Bugün iftara ne pişirsem? İşte 19. gün iftar menüsü

Ramazan tüm hızı ve bereketiyle devam ediyor. Bu akşam 19. iftarımızı yapmaya hazırlanıyoruz. İftara ne pişirsem?" diye düşünenler için harika bir fikrimiz var...

+1
Haber albümü için resme tıklayın

Koronavirüs gölgesi altında idrak ettiğimiz Ramazanların heyecanla beklenen zaman dilimlerinden biri de iftar vakti. 

 Sahur sofraları, kahvaltı tadında hafif yiyeceklerle geçse de gün boyu kaybettiğimiz enerjiyi iftar sofraları telafi ediyor.

İftar saati yaklaşırken farklı ama çok lezzetli bir yemek hazırlamak isteyenlerin için harika bir önerimiz var...

Sıcak- soğuk tüm lezzetleriyle sofranızı donatacak 19. gün iftar menüsü belli oldu.

Bugün ne pişirsem diye kara kara düşünenler için tavsiyemiz Özbek pilavı, Sini köfte, Ekşili et, Peskütan çorbası 

ÖZBEK PİLAVI

MALZEMELER

Pilavlar sofralarımızın olmazsa olmaz lezzetlerinden. Özellikle yöresel pilavların lezzetine doyum olmuyor. Özbek pilavı da Türk mutfağında sıkça karşımıza çıkan etli ve havuçlu bir pilav..

500 gr kuşbaşı et
3 adet büyük boy havuç
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
3 su bardağı baldo pirinç
1 fincan badem
4, 5-5 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı karabiber
1, 5 tatlı kaşığı tuz
1-2 baş sarımsak (en son)

TARİFİ

İlk önce etler tencerede 4-5dk harlı ateşte kavurulur, sonra kısık ateşte suyunu salıp pişmeye bırakılır.
Kapağını kapatıp kendi suyunu çekene kadar pişirilir, şayet yumuşayıp pişmediyse 1 çay bardağı kadar sıcak su ilave edebilirsiniz. (bu işlemi düdüklü tencerede de yapabilirsiniz. )
Etler pişerken soğanlar yemeklik doğranır, havuçlar rendelenir, bademler ılık suda 10dk bekletilip kabukları soyulur. Pirinç güzelce yıkanır. 
Pişmiş ve suyunu çekmiş et kendi yağında hafif kızartılır.
Tereyağı eklenir, eriyince soğanlar ilave edilip kavrulur, havuçlar ve bademler eklenip 5dk daha kavrulur.
Ardından pirinç, tuz, karabiber eklenip 1-2tur karıştırılır ve kaynar suyu ekleyip kapağı kapatılır, kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Suyunu biraz çektikten sonra 1-2 baş sarımsak pilavın ortasına konulur.
Tamamen suyunu çekince altı kapatılıp demlenmeye bırakılır.
Dilerseniz buz gibi ayranla servis edebilirsiniz

SİNİ KÖFTE

MALZEMELER

Sini köfte için içli köftenin tepsiye basılarak pişirilmiş ve dilimlenmiş haline benzer.

Altı üstü bulgurdan, ortası ise cevizli kıymadan oluşur.

Tepsi oruğu ya da sini oruğu denir.

1,5 su bardağı ince bulgur

Yarım su bardağı irmik

1 su bardağı sıcak su

1 adet haşlanmış patates

Çeyrek su bardağı un

1 adet yumurta

1 adet yumurta beyazı

1 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 çay kaşığı kimyon

 İç harcı için:

 250 gram kıyma

1 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı salça

Yarın su bardağı ince doğranmış maydanoz

Yarım su bardağı ceviz içi

2 yemek kaşığı zeytinyağı

 Üzeri için:

 1 çay bardağı zeytinyağı

NASIL YAPILIR?

Patatesi haşlayıp soyun ve ezin.

İrmik ve bulguru yoğurma kabında karıştırın.

Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip karıştırın.

Ağzını streç filmle kapatıp bulgurları 10 dakika kadar kabarmaya bırakın.

Kabaran bulgurlara patates püresini ilave edin.

Ardından un, yumurta, salça, zeytinyağı ve baharatları ekleyip elinizle hamur kıvamına gelene dek yoğurun.

Karışımı ikiye bölüp buzdolabında 10 dakika dinlendirin.

Bu esnada köftenin iç harcı için yağı tavada kızdırıp içinde kıymayı kavurun.

Kuru soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya ilave edin ve kavurmaya devam edin.

Son olarak salça, ceviz ve maydanozu ekleyin.

Birkaç dakika daha kavurduğunuz malzemeyi ocaktan alın.

Tepsinizin tabanını ve kenarlarını iyice yağlayın.

Bulgurlu hamur parçalarından birini alıp tepsinin tabanına her tarafı eşit olacak şekilde iyice yayın.

Üzerine kıymalı harcı ekleyip yine aynı şekilde dengeli bir dağıtım yapın.

Son olarak kalan hamuru da kıymalı harcın üzerine yayın. Her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin.

Köftenizi kare ya da baklava şeklinde dilimleyip 1 çay bardağı zeytinyağını üzerine gezdirin.

Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.

Tepsiyi fırına verip 25 dakika kadar pişirin.

Fırından çıkar çıkmaz sıcak servis yapın. 

EKŞİLİ ET YEMEĞİ

MALZEMELER

Et sevenler ekşili et yemeğine bayılacak! Kars mutfağının geleneksel lezzetlerinden ekşili et yemeğinin yapımı da oldukça keyifli.

750 gram kuzu eti
1 çorba kaşığı tereyağı
2-3 adet kuru soğan
2-3 adet domates
Yarım limon

TARİFİ

Etleri küçük küçük doğrayın.

Üzerine tereyağı ilave edip kendi suyunda kavurun. (Eğer etin yağı varsa tekrar yağ kullanmaya gerek yok.)

Etlerin rengi değişene ve suyunu çekene kadar kavurun.

Diğer taraftan soğan ve domatesleri halka halka doğrayın.

Et kavrulunca domates ve soğanları ilave edin ve 5-10 dakika karıştırın.

Tuz ve karabiberi de ilave edin.

İsteğe göre maydanoz da ekleyebilirsiniz.

Hiç karıştırmadan yaklaşık 30 dakika kısık ateşte pişirin.

Piştikten sonra da yarım limonun suyunu ekleyin.

PESKÜTAN ÇORBASI

TARİFİ 

Sivas’ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan peskütan çorbasının yapımı çok kolay

1,5 litre su
1 yemek kaşığı un
1 yumurtanın sarısı
500 gram peskütan yoğurt
1 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı yeşil mercimek

NASIL YAPILIR?

Aşurelik buğdayı ve mercimeği bir tencerenin içine alıp güzelce haşlayın.

Başka bir tencereye un ve yumurta sarısını koyup güzelce çırpın.

Daha sonra peskütan ve suyu tencerenin içine ilave edip iyice karıştırın.

İyice çırptığınız tencereyi ocağın üzerine alın.

Tencereyi ocağın üzerinde sürekli karıştırın.

Çorbanız ısınmaya başlayınca haşladığınız aşurelik buğdayı ve mercimeği de tencerenin içine ekleyin.

Çorba kaynamaya başlayınca tencerenin altını kapatın.

Peskütan çorbanız hazır, hemen sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Çorbayı hazırlarken kullandığınız peskütan yoğurdu yeterince tuzlu olduğu için tekrar tuz ilave etmeyin.

01 May 2021 - 13:21 - Ramazan


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Asgari ücret 2 bin 825 TL oldu! Zamdan memnun musunuz?