Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen sistem ile depremlerden kısa bir süre sonra ‘şiddet dağılım haritaları‘ hazırlanabilecek.
Depremde hangi bölgelerin ne kadar etkilenmiş olabileceği bilgisinin yer aldığı haritalar, kısa süre içinde ilgili kurum ve kişilere ulaştırılarak acil yardım ekipleri bu verilere göre yönlendirilecek. Acil kurtarma ekiplerinin doğru bölgeye en kısa zamanda intikali ile can kaybı en aza inecek. İstanbul‘da da can kaybına yol açan 1999 depreminde 2 ay gibi uzun bir sürede hazırlanabilen ‘sarsıntı haritaları‘, yeni sistemle 60 saniye gibi kısa sürede hazırlanabilecek.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (BÜ-KRDAE) Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı tarafından geliştirilen ELER (Earthguake Loss Estimation Routine) sistemi düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Toplantıya Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral, Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Araştırma Görevlisi ve Yüksek Mühendis Yaver Kamer katıldı.
Afete hazırlık çalışmalarının en önemli kısımlarından bir tanesinin depremin parametrelerinin hızlı ve güvenilir bir şekilde halka ve kamuoyuna duyurulması olduğunu söyleyen Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral, deprem sonrası hızlı müdahale ve arama kurtarma ekiplerinin yönlendirilmesinde bu parametrelerin çok önemli olduğunu vurguladı. Deprem sonrası acil müdahalenin Kandilli Rasathanesi‘nin verilerine göre yapıldığına işaret eden Meral, sarsıntı ve etki alanı haritalarının ABD, İtalya ve Japonya gibi deprem bölgelerinde birkaç yıldır uygulandığını vurguladı.
Kandilli Rasathanesi‘nin de Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı‘nın geliştirdiği ‘ELER‘ programının yardımıyla depremden yaklaşık 60 saniye sonra bu haritaları üretmeye başladığını söyledi. 2010 yılında meydana gelen depremlerde haritaların test amaçlı üretildiğini anlatan Meral, 2011 yılından sonra bu haritaların otomatik olarak ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşılacağını aktardı.
Kalafat, ELER programı ve çalışmalar hakkında bir sunum yaptı
Meral‘in konuşmasının ardından Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat, ELER programı ve çalışmalar hakkında bir sunum yaptı. Deprem meydana geldiğinde öncelikle ‘depremin oluş zamanı‘, ‘yeri‘, ‘derinliği ve büyüklüğü‘ bilgisinin önemli olduğunu belirten Kalafat, sarsıntı haritaları denen otomatik haritaların ise deprem sonrasında ‘hangi yerleşim birimi ne kadar etki altında‘, ‘Muhtemel can kayıpları‘, Nasıl bir yıkım meydana gelmiş olabilir‘ sorularına cevap vermek amacıyla üretildiğini anlattı. ELER deprem hasar tahmin programının afete hızlı müdahalede en önemli faktörlerden birisi olacağı vurgusunu yapan Kalafat, bu yöntemle acil kurtarma ekiplerinin doğru bölgeye en hızlı şekilde intikalinin amaçlandığını belirtti. Program sayesinde yaklaşık 60 saniye içinde ilk haritanın hazırlanacağını anlatan Kalafat, elde edilen yeni bilgilerle haritanın hızlı bir şekilde revize edileceğini bildirdi.



