibi oldukça ilginç malzemelerin yer aldığı bu tarifi sizler de mutfaklarınızda kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Bu sayede hem klasik pirinç pilavı yerine daha orijinal bir yemeği sofralarınıza taşımış olursunuz hem de farklı yörelere ait lezzetleri deneyimleme fırsatına sahip olursunuz. Oldukça kolay ancak uzun süren bir yapım aşamasına sahip olan kepse pilavının hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi şu şekildedir;
- 1/2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 100 gram yer fıstığı
- 100 gram kaju
- 1 su bardağı yasemin pirinç
Kepse pilavının tavuğunu hazırlamak için gerekli olan malzemeler;
- 1 adet tavuk but
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 adet karanfil
- 3 adet kakule
- 1 adet defne yaprağı
- 1 adet çubuk tarçın
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 3 su bardağı su
Kepse pilavının sosu için gerekli olan malzemeler;
- 1 adet soğan
- 1 adet domates
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1/2 çay kaşığı kişniş
- 1/2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
KEPSE PİLAVI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Yukarıda yer alan malzemeler ile kepse pilavı yaptığınız taktirde ortalama olarak bir tepsi yani altı ila sekiz kişilik bir servis elde edebilirsiniz. Bir saat gibi bir sürede hazırlayabileceğiniz bu pilavın pişme süresi ise kırk dakikadır. Özellikle özel gün ve davetlerde tercih edebileceğiniz kepse pilavını, akşam yemekleriniz için de rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Bu pilavı en lezzetli hali ile yapabilmenize imkan sunacak yapım aşamaları ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- İlk olarak bir kasenin içerisinde soğanı rendeleyin. Üzerine domatesi, tuzu, karabiberi, zerdeçalı, kişnişi ve sirkeyi ekleyerek güzelce karıştırın
- Tavuk budunu bu sosun içerisinde alın ve harmanlayın
- Ardından budu bir kaba alın ve üzerine kalan sosu dökün. Üzerini streçleyin ve otuz dakika boyunca buzdolabında dinlendirin
- Uygun bir tencereyi ocağa alın. Yağı ilave ederek salçayı kavurun. Üzerine budu ekleyin ve baharatları ilave edin
- Defne yaprağı ve tarçını da bu aşamada tencereye dahil edin
- Son olarak sıcak suyu ekleyin ve otuz dakika boyunca pişirin
- Pişen tavuğu fırın kabına alın tenceredeki sosun bir kısmını üzerine gezdirin
- Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında, tavuğun üzeri kızarana kadar ortalama olarak on beş ila yirmi dakika boyunca pişirin
- Bu sırada pilav için tencereye yağı alın ve üzerine kaju ile fıstıkları ekleyerek kavurun
- Ardında pirinçleri ekleyin ve kavurun
- Tencerede kalan sosu pilava ilave edin ve tencerenin kapağını kapatın
- Suyunu çeken pilavı ocaktan aldıktan sonra on ila on beş dakika boyunca dinlendirin
- Demlenen pilavı servis tabağına alın ve üzerine tavuğu yerleştirerek servis edin
KEPSE PİLAVININ PÜF NOKTALARI
Kepse pilavı yaparken tavuğu soslayın ve mutlaka dolapta yarım saat dinlendirin. Pilavın demlenmesi için üzerine kağıt havlu koyun. Bunların yanı sıra damak tadınıza göre pilavın pişmesine yakın üzerine kuru üzüm ya da besni üzümü eklemeyi de tercih edebilirsiniz.