Yeni Teşvik Sistemi‘ni anlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yatırımcıların 2010 yılı sonuna kadar ilk kazmayı vurması gerektiğini ifade ederek, bu tarihten sonra yatırım yapacakların teşvikten daha az yararlanacaklarını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yeni teşvik sistemi ile ilgili olarak, ‘‘Yatırımcılarımız 2010 yılı sonuna kadar bu teşvikten yararlanarak ilk kazmayı vurmalı. 2010 yılına kadar kazmayı vurmayanlar biraz daha az teşvikten yararlanacaklar‘‘ dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği‘nin (MÜSİAD) ‘‘Türkiye‘nin sanayi politikası ve yeni teşvik sistemi‘‘ konulu geleneksel Perşembe Toplantısına katılan Bakan Ergün, piyasa ekonomisinin güçlendirilmesi ve rekabet gücünün artırılmasının hükümetin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını söyledi.

İleri teknoloji ürünleri

Düşük teknoloji ürünlerinin payı 2002-2007 yılları arasında üretimde yüzde 50‘den yüzde 38,3‘e, ihracatta ise yüzde 46,8‘den yüzde 32,6‘ya gerilediğini, dolayısıyla, aradan geçen beş yıllık dönem zarfında düşük teknoloji imalatının 11,7 puan, ihracatının ise 14,2 puan azalmış göründüğünü, bunun Türkiye‘nin lehine bir gösterge olduğunu dile getiren Ergün, yine 2002-2007 döneminde ortanın üstü teknoloji ürünlerinin üretiminin yüzde 18,27den yüzde 27,2‘ye, ihracattaki payının ise yüzde 24,3‘ten yüzde 32,3‘e yükseldiğini anlattı.

Yeni yatırım teşvik sistemi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yeni yatırım teşvik sistemi ile ilgili net fotoğrafın yıl sonunda görülebileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

‘‘İstiyorum ki firmalarımız bir an önce yatırıma yönelsin ve bu teşvik sisteminden yararlansınlar. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı ve Teşvik Uygulama Tebliği de resmi gazetede yayımlandı. Yeni sistemle ilgili bu yıl sonunda daha net bir fotoğraf görebileceğimizi söyleyebilirim. Çünkü yıl sonuna kadar firmalar büyük çapta yatırım taleplerini Hazine Müsteşarlığımıza iletmiş olacaklar.

Hükümet olarak bu sistemi bir promosyon olarak hızlı işlemesi gereken bir sistem şeklinde düşündük. Diyorum ki yatırımcılarımız 2010 yılı sonuna kadar bu teşvikten yararlanarak ilk kazmayı vurmalı, 2010 yılına kadar kazmayı vurmayanlar biraz daha az teşvikten yararlanacaklar. Aslında 2010 yılı sonuna kadar yatırıma başlamayan teşvikten yararlanmasın diye düşünülmüştü. Ama bazı yatırımların kazmayı vurabilme süresinin biraz daha uzun olacağı düşünülerek teşvik sisteminde yeni bir düzenlemeye gidildi. 2010 yılı sonuna kadar bu teşviklerden yararlanılarak ülkemizin hızlı bir kalkınmaya ve yatırıma dönüşmesini istiyoruz. Bu noktada yatırımları ertelemek kimsenin yararına olmayacaktır.‘‘

Bankacılık elini taşın altına sokmadı

KOBİ‘lere kaynak aktarımı yolunu açan Kredi Garanti Fonu yasasını da uygulamaya koyacaklarını, çalışmalarının bitmek üzere olduğunu anlatan Bakan Nihat Ergün, KOBİ‘lerin küresel krizle daralan finansman imkanlarına daha kolay ulaşmasının sağlanacağını bildirdi. Bakan Ergün, ‘‘Bankacılık sektörü bu süreçte iyi bir sınav vermedi. Krizden çıkışta elini taşın altına herkes kadar sokmadı. Elbette onların geçen krizden kalma tedirginlikleri olabilir bunu da anlayışla karşılıyorum. Geçen kriz kendi iç yapımızdan kaynaklanan krizdi ama şimdi dış nedenlerle bu krizi yaşıyoruz. Burada bankalarımızın reel sektöre daha çok destek vermesi bekleniyor. Kredi Garanti Fonu ile bankaları da bu fona ortak ederek, Hazineden de 1 milyarlık yeni kaynak oraya transfer ederek, o kaynakla yaklaşık 12-13 milyarlık bir kredi hacminin oluşturulması gündeme gelmiş olacaktır‘‘ şeklinde konuştu.

Muhabir: Haber Merkezi