Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Bayramda nasıl beslenmenmeli?

Ramazan orucu günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler kilo alımına neden olmakla beraber bayram sonrası tüketeceğiniz yemekler de sağlığınızı tehdit edebilir.

  Ramazan’da kilo alınmasındaki en önemli etkenlerden biri yavaşlayan metabolizma. Bu nedenle bilhassa bayramda  az ve sık yiyerek öncelikle metabolizmanın hızlandırılması gerekiyor. 

Kilolardan kurtulmak ve metabolizmanın eski hızına ulaşması için dengeli beslenmek ve spor yapmak şarttır. 

Bu da  3 ana öğüne ek en az 2 ara öğünden oluşan bir beslenme programı ve her gün 1 saatlik tempolu yürüyüşle mümkün.

BAYRAMDA NASIL BESLENMELİ?

Bayramdan sonra günlük beslenme programına ara öğünler ekleyerek artırmak gerekiyor.  Ara öğünlerle yavaşlamış olan metabolizma hızının yükselmesini sağlayacaktır.

Ara öğünler; meyve, süt veya süt ürünleri, tahıllı ekmek, peynir,  diyet bisküvisi gibi besinlerden oluşmalıdır.

Ayrıca az su tüketimi de; yorgunluk, böbrek hastalıkları, deride kuruma ve sindirim sistemi gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Bu nedenle Ramazan ayından sonra da günlük su tüketiminin minimum 8-10 su bardağı, toplam sıvı tüketiminin de 12-15 su bardağı olmasına özen gösterilmelidir.

Ramazan Bayram'ında bunlara mutlaka dikkat edin.

Ramazan Bayramı için beslenme önerileri şunlardır;

  1. Ramazan Bayramı’nda güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır.
  2. Ara öğünlere özen gösterilmeli; yağsız süt, fındık, badem gibi yağlı tohumlar ya da meyve/kuru meyve yenilerek metabolizma hızlandırılmalıdır.
  3. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir.
  4. Bayram boyunca tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir.
  5. Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir.
  6. Bayram ziyaretlerinde ikramların porsiyonları mümkün olduğunca küçük olarak tercih edilmelidir.
  7. Tatlı tüketilecekse, hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tüketilmelidir. 
  8. Sıcak havalara denk gelen bayram günlerinde 2,5-3 lt su tüketimi de önem kazanmaktadır.
  9. Akşam yemeğinde çok yağlı besinler tercih edilmemeli, porsiyon ölçüleri normal olmalı ve akşam yemekleri erken saatlerde yenmelidir.
  10. Bayramda alınan enerjiyle, harcanan enerji dengesini kurmak için en azından yürüyüş ve spor aktiviteleri için fırsat oluşturulmalıdır.

Bayramda genel beslenme kurallarına dikkat edilmeli

Bayramda ve sonrasında aşırı yemek ve tatlı tüketimi; kalp, böbrek, karaciğer, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir.

Özellikle diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek problemleri olanların ve diyet yapanların bayram süresince diyetlerine dikkat etmeye devam etmeleri çok önemlidir.

10 May 2021 - 15:41 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Sedat Peker'in Veyis Ateş ve Sezgin Baran Korkmaz iddiaları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?