Kazandibi tatlısı nasıl yapılır? Kazandibi tarifi, yapılışı

Sütlü tatlılar arasında sevilen kazandibi tatlısı aynı zamanda çok tüketilen bir tatlıdır. Evde kolay şekilde kazandibi yapabilirsiniz. Peki, Kazandibi tatlısı nasıl yapılır? İşte kazandibi tarifi

Kazandibi tatlısı sütlü tatlılar içerisinde en beğenilen ve en hafif tatlılardan biridir. Vazgeçilmez tatlılardan olan Kazandibi tatlısı hafifçe kızartılıyor. Pastane, restoran ve cafeler çokça tüketilen kazandibi tatlısı evde az malzeme ile yapılabilecek bir tatlıdır. Peki, kazandibi tatlısı nasıl yapılır? Merak ettiğiniz, evde kolaylıkla yapabileceğiniz evde kazandibi tarifi verdik… İşte Kazandibi tarifi ve kazandibi yapılışı…

KAZANDİBİ TATLISI NASIL YAPILIR?

Hassas bir tatlı olan kazandibi tatlısı oldukça basit bir yapılışı vardır. İşte kazandibi tatlısının nasıl yapılacağını anlattık…

Kazandibi yapmanız için malzemeler:

1 litre süt
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker.
2-3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı kadar tereyağı

KAZANDİBİ TARİFİ - KAZANDİBİ TATLISI YAPILIŞI

Şimdi muhallebisini hazırlamak için sütün içine nişasta, un ve şekeri güzelce çırpalım. Ondan sonra ocağa alalım. Vanilyayı da muhallebi piştikten sonra ekleyeceğim için onu da kenara aldım. Şimdi ocağı almadan önce şöyle güzelce çırpıyoruz, homojen bir kıvam elde etmek istiyorum ki pişerken topak olmasın. Topaklar sonra zor açılabiliyor.

Orta ateşte devamlı karıştırarak pişirmeye başlıyorum. Yavaş yavaş kıvam alacak. Lütfen karıştırmayı bırakmayın, dibine tutmasın ya da topak olmasın. Böyle karıştıra karıştıra pişmesine izin veriyorum.

Kaynamaya başladı ve kıvam aldı. 12 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın. O durdukça daha kıvam alacak. İyice çırptıktan sonra artık muhallebisini kenara alıyorum. Ben böyle büyük bir borcama kullanacağım. Siz isterseniz fırın tepsisi teflon tava ya da böyle tatlıcıların kullandığı tepsiler olur, dikdörtgen onlardan kullanabilirsiniz. Onlarda daha güzel oluyor.

O yüzden borcam seçtim. Bor camın çatlamasından korkanlar var, benim başıma öyle bir şey gelmedi ama lütfen korkuyorsanız borcam kullanmayın. Onun yerine dediğim gibi tavada bile yapabilirsiniz. Birde borcamda şekerin erimesi daha zor oluyor. Onun yerine o börek yaptığımız ya da baklava yaptığımız dikdörtgen tepsiler daha uygun olabilir. Onu da söyleyeyim.

Güzelce yağladım, şimdi borcamı o ayırdığım toz şeker vardı ya 2-3 yemek kaşığı şimdi onu üzerine böyle serpiştiriyoruz. Bu şeker tabakasını çok kalın olmaması gerekiyor ama her yere eşit gelecek şekilde şöyle serpiştirip ondan sonra sağlayacağım. Böyle geniş bir borcama seçmemin nedeni de daha ince olsun ve rulo yapabilirim istedim. Daha küçük şekillerdeki alet edevatı seçebilirsiniz. Dediğim gibi salladım ve şekeri yaydım. Her tarafı eşit gelecek şekilde şimdi ocağın altını açacağım. Direk ateşin üzerine koymuyorum. Alev dağıtıcı olduğu için ben koydum ocağın üstüne.

Şimdi şekerin erimesini sağlayacağım. Devamlı aynı yere tutmuyorum. Arada bir çeviriyorum. şekerler eşit erisin diye. Bu arada muhallebi direk şekeri etmeden şekerin üzerine koyup ondan sonra da şekeri eritebilirsiniz.

Bir spatula ile altını kontrol edebilirsiniz. Ben daha iyi göstermek ve kendimi daha iyi görebilmek için böyle yaptım. Şekerim eriyip karamel rengini aldığında muhallebinin yarısını ekliyorum üzerine ve hemen yayıyorum spatulayla…

Muhallebinin kalan kısmını da üzerine yayın ve en son rol yapacağım için bu kısmı hiç gözükmeyecek. Servis esnasında korkmayın. Şöyle devamlı spatulayla altını kontrol ediyorum. Burada bu arada şekeri yapmamak önemli. Karamel rengini alması yeterli. Çünkü yakarsanız yerken yanık tadı gelecektir. O da hiç güzel olmayacaktır. O yüzden özellikle ilk denemeden şekeriniz az yanarsa çok sorun olmaz ama çok yanarsa yenmeyecek bir kıvam alabilir ona lütfen dikkat edin.

Ocağın altı kısık olsun kalan muhallebinin üzerine yaydım, spatula ile düzelttim.

Bir ıslak havlunun üzerine oturttum. Alttaki katman borcamdan ayrılsın ve tatlıya geçsin diye burada oda ısısına gelene kadar bekletiyorum. Ondan sonra buzdolabını alıyorum. Birkaç saat soğuyorum ve çıkarıp dilimleyip rulo yapıp servis ediyorum.

Çok kolay rulo oldu. Sadece şeker eritirken biraz tedirgin oldum. O da ilk denemem olduğu için ama paylaşmak istedim. 

17 Ağu 2021 - 21:14 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.