Reklamı Kapat

Romanov ırkı koyunlar dördüz doğurdu! Biberonla besliyorlar

Romanov ırkı koyunlar, dördüz doğum gerçekleştirdi. Iğdır Üniversitesindeki romanov ırkı koyunların dördüz doğurması ile kuzular ilave biberon yardımıyla besleniyorlar.

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, dördüz doğan Romanov ırkı koyunların ve kuzularının sağlık durumları hakkında görevlilerden bilgi almak için işletmeye gitti.

Burada kuzuları biberonla besleyen Prof. Dr. Alma, ardından bir açıklama yaparak koyunların ve kuzuların sağlık durumunun iyi olduğunu ve gelişimlerinin yakından takip edildiğini söyledi. Alma, “Barınakta değişik yem kaynakları ile beslenen koyunların et ve süt verimleri gözlemlenecek. Ayrıca çoklu doğurmada kullanılan yem ve ilaçların etkisi de detaylıca incelenecek.” dedi.

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Atalay da doğumlara ve koyunculuk işletmelerine ilişkin bilgiler verdi. On günlük olan dördüz kuzuların sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Atalay, kuzuların hem annelerini emdiğini hem de ilave biberon yardımıyla beslendiklerini söyledi.

ROMANOV IRKI KOYUNLAR NASIL DÖRDÜZ DOĞURUYOR?

Koyunculuk işletmelerinin temel amacının, kayıpları minimize etmek ve anaç koyun başına düşen sağlıklı kuzu sayısını artırmak olduğunu belirten Atalay, ardından şunları kaydetti;

“Ülkemizde koyun yetiştiricilerinin başlıca gelir kaynağı, kasaplık ve damızlık kuzu satışlarıdır. Üretim aşamasında yavru veriminin artırılması, yetiştiricilerin kârlılığını en üst seviyeye çıkarmaktadır. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde çoğuz doğumun temeli yüzde 25 genetik faktörlere dayanırken, yüzde 75’i ise bakım ve besleme ile doğrudan ilişkilidir. Koç katımı öncesi ve koç katım döneminde hayvanların ihtiyaçlarını karşılayacak uygun yem ve karışımlarla (rasyon) beslenmesi, yavru veriminin artırılmasında en önemli role sahiptir.”

Ayrıca Iğdır’da kuzu ölümlerin yüzde 20-25, Iğdır Üniversitesine ait küçük başlarda ise bu oranın yüzde 1-2 civarında seyrettiğini söyleyen Doç. Dr. Atalay, Iğdır’daki kuzuların ölüm oranlarının yüksek olmasının, hayvanların yaşam ortamının uygun olmamasından ve bilinçli bir bakım, besleme programının uygulanmamasından kaynaklanabildiğini dile getirdi.

Koyunculuk işletmelerinde birim hayvan başına elde edilen kuzu miktarının artmasının yanında, uygun bakım ve besleme koşullarının gerçekleştirilmesi ile de yüksek miktarda et üretim yapısının oluşacağına dikkat çeken Doç. Dr. Atalay, böylece yetiştiricilerin kârlarının daha fazla artacağını da sözlerine ekledi.

13 Şub 2022 - 13:35 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.