Orta Doğu’nun en önemli ülkelerinden birisi olan Irak, her bir özelliği ile dikkat çekici, tarihi doğal yapısı, kültürel zenginlikleri ve aynı zamanda mutfağı ile son derece meşhur olmuş bir şehir. Bu şehri tercih ederek istediğiniz bütün özel tatlara ulaşabilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz. Farklı kültürleri tanımayı sevenler için oluşturduğumuz Irak mutfağının en meşhur 13 yemeğine bu listeden ulaşmanız mümkün.
BAMYA
Bölgede sulu yemek denildiği zaman ön plana çıkan tatlardan birisi bamya oluyor. Burada mutlaka taze bamya denemeli ve sunulan eşsiz aromaların tadına bakmalısınız. Özellikle Erbil’de en çok tüketilen lezzetler arasında bulunuyor.
SULU KEBAP
Irak mutfağı denildiği zaman akla her zaman sulu yemekler gelir. Sulu kebap@ ve sebzelerin baharat ile harmanlanarak sunulduğu eşsiz lezzetler arasındadır. Yumuşak bir şekilde sunulan ve yerken ağızda da alınan bu özel yemeğin yanına genellikle ekmek servis edilir.
HURMA HELVASI
Yöresel lezzetler arasında bulunan hurma helvası ülke için son derece önemlidir. Ülkenin bütün şehirlerinde özellikle Ramazan ayında karşılaşılan tatlılar arasında bulunur.
FİRİK PİLAVI
Firik buğdayı kullanılarak yapılan bu plan, bölgenin en önemli lezzetleri arasındadır. Her restoranda bulunan ve çoğu zaman@ yemeklerinin yanında servis edilen frik pilavı popüler lezzetler arasında bulunuyor.
ŞIHIL MAHŞİ
Sebzeler ile hazırlanan özel dolma tarifi olan şıhıl mahşi, tüm dolmaların şahı olarak kabul ediliyor. Bu özel tarif özellikle kalabalık günlerde hazırlanıyor ve yoğun miktarda aroma gerektirdiği için yanında daha hafif lezzetler ile sunuluyor.
KARAHARMAN PİLAVI
Irak mutfağı sadece etli yemekler ile değil aynı zamanda pilav çeşitleri ile de ünlü karışık sebzelerin ve etin kullanıldığı bu özel pilav da bölgesel olarak hazırlanan ve halk tarafından en çok tercih edilen lezzetlerin başında bulunuyor.
SULU DOLMA
Irak mutfağı sulu yemekler konusunda kendisini iyi bir şekilde geliştirmiş durumda. En çok tercih edilen dolma çeşitleri arasında sulu dolma bulunuyor ve genellikle içerisinde yoğun baharat aroması tercih ediliyor.
ERBİL KEBABI
En ünlü yemeklerden birisi olan Erbil kebabı, Irak için son derece önemli. Bu lezzeti denedikten sonra tekrar ve tekrar tüketmek isteyeceğiniz birbirinden özel yöntemler ile pişirilen kebabı her zaman hatırlayacaksınız.
BİRYANİ
Irak mutfağının en meşhur yemeklerinden birisi olan bir, yani baharatlı ve etli özel olarak hazırlanan pilavı anlatmak için kullanılıyor. Bu pilav için kullanılan baharatlar ve tüm malzemeler, en özel ve yöresel lezzetlerden oluşuyor.
TANDIR EKMEĞİ
Hem pilavların yanında hem de diğer ekmeklerin yanında servis edilen tandır ekmeği, irak mutfağı için vazgeçilmez lezzetler arasında bulunuyor. Neredeyse tüm yemeklerin yanında bulunması, hatta bazı dönemlerde sadece tandır ekmeğinin ön planda tutulması ile de karşılaşılabiliyor.
SALATALIK DOLMASI
Var olan her sebze ile dolma yapmayı başarabilen Irak mutfağı, zengin ve çeşitli yemekleri ile ön plana çıkıyor. Hafif ferahlatıcı ve aroması düşük bir tat aradığınız zaman salatalık dolmasını tercih edebilirsiniz.
ZİLBİYE
Türk mutfağında yer alan kabak mücveri ile benzerlik gösteren bu yemek kızartılarak servis edilen atıştırmalıklar arasında ana öğün olarak kullanılabileceği gibi atıştırmalık olarak da tercih edilebilen tatlardan biri.
MASGOUF
Mangalda hazırlanan bu özel yemek sazan balığı kullanılarak yapılıyor. Yöresel lezzetler arasında bulunan ve bölgenin dışında çok fazla karşılaşılmayan bu yemeği mutlaka denemelisiniz.