Un fiyatları ikiye katlandı fırıncılar çaresiz!

Un fiyatlarına son dönemde gelen zamlar rekor seviyelere ulaştı.

Onur Şehmus Şahin
Onur Şehmus Şahin Tüm Haberleri
Büyütmek için resme tıklayın

Bir ayda 170 liradan 320 liraya yükselen un fiyatları karşısında çaresiz kalan fırıncılar ne yapacağını şaşırmış durumda. Ekmeğin maliyetiyle birlikte en az 4 TL’ye satılması gerektiğini savunan fırıncılar, hükümetin un ve buğday fiyatlarına kalıcı bir çözüm bulmasını bekliyor. Millî Gazete’ye konuşan Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin ve fırıncılar, un zamları sürerken ekmeğe zam yapmanın da çözüm olmadığını söyledi.

Bir yılı aşkın bir süredir her ay artan un fiyatları son dönemde peş peşe gelen zamlarla rekor seviyelere yükseldi. Geçtiğimiz ay 170 TL’ye satılan 50 kiloluk un çuvalı bu ay 320 TL’ye kadar yükseldi. Ekonomik kriz, döviz kurları ve hayat pahalılığı derken beli iyice bükülen vatandaşın temel tüketim ürünü olan ekmeğe yeni zammın kapıda olduğunu gösteren bu tablo karşısında fırıncılar da şaşırmış durumda. Un fiyatlarına gelen zamlar ve artan maliyetlerle birlikte ekmeğin en az 4 TL olması gerektiğini söyleyen fırıncılar, hükümetin kalıcı bir çözüm getirmesini bekliyor. Un fiyatlarında yaşanan anormal artışlarla ilgili Millî Gazete’ye konuşan Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin ve fırıncılar, önemli açıklamalarda bulundu.

“UN ZAMLARI DEVAM EDERKEN EKMEK 4 LİRA OLSA NE OLACAK?”

Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, “Ekmek fiyatlarına yönelik yapılan tartışmalar durduk yere çıkmıyor. Hiçbir fırıncı ortada bir sebep yokken ekmeğe zam yapmak istemez. Buğday fiyatları son dönemde çok yükseldi. Burada ekmeğe zam yapmak sorunu çözmez. Bakanlığın buğday fiyatlarına bağlı olarak yükselen un fiyatlarını kontrol altına alması gerek. Ekmeğe her zam yapıldığında fırıncıların satış kaybı oluyor. Un zamları devam ederken ekmek 4 lira olsa ne olacak?” ifadelerini kullandı. Fırıncı esnafının yaşadığı sıkıntılara devletin kalıcı çözüm üretmesini isteyen Çetin, “Fırıncıların temel sorunu aslında sürekli artan buğday fiyatları. Şu an yaşadığımız normal bir durum değil. Mayıs ayında kilosu 2 TL olan buğday ne oldu da şimdi 5 TL’ye yükseldi. Türkiye’de buğday üretiminin yeterli olduğunu düşünüyorum. Her gün hatta her saat artan un fiyatları kabul edilebilir bir şey değil.  Artık fırıncılar ekmek zammı yapmak istemiyor, kalıcı bir çözüm bekliyor” şeklinde konuştu.

“UN FİYATLARI NEREDE DURUR BİLMİYORUM”

Fırıncı Taner Karanfil, un fiyatlarının artık saatlik değiştiğini söyleyerek, “Önceden un fiyatlarına senede bir sefer makul bir zam oluyordu hepsi o kadar. Ancak şimdi çok farklı bir durum var. Anlık fiyat artışı oluyor. Artık herkes zamlara alıştı. Biz fırıncılar olarak un fiyatlarına gelen zamlara alıştık, müşterilerimiz de ekmek fiyatlarına yapılan zamlara alıştı. Geçen ay 50 kg’lık un çuvalını 170 TL’ye alıyorduk ama geçtiğimiz gün aynı un çuvalını 320 TL’ye aldık. Bu iş nereye kadar gider, un fiyatları nerede durur bilmiyorum. Fırıncıların tutunabileceği bir piyasa kalmadı” diye konuştu. Fırıncıların maliyetlerine de dikkat çeken Taner Karanfil, “Sadece un fiyatları artmıyor. Yağ fiyatları da aldı başını gidiyor. Geçtiğimiz yıl aldığımız sıvı yağ şimdi neredeyse yüzde 70 civarında zamlanmış durumda. Bir koli maya da 150 TL olmuş. Odunun tonu 1.500 TL olmuş. Durum böyleyken ekmek 2,5 TL’den satılamaz. Şu an 2,5 TL olan ekmek inanın birçok fırının maliyetlerini bile karşılamıyor. Ekmek yarın 4 TL olsa bile fırıncı esnafı rahat bir nefes alamaz” açıklamalarında bulundu.

“UNA ARTIK HER GÜN ZAM GELİYOR”

Pastaneci Necip Karakaş, un fiyatlarının şeker fiyatlarını geçtiğini söyleyerek, “Un, şeker ve yağ bizim hammaddemiz. Biz artık her hafa bu 3 temel hammaddemize gelen zamlarla başa çıkamıyoruz. Una artık her gün zam geliyor. Bu maliyet artışlarını biz ürünlere yansıtamıyoruz. 1 haftada un çuvalına 40 TL zam geldi ve bu durum aylardır devam ediyor. Geçen yıl benim haftalık maliyetim 7 bin TL civarındaydı ve belli bir standarttaydı. Ancak bu yıl maliyetim 14 bin TL’yi geçti. 2 katından fazla maliyet artışına karşı biz ürün fiyatlarını 2 kat artıramadık” dedi. Karakaş, “Bir pastaneci olarak maliyetler bu şekilde artarsa kepenk kapatmayı düşünüyorum. Artık bir önlem alınması lazım yoksa çok geç olacak. Durum böyle devam ederse birçok fırıncı, pastaneci ve börekçi kapanmak zorunda kalacak. Bu ülkeye yazık değil mi?” dedi.

24 Kas 2021 - 04:30 - Ekonomi

Muhabir  Onur Şehmus Şahin


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.