Karpuzun içindeki çatlaklara dikkat! İşte çatlak karpuzdaki tehlike!

Özellikle yaz aylarının vazgeçilmezlerinden olan karpuz; görüntüsü, lezzeti ve serinletici özelliğiyle dikkat çekerken karpuzla ilgili kritik bir uyarı geldi.

Büyütmek için resme tıklayın

Ferah ve soğuk tüketilen yaz sofralarının vazgeçilmez meyvelerinden karpuz yine gündemin ilk sıralarında yerini aldı.

Evimizin en çok tüketilen meyvelerinden olan karpuzla ilgili kritik bir uyarı geldi.

Severek tükettiğimiz arpuzun içindeki çatlaklar aslında çok önemli bir tehlikenin habercisi olabilir.

Forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasal sonucunda meydana gelen çatlaklar kansere neden olabilir.

Forchlorfenuron, ABD gibi bazı ülkelerde kullanımı onaylanmış olsa da bu hormon maddesi için kimi sağlıkçılar ve çevreciler, kanseri tetikleyebileceği görüşünde.

Ancak ABD Gıda Dairesi bu durumun çok aksine insanlar ve hayvanlar üzerinde herhangi bir yan etki görülmediğini belirtiyor.

SU ORANINI DA ETKİLİYOR

Kullanılan hormon karpuzu zamanından önce olgunlaştırdığı için bu durum meyvedeki su oranını da etkiliyor. Meyve, olması gerektiği zamandan önce olgunlaştığı için bünyesinde yeteri kadar sıvı barındıramıyor.

Forchlorfenuron hormonu meyveyi o kadar çabuk olgunlaştırıyor ki, karpuzun kırmızı rengi tam olarak oluşamıyor. Canlı ve parlak görünen kabuğun altından çıkan beyaza çalan kırmızı, büyüme hormonunun belirtilerinden.

ÇEKİRDEKLERİN RENGİNE DİKKAT

Hormonun sonucu olarak vaktinden önce olgunlaşan karpuzun çekirdekleri siyah renkten çok uzak. Hormonlu karpuzlarda, siyah ve kalın çekirdekler yerine beyaz ve ince çekirdekler görülüyor. Ancak bu beyaz çekirdek özelliği sadece normal karpuz için geçerli. Bunun beyaz çekirdekli karpuz cinsiyle karıştırılmaması gerekiyor.

Karpuzun besin değerleri nedir?

100 g karpuzun içeriğinde; 30 kalori, 7.5 g karbonhidrat, 0.4 g lif, 0.61 g protein, 0.15 g yağ, 0 mg kolesterol, 569 IU A vitamini, 8.1 mg C vitamini, 112 mg potasyum, 7 mg kalsiyum, 0.24 mg demir bulunmaktadır.

KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?

Karpuzun başta kilo vermenin yanı sıra birçok faydası bulunmaktadır. Karpuz likopen içeriğiyle kalp ve damar sağlığını korur, kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur, kan basıncı korur,

A vitamini içeriği ile cildin nemli kalmasına yardımcı olur, kalsiyum ve potasyum içeriğiyle eksikleri tamamlar. Böbreklerin daha verimli çalışmasını sağlar, uyku problemlerine ve kas ağrılarına iyi gelir ve sitrülin içeriği ile yağ birikimini önler.

KARPUZUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Düşük kalorisi ve yüksek su miktarı ile yazın en sevilen meyvelerinden karpuz sıcak toprakları sever

Güçlü bir antioksidandır ve hazmı kolaylaştırmaktadır. Detoks diyetlerinde sıkça yer almaktadır.

KARPUZ NASIL SEÇİLİR?

Karpuz severler için en çok merak edilen konuların başında "Karpuz nasıl seçilir" konusu geiyor.

Öncelikle çatlak ve farklı renk dağılımları olan karpuzlar seçilmemelidir.

Ağırlığına bakılmalıdır zira ağır karpuz sulu karpuz anlamına gelmektedir.

Alt ve üst kısımlarda şeritlerin renklerinin açık renge doğru değiştiği görülürse karpuz alınmamalıdır. 

Girintili çıkıntılı karpuzlar seçilmemelidir.

Sapı eğer kesilmemişse, sararmamış olmasına dikkat edilmelidir.

Ayrıca sapı kıvrık kıvrık olmalıdır. Karpuzun iyisi, vurarak da test edilebilir. Karpuz, bir el alta bir el üste gelecek şekilde tutulur. Üstteki el ile karpuza vurulur. Tok, derin ve titreşimli bir sesi var ise karpuz sulu ve tatlıdır.

# ABD

19 Haz 2021 - 15:46 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.