Reklamı Kapat

Kerim Rota: 'Kayıp 128 değil 250 milyar dolar'

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, bugünkü dolar kuru arasındaki 2 TL fark nedeniyle kaybın 250 milyar dolar olduğunu belirtti.

Türkiye, Merkez Bankası rezervlerinde bulunan ve doların TL karşısında değer kaybetmesini sağlamak için piyasalara dağıtıldığı belirtilen 128 milyar doların akıbetini konuşurken, ekonomistler, bu rakamın satışın yapıldığı dönem ile bugünkü dolar kuru arasındaki 2 TL fark nedeniyle 250 milyar dolar olduğunu belirtiyor.

Karar gazetesinin haberine göre, bu da aile başına 12 bin TL ediyor ve 84 milyon nüfusun sırtına yeni bir yük anlamına geliyor.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, "128 milyar dolar, yaklaşık 250 milyar TL demek. Kişi başı 3 bin lira kayıp var. İlk satış ise 2019’un Şubat’ında, pandemiden bir yıl önce yapıldı. Kritik nokta bu” yorumunu yaptı.

Muhalefet, 128 milyar dolara ne olduğunu sorgulamaya devam ederken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eriyen rezervlere yönelik tüm açıklamaların tutarsız olduğuna dikkat çekti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, "128 milyar doları açıklayacağız diye 128 ayrı masal anlatıyorlar. Milletin hazinesindeki dövizi 6.20’den satan bu iktidar bugün 8.1 lira olan kur dolayısıyla kimlerin cebine 250 milyar lira koydu?" sorusunu sordu.

Aslında dağıtılan para miktarının 250 milyar dolar olduğunu kaydeden Rota, "Yabancı yatırımcılara o dönemde 6.28 TL üzerinden rezerv satıldığını söyleyen Rota, sadece kur farkından zararın 250 milyar TL olduğunu aktardı. Rota, kişi başı zararın ise 3 bin lira olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Ne yapacaktık, böyle davranmayıp da, başımıza gelenlere rıza mı gösterecektik" ifadelerini kullandı.

Rota, kişi başı 3 bin TL, aile başına da 10-12 bin TL’lik kayıp olduğunu dile getirdi ve ekledi:

"Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 102 milyar dolar rezerv ile ekonominin başına geçti. Bunun 70 milyar doları bankalara ve piyasaya borçtu. 32 milyar dolar ise Merkez Bankası’nın kendi parasıydı. 6 Kasım 2020’de Berat Bey ayrıldığında durum şuydu: Bu 102 milyar dolar rezerv, 82 milyar dolara düşmüştü. 17 milyar dolarlık bir düşüş, aslında çok büyük bir düşüş değil. Ancak Merkez Bankası’nın 70 milyar dolarlık borç, 130 milyar dolara çıkmıştı.
Merkez Bankası aylık olarak ihracatçılardan döviz alır. Bu ayına göre değişir. 2019 başından Berat Bey’in bıraktığı güne kadar MB net olarak ihracatçıdan/ithalatçıdan 32 milyar dolar döviz satın aldı. Yani bilançosuna aldığı 33 milyar doları da satın aldı. Dolayısıyla bu 80’in üzerine 33 milyarı da ilave etmemiz gerekiyor. Bununla bitmedi, daha önce döviz iç borçlanması sıfırlanmıştı.
O iki senelik dönemde 27 milyar dolarlık ek borçlanma oldu. Bununla beraber 140 milyar dolar ekliyoruz. Ama bundan 12 milyar dolar düşürüyoruz, niye? Hazine’nin satılmamış tek döviz mevduatı. Türkiye 2019’un Mart’ı ile 2020 Kasım arasındaki 20 aylık dönemde 128 milyar dolar Türk Lirası’na karşı Merkez Bankası bilançosuna sattılar."

22 Nis 2021 - 19:12 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi