Bayramda şeker tehlikesi

Bayrama doğru geri sayım başlamışken uzmanlar, şeker seçimi, ikramlar ve tüketimi konusunda uyarıyor.

Haber albümü için resme tıklayın

Evler bayram için telaşla temizleniyor, bayramlık kıyafetler hazırlanıyor. Bayrama doğru geri sayım başlamışken uzmanlar, şeker seçimi, ikramlar ve tüketimi konusunda uyarıyor. Pandeminin maalesef hala devam ettiğini hatırlatan uzmanlar, korona döneminde nasıl şekerler alınması gerektiğini açıklıyor. Yıllık şeker tüketim ortalamasının çok daha üstünde şeker yenilen özel günlerde tüketimin sınırlanmasının sağlık için en önemli adım olduğunun altı çizilirken, kaliteli şekerlemelerin alınması gerektiği de önemle hatırlatılıyor. Siz de bayram için şekerleme alışverişine hazırlanıyor, şekerli yiyecekler tüketmek için bayramı iple çekiyorsanız, önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

Bayram İkramlarında Korona Önlemleri

Tek tek paketlenmiş bayram şekeri seçeneklerinin çok daha hijyenik olduğunu vurgulayan uzmanlar, herkesin elinin dokunacağı açık çikolata ve şekerlerin risk taşıyabileceği konusunda uyarıyor. Paketli ürün tercihi tavsiye ediliyor, açıkta satılan, kiloluk ürünlerin tercih edilmesi durumunda, paketlerin her ihtimale karşı birkaç saat açık havada tutulması gerektiğini hatırlatıyor.

Şeker ve bayram çikolatası ikramında, gözle seçim yapılması gerektiği belirtilirken, ikramda bulunan kişinin herkesin seçtiği şekerlemeyi eldiven yardımıyla sunması öneriliyor. Bir kasenin içinden herkesin şeker seçmesinin risk taşıyabileceği ifade ediliyor. Şeker ikramı öncesinde kolonya tutulması ve ellerin dezenfekte edilmesi de uyarılar arasında bulunuyor.

Bayramda Doğru Şeker Seçimi İçin İpuçları:

●      Bayram için şekerleme alırken fiyatın ilk kıstas olmaması gerektiği belirtiliyor.

●      Daha sağlıklı seçimler yapmak için etiketlere ve içeriklere dikkat edilmesi önem taşıyor. Ürünlerde trans yağ, glikoz şekeri, sağlıksız yağlar olmaması gerekiyor.

●      Kokolin adı verilen merdiven altı üretilen çikolatalar yendiğinde ağızda mumsu bir tat bırakıyor.

●      Çikolatanın oda sıcaklığında yumuşaması ve kolaylıkla erimesi gerekirken, kokolin daha yüksek ısılara dayanabiliyor. Uzmanlar seçim sırasında bu noktalara dikkat edilebileceğinin altını çiziyor.

●      Alınan çikolatanın üreticisine bakılması, bilinen, güvenilen markaların tercih edilmesi tavsiye ediliyor.

●      Ürünün Bakanlık onaylarının olmasına, ambalajının sağlamlığına ve son tüketim tarihine de bakılması önem arz ediyor.

●      Renklendirici ve koruyucu içerikler olması için tüketimi tavsiye edilmeyen kodlu içerikler şekerlemelere eklenebiliyor. Uzmanlar, katkı maddeleri yönetmeliği uyarınca, sunset yellow (E 110), kinolin sarısı (E 104), karmosin (E 122), allura red (E 129), tartrazin (E 102) ve ponzo 4R (E 124) kodlu renklendiricileri bulunduran ürünlerin, çocukların aktivite ve dikkatleri üzerine olumsuz etkileri bulunabileceğinin ifade ediyor.

●      E120 Karmin boya içeren yiyeceklerin sağlığı olumsuz etkileyebileceği not düşülüyor.

●      Lokum alırken rengine ve dokusuna bakılması gerekiyor. Taze lokumun parlak, canlı ve yumuşak olması gerekiyor. Mat ve solgun olan lokumlar ise bayat kabul ediliyor.

●      Eğer bayram için badem şekeri alacaksanız, ince kaplamalı olanların daha kaliteli olduğunu bilmeli ve onlar arasından seçim yapmalısınız.

Bayramda Şeker Tüketimine Dikkat!

Bayram için en kaliteli şekerlemeler seçilse dahi, uzmanlar yoğun tüketimin sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Aşırı şeker ve şekerli gıda yemek, sindirim sorunlarını beraberinde getiriyor. Mide spazmlı, kan şekerinde ani değişiklikler dolayısıyla hızlı acıkma ve elde-ayakta titreme sağlıklı kişilerde dahi görülebiliyor. Şeker hastası olanların ise bayramda da şekerden uzak durması gerektiği önemle anımsatılıyor.

Şeker tüketimi uzun vadede, bağışıklık sistemini zayıflatıyor, diş çürümesine, romatizmal hastalıklara, yorgunluk hissine, kronik sindirim hastalıklarına zemin hazırlıyor. Kilo alma, dolaşım bozuklukları, ödem, iç organlarda yağlanma, metabolizmada yavaşlama da yoğun ve uzun süreli şeker tüketiminin beraberinde geliyor.

Siz de sağlıklı bir bayram geçirmek için kaliteli seçeneklere yönelebilir, doğru ikram tekniklerini uygulayarak korona tehlikesini bertaraf edebilir ve tüketiminizi sınırlandırarak geleceğiniz için iyi bir adım atabilirsiniz.

26 Haz 2021 - 14:30 - Aile & Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Türkiye'de erken seçime gidilmeli mi?