Sarımsağın sıra dışı faydaları... Sarımsak nasıl tüketilmeli?

Sarımsak, bin yıllardır gıda olarak tüketilmesinin yanı sıra tıbbi kullanımları da olan bir bitkidir. Peki sarımsak nasıl tüketilmeli?

Özellikle anti-bakterial etkisi nedeniyle pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan sarımsak eski çağlardan beri çok yaygın kullanılan şifalı bir bitkidir

Gııda olarak tüketilmesinin yanı sıra tıbbi kullanımlarıyla da olan çok ünlü bir bitkidir.

Antik Mısır'da ilaç olarak kullanıldığı bilinen sarımsak günümüzde de iyileştirici özellikleri nedeniyle tanınır.

Kendine özgü kokusunu veren alisin maddesi şifa veren özelliğe sahiptir.

Barındırdığı B6 ve C vitaminleri ile birlikte demir, kalsiyum, bakır ve manganez gibi birçok değerli mineraller içerir. 

Başta kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon olmak üzere pek çok hastalığı önler.

Ayrıca antifungal ve antioksidan özelliklere sahip olun sarımsak kansere karşı koruyucu bitkilerin başında gelir.

Kemik, cilt ve saç sağlığı için çok faydalıdır. Zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Özellikle soğuk algınlığı ve grip kaşı çok koruyucudur.

Çiğ veya pişmiş olarak tüketebilir, her türlü sebze ve et yemeğine konabilir.

DİYABETİK YAN ETKİLERİ ÖNLER

Sarımsak kandaki adiponektin seviyesini arttırır ve açlık kan şekeri seviyesini düşürür.

Ateroskleroz ve nefropati gibi diyabet komplikasyonlarını önlemeye yardımcıdır.

İnsülin direncini azaltır diyabet hastalarının kardiyomiyopatiden korunmasına yardımcı olabilir.

ANTİ-BAKTERİYELDİR VE ANTİ-MİKROBİYALDİR
 
İçeriğindeki bileşikler sayesinde antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Dialil sülfit, Campylobacter bakterisi sebebiyle oluşan bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir.

 Sarımsak ekstraktı, yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere karşı dirençli olan 7 patojen bakterinin gelişimini engeller.

 Allisin bileşiği sıtma hastalığı parazitlerine karşı etkilidir.

Kıymık batması gibi bir durumda hasar gören bölgenin üzerine bir parça kesilmiş sarımsağı koyup bir yara bandı ile kapatın. Isırık ve arı sokmalarında sarımsağın o bölgeye sürülmesi tedavi edicidir. Kulak enfeksiyonları için sarımsak yağı kullanılabilir.

MANTARLAR ENFEKSİYONLARINA KARŞI ETKİLİDİR

Sarımsak mantarı engeller ve kaşıntıyı hafifletir. Tırnak altına yerleşmiş mantarlar için birebir etkilidir.

Ayak tırnağı mantarı tedavisinde kullanılır

Mantar ılık ve nemli bölgelerde büyür. Mantardan etkilenen bölgeye ılık, nemli, temiz bir bezle kompres yapın. Bu, gözenekleri açar ve mantarı yüzeye çeker. Böylece tedavi daha etkili olur. Daha sonra iki diş ezilmiş sarımsağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırın ve enfekte ayak tırnağına bu karışımı uygulayın, bir bandaj ile ayak parmağınızı kapatın. Birkaç saat bu şekilde bekleyin ve daha sonra yıkayın. Bu işlemi şikayetiniz geçene kadar tekrarlayın.

SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİBE KARŞI ETKİLİDİR

Sarımsakta bulunan allisin gibi bileşikler soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı çok etkilidir. İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırmada bir gruba sarımsak takviyesi, diğer gruba plasebo verilmiş ve sarımsak takviyesi alanlarda daha az soğuk algınlığı ve grip gözlenmiştir. 

YÜKSEK TANSİYONA KARŞI ETKİLİDİR

Sarımsak yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastalarına iyi gelir. Zira %80’inden fazlasında kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca bir hipertansiyon ilacı olan Atenolol kadar etkili olduğu kanıtlanmıştır. Sarımsaktaki etkin sülfür bileşiği DADS’ın tansiyonu düşürür.

DÜŞÜK TANSİYONU OLANLAR ASLA KULLANMAMALI

Bu nedenle düşük tansiyon olan kişiler sarımsak tüketmemelidir! Ayrıca düzenli tüketmek kan damarlarının esnekliğini arttırır. İltihaplanma nedeniyle oluşan kan damarı hasarını önemli oranda azaltır.

SARIMSAK KANSERDEN KORUR MU?

sarımsağın, kanser önleyici anti-tümör özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Yapılan farklı çalışmalar göre:
Beyin kanseri: Sarımsakta bulunan organo-kükürt bileşikleri, ölümcül bir beyin tümörü olan glioblastoma tedavisinde olumlu sonuçlar vermiştir.
Kolon kanseri: Çok sarımsak tüketen kadınlar, az tüketenlere kıyasla distal kolon kanserinde % 50 daha düşük risk altındadır.
Özefagus ve mide kanseri: Sarımsağın ve çeşitli soğan türlerinin sık tüketimi özefagus ve mide kanseri risklerini azaltır.
Pankreas ve prostat kanseri: Sarımsak ve yeşil soğan tüketimi özellikle prostat kanseri riskini %50, pankreas kanseri görülme riskini ise %54 azaltabilir.

SARIMSAK NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Sarımsağın sağlık yararlarının büyük kısmı sarımsak karanfilinin kıyıldığı, ezildiği veya çiğnendiği zaman oluşan kükürt bileşiklerinden kaynaklanır. Sarımsakta bulunan enzimlerden faydalanmak için ezdikten veya kestikten sonra 2-3 dakika bekletmeniz önerilir. Yemeklerde çiğ olarak kullanımı en besleyici tüketim yöntemidir. Pişirme, sarımsağın anti kanser ve antimikrobiyal potansiyelinin azalmasına yol açar.

Sarımsak kekik ve zeytinyağı ile birlikte kırmızı ve beyaz etleri marine etmek için kullanılabilir. Yemeklere baharat olarak ilave edilebilir. Kuru sarımsağın ızgarası yapılabilir. Çorbalara lezzet ve şifa vermesi amacıyla katılabilir. Domatesli ve yoğurtlu sosların içine kıyılabilir. Yağlı ve sirkeli salata soslarına eklenebilir

27 Oca 2021 - 15:02 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Asgari ücret 2 bin 825 TL oldu! Zamdan memnun musunuz?