Chicago‘da yapılan NATO zirvesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "NATO tarihine geçecek bir toplantıydı" dedi. İran‘a karşı Kürecik‘e konuşlandırılan füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirildiği zirvede Türkiye, NATO üyeliği ve Irak‘a karşı ABD tezkerelerinin ardından bir kara lekeye daha sahip oldu.
60 ülkenin davet edildiği Chicago‘daki NATO zirvesi sona erdi. Zirvede İran‘a karşı oluşturulan füze kalkanı, Afganistan‘daki NATO varlığının geleceği ve Suriye konuşuldu. NATO zirvesinde Türkiye‘yi ilgilendiren en önemli husus Malatya Kürecik‘e konuşlandırılan füze savunma sistemiydi.
Kalkan fiilen harekete geçti
Zirvede sistemin ara yeteneğinin hayata geçirilmesi ilan edildi. ABD Başkanı Obama, talimat vererek komutanın NATO‘ya devrini istedi. Kürecik‘e kurulan sistem İran‘la Türkiye arasında sorun oluşturmuştu. İran makamlarından yapılan açıklamada, bataryaların Türkiye‘ye kurulmasından duyulan rahatsızlık net bir şekilde ifade edilmişti.
Batı paktının İran‘a karşı kurduğu füze savunma sistemi böylece fiilen hayata geçmiş oldu. Zirvede Suriye‘de yaşanan şiddet olaylarının da gündeme geleceği ve Suriye rejimine yönelik bir müdahaleye yönelik kararın çıkabileceği konuşuluyordu. Konuyla ilgili konuşan NATO‘daki ABD Büyükelçisi Daalder, Suriye‘nin Libya gibi olmadığını ve sivil can kayıplarının daha yüksek olacağını ifade ederek, "Askeri girişim ortamı daha da gerer" dedi.
NATO operasyonlarında Türkiye rol aldı
Zirveye katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, söz konusu zirvenin NATO tarihine geçeceğini düşündüğünü söyledi. "Ve bütün bunları düşündüğünüzde 60 ülkenin devlet veya hükümet başkanları Şikago‘daki NATO toplantısına katılmış oldular. NATO tarihinde herhalde önemli bir toplantı olarak hatırlanacaktır ve hep referans verilecektir" diyen Gül, "Türkiye‘nin 60 yıldır NATO‘nun üyesi bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Bildiğiniz gibi birçok müttefikimiz şimdi NATO‘nun yeni üyeleridir, yeni ortaklarıdır.
O bakımdan Türkiye‘nin NATO içerisinde daima ağırlığı vardır, söylediği daima dinlenir. Tavsiyelerine daima kulak verilir ve daima önemli bir rol oynarız. Bütün NATO operasyonlarında Türkiye hep rol almıştır" şeklinde konuştu" şeklinde konuştu.



