Domatesleri neden buzdolabında saklamamalıyız?

Doğru bildiğimiz yanlışlardan birisi de domatesleri dayanıklı olsunlar diyerek buzdolabında saklama alışkanlığımız. Oysa durum öyle mi? İşte şaşırtacak bilgiler..

Genellikle yiyecek ve içeceklerin tatlarını dilimizdeki tat tomurcukları aracılığıyla algılarız.

Hastayken burnumuz tıkandığında ya da burnumuzu kapatarak bir gıdayı tükettiğimizde sadece tadını alırız.

Tadını aldığımız ürünlerin bozulmaması için buzdolabında saklamak her zaman tavsiye edilen bir durumdur.

Domatesteki lezzet yapısındaki şekerler ve asitler ile birlikte aromatik bileşenler adı verilen birkaç uçucu kimyasaldan kaynaklanır.

Peki buzdolabında beklettiğimiz domateslerin bir süre sonra tükettiğimizde tatlarındaki farklılığa dikkat ettiniz mi hiç?

Uzmanlar iki domates çeşidi üzerinde 25.000’den fazla genin işleyişini incelemek suretiyle soğuk ortamda bekletilen domateslerin lezzetlerinin azaldığını ortaya çıkardı.

Florida Üniversitesi'nde yapılan araştırmada tropikal kökenli bir meyve olan domatesin buzdolabında soğutulduğunda yüzlerce geninin aktivitesinin azaldığını keşfetti.

Bu genlerin ürettiği kimi enzimler, domatesi daha tatlı kılan ve domatesi çekici bir aroma kazandıran on iki uçucu kimyasalın sentezlenmesinden sorumlu.

Soğukta bekletilen domateslerde lezzete katkı sağlayan kokulu uçucu aromatik bileşenlerin üretimi yüzde 65 azalırken domatese tadını veren şeker ve asit düzeylerinde bir değişikliğe rastlanmamış.

Deneyin devamında 76 kişide uygulanan tadım testi ile buzdolabında bekletilen domateslerin bir gün önce hasat edilenlere kıyasla daha az lezzetli olduğu da doğrulanmış.

Bir hafta süresince soğutulan domatesler bir süre oda sıcaklığında bekletildiğinde gen ifadelerinin eski hâline dönmediği, yani lezzetlerinin kalıcı olarak azaldığı da görülen bulgulardan.

Araştırmacıların ayrıca yaptığı bir deneyde, üç güne kadar buzdolabında bekleyen domateslerin lezzetinde belirgin bir değişiklik olmadığı da fark edilmiş.

Bu çalışma aynı zamanda raf ömrünün uzatılması için soğuk hava depolarında bekletildikten sonra satışa çıkarılan domateslerle yerel üreticilerin doğrudan sattıkları kıyaslandığında ayırt edilen lezzet farkını da açıklıyor.

25 Ara 2020 - 16:44 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Asgari ücret 2 bin 825 TL oldu! Zamdan memnun musunuz?