Neden kandil simidi alırız? Kandil simidi nasıl yapılır?

İslam Alemi için çok özel bire yeri olan kandil geceler hem sevdiklerimize hem de kendimize kandil simidi alırız. Peki neden kandil günlerinde simit alınır? Kandil simidi nasıl yapılır?

Osmanlı devrinde kandil vakitlerinde lokma tarzı tatlı ve tuzlu yemekler hazırlanırdı.

Daha sonraları bu adet yerini delikli, halka şeklinde ve susamlı, tuzlu kuru pasta formunda simitlere bıraktı.

Komşuları, açları, sokakta kalanları doyurmak; onları bu mübarek günde zorda bırakmamak için dağıtılmaya başlanan kandil daha sonra gelenek halini aldı.

Susamlı ve sade olarak iki farklı çeşidi hazırlanan kandil simidinin yapımında mahlep, susam veya çörek otu kullanılır. 

KANDİL SİMİDİ NASIL YAPILIR?

Hazırlaması pişmesi çok hızlı olan kandil simitleri mübarek gün ve gecelerin vazgeçilmezlerinden.

Kandil Simiti tarifi

125 gram tereyağı (yarım paket)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep (evde varsa)
3 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı ( beyazı dışına)
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

2 yumurta akı susam ya da çörek otu

KANDİL SİMİDİ PÜF NOKTALARI

Kullandığınız malzemelerin oda ısısında olmasına dikkat edin.
Unu eleyerek ve kontrollü bir şekilde kullanmalısınız.
Elde ettiğiniz hamurun ele yapışmaması ve yumuşak olması gerekmektedir.

YAPILIŞI

Yoğurma kabına yumurta sarısı, sıvı yağ, oda sıcaklığındaki tereyağı, yoğurt,  sirke, tuz ve şekeri karıştırın.
Un, kabartma tozu ve mahlebi ilave edip yoğurun.

Mahlep hoş koku vermesi ve pastane simitlerine benzemesi için gerekli ama evde yoksa kullanmak zorunda değilsiniz. 

3 su bardağından 2 kaşık kadar fazla un kullanın, unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde eklemekte fayda var.
Hamur hazır olduğunda ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak önce elimizle yuvarlayalım sonra tezgahın üzerinde ileri geri sürerek uzatın.

Simit şeklini verin...

Simitleri önce yumurta akına sonra susama bulayın. Simitleri pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 15-20 dk kontrollü olarak pişirin.

10 Mar 2021 - 12:06 - Aile & Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Asgari ücret 2 bin 825 TL oldu! Zamdan memnun musunuz?