Zehirlemeye anne karnında başladılar

Hamile bayanlara yazılan ‘Elevit’ adındaki ilaçlarda domuz jelatininin kullanılması tartışmalara neden oldu. Uzmanlar, Bakanlığın artık harekete geçmesini gerektiğini söylediler.

Fatih Yedier
Fatih Yedier Tüm Haberleri

Türkiye’de ‘gıda terörü’ hız kesmeden devam ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın domuzu kasaplık et statüsüne almasının ardından, domuz eti ve domuz katkılı ürünler adeta vatandaşın kâbusu oldu. Yetersiz denetimin sonucu domuz ürünlerinden elde edilen gıda, ilaç ve malzemeler etkisini artırarak vatandaşın mutfağına hatta henüz dünyaya gelmemiş çocukların midesine kadar girmeyi başardı. Hamile bayanlara yazılan ‘Elevit’ adındaki ilaçlarda domuz jelatininin kullanılması tartışmaları daha da alevlendirirken uzmanlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının artık harekete geçmesini gerektiğini söylediler.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın domuzu kasaplık et statüsüne almasının ardından domuz ürünlerinin kullanım alanı oldukça genişledi. Önce kasaplık hayvan statüsüne alındı, daha sonra mutfağa girdi ve ardından tüm ürünlerde iyiden iyiye kullanılmaya başlandı. Tüm bunlar tartışılırken şimdi de ilaçların yapımında kullanılan domuz jelatini bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Hamile bayanlara doktorlar tarafından yazılan ‘Elevit’ adındaki ilacın içerisinde domuz katkısı bulunması dünyaya gelmemiş bebelerin henüz daha anne karnında zehirlendiğini gözler önüne serdi. Bakanlığın adeta önayak olduğu bu süreç, domuzu hayatımızın bir parçası haline getirdi. Bakanlık tarafından onaylanan domuz ürünleri yaygınlaşarak yediğimiz, içtiğimiz her şeye bulaştı. Domuz katkılı ilaçların gün yüzüne çıkmasıyla anne ve babaların kafalarında soru işaretleri oluştu. Uzmanlar bu duruma tepki gösterirken bazıları ise hastalarının doktorlar tarafından bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ne olursan ol, harama sarılma!!!

Şifanın, haramla bulunamayacağını, helal kaynaklardan arınması gerektiğine dikkati çeken Alat, insanların bu konuda sorumlu olduğunu ifade etti. Şifa vericinin Allah olduğunu belirten Alat, “Herhangi bir hastalığımız nedeniyle, kalkıp da hemen harama sarılmamalıyız. Ne olursan ol, harama sarılma deniliyor. Helal kaynaklara ulaşacak tedbirleri almamız gerekir. Bu tedbirler herkes için geçerli. Herkesin yapması gereken sorumluluklar” diye konuştu.

Hastalar Helal-Haram Konusunda Bilgilendirilmeli

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Doç. Dr. İlker Alat ise, hastaya verilecek ilaçların, helal-haram konusunda bilgilendirilmesi ve ilaçların prospektüsünde üretim bilgilerinin yer alması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Alat, yaptığı açıklamada, genel sağlık uygulamalarında, helal-haram ilişkisine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, doktorların, hastalarına, tedavi yöntemlerinde kullanılan ilaçlar hakkında “net bilgiler” vermediğini savundu.

Domuz, İlaçlarda Yaygın Olarak Kullanılıyor

Domuz jelatinleri hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, “Domuz jelatini gıda ve ilaçta yaygın olarak kullanılıyor. Sadece jelatin değil domuzun başka şekil almış halleri de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Jel kapsül denilen ürünler, endüstriyel ya da bitkisel ilaçlarda aynı riski taşıyorlar. Bitkisel jelatinler pahalı olduğu için pek tercih edilmiyor. Dinimize göre bir şeyin helal olabilmesi için tayyib (saf) olması gerekiyor. Bu ürünlerin tayyib olduğunu söyleyemeyiz. Yani haramdır. Sağlık, Batı tıbbının anladığı şekilde bir şeyin hastalık yapıp yapmaması değildir. İslam’a göre sağlık, o şeyin insan vücudunda ve ruhunda orta-uzun vadede nasıl değişimlere yol açtığıdır” dedi.

İlaçlarda İnsan Parçaları da Kullanılıyor Olabilir

Özer, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 30 Haziran 2013’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürülüğe giren Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği Madde 6 Fırka 2’ye göre, domuz ürünlerinin kullanılması yasaklandı. Buna göre, ‘Domuz kaynaklı gıda katkı maddesi, gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aromalarında kullanılamaz.’ Fakat bu mevzuat eksik. Jelatin, gıda maddesi olarak kabul edilmiyor. Dolayısıyla jelatinin kullanılması yasal olarak serbest... Bunu, bakanlıkta çalışanlarında bildiğini sanmıyorum. Jelatinler için ayrı bir düzenleme yapılması gerekiyor. Şuna da dikkat çekmek istiyorum; İlaçlarda ve kapsüllerinde GDO, insan ve diğer canlıların DNA’ları, jelatinler kullanılıyor. Tüm bunların yanında insan parçacıklarının da kullanılıyor olabileceğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Sağlıkta Helal-Haram İlişkisine Uyulmuyor

Güncel sağlık uygulamalarının İslam’a uygun olması gerektiğini belirten Alat, “Genel sağlık uygulamalarında, helal-haram ilişkisine uyulmuyor. Hastalara, tedavilerinde kullanılacak ilaçların, tıbbi malzemelerin içeriği anlatılmak zorunlu olmalı. Bunun vebali büyük. İçeriğinde haram madde bulunan ilaçların ve hayvansal kaynaklı dikiş materyaller, doku bütünleyiciler, damar greftleri, kalp kapakları, lokal etkili kanama durdurucular günümüzde çok yaygın olarak kullanılıyor. Bu malzemelerin varsa muadillerinin kullanılması, İslam’a uygun tedavi yöntemleri seçilmesi gerekir.” dedi.

İlaçların prospektüsündeki bilgilerde eksiklik olduğunu, üretim kaynaklarının yazılmadığına işaret eden Alat, sözlerini şöyle tamamladı: “Halk, bunu Sağlık Bakanlığından talep etmeli. Bu isteğini Diyanet İşleri Başkanlığına bildirmeli. Biz Müslümanız. Peygamber efendimiz, haramlar ve helallerin belli olduğunu, şüphelilerden uzak durmamızı öğütlüyor. Şu anda bunların her birisi şüpheli oluyor. Tedavi maksatlı olsa bile, ne olduğunu bilmiyoruz. Bakanlık ve yetkililer, bunu yerine getirmeli.” açıklamasında bulundu.

Fatih Yedier

23 Eki 2013 - 21:40 - Gündem

Muhabir  Fatih Yedier


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi