Lokum kıvamında et nasıl pişirilir? Et pişirmenin püf noktaları...

Ağızda dağılan, lokum gibi et pişirmenin püf noktaları nelerdir. Et seçerken ve pişirirken nelere dikkat edilmeli?

Çoğu kimse lokum kıvamında yumuşacık et yemenin hayalini kurar. Ancak bu etin nasıl pişirileceğini dair pek ayrıntılı bilgiye sahip olmayabiliyor.

Bu da can sıkıcı bir hale geliyor. Aslında et pişirmek için çok basit bir yöntem var.

Eti pişirirken nelere dikkat etmelisiniz, hangi malzemeleri kullanmalısınız, yağlı mı yoksa yağsız mı olmalı, et dinlendirirken ne kadar süre beklemelisiniz?...

LOKUM GİBİ ET NASIL PİŞİRİLİR?

Öncelikle et seçilirken mangal için ayrı, tencere yemekleri için ayrı, kebab tarifleri için ayrı etler kullanmak gerekir.  Ama seçeceğiniz et mutlaka sinirsiz, güzelce temizlenmiş, yeterince dinlenmiş ve steril olmalıdır.

Izgara/Mangal yapacaksak, zeytinyağlı veya baharatlı marine yöntemini tercih etmek gerekir.

Çünkü süt ile marine edilen et mangala yapışabilir. Fakat tavada et yapacaksak süt ile marineyi tercih edebilirsiniz. Fırında et düşünüyorsanız da  en uygun marine yöntemi yine zeytinyağlı olanı olacaktır.

Hayvanın güneş gören, sırt bölgesindeki etler daha yumuşak ve lezzetli olur. Seçilen et mutlaka sinirsiz olmalıdır. Bununla birlikte en az üç gün dinlendirilmelidir.

Yağı kararında olmalıdır. Yani ne fazla ne de az, orta yağlı olmalıdır. 

Lezzetli ve lokum kıvamında et pişirmenin en önemli yolu sirke kullanmak. Etin haşlama suyuna yalnızca iki kaşık sirke ekleyerek çok daha yumuşak olmasını sağlamak mümkün. Bu yolla sadece lokum kıvamında bir et pişirmekle kalmaz yemeğin lezzetine de lezzet katarsınız. Bununla birlikte dondurulmuş eti sirkeli suda bekletmek daha kısa sürede çözünmesine olanak sağlar.

DOĞRU ET PİŞİRMENİN YOLU

Marine ettikten sonra doğru et pişirmenin bir diğer sırrı, eti doğru mühürlemektir. Özellikle ızagara, tava ve fırın da et yaparken bu yöntem sayesinde, etin suyu içine hapsedilir ve çok daha lezzetli etler elde edilir.

Pratik bir et mühürlemesi işleminde biri de tencere dibine yapışan ettir. Bir başka deyişle tencere yemeklerinde, soğanları kavurmadan önce etleri kızgın tencereye atın ve  az miktar dibini tutturun. Bu yolla özellikle sulu tencere yemeklerinde, tencerenin dibine azıcık da olsa yapışan et, etin kokusu ve lezzetini yemeğe daha çok verecektir. 

Izgara ya da mangal yaparken de eti sürekli ters düz etmemek gerekir. Çünkü bu doğru bir pişirme yöntemi değildir. Mümkün olduğu kadar  maşa ile ete en fazla bir kaç kere dokunmalısınız. Özetleyecek olursak 1. dokunuşta eti mangala koymalı, belirli bir süre piştikten sonra 2. dokunuşta eti ters düz etmeli ve son dokunuşta da eti ızgaradan almalısınız.

Fırında et yapmak ve onu doğru yolla pişirmek istiyorsanız öncelikle eti demir döküm bir tavada ya da yoksa normal bir tava da bir süre pişirebilirsiniz. Böylelikle daha lezzetli ve kuru olmayan bir et elde edersiniz.

30 Oca 2021 - 13:14 - Helal Hayat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Asgari ücret 2 bin 825 TL oldu! Zamdan memnun musunuz?