Yemekten sonra çay ya da kahve içmek zararlı mı?

Çay ve kahve çoğumuzun günlük hayatının vazgeçilmezlerindendir. Peki yemekten sonra çay ya da kahve içmek zararlı mıdır?

Çay dünyada sudan sonra en sık tüketilen içecek...

Çayın maceresı ise ‘M.Ö. 2737 yılına dayanır.

Çin İmparatoru tarafından keşfedilerek günlük hayatımızın vazgeçilmezleri arasına giren çay; özellikle Çin ve Japonya’da uyanık kalmak, çalışmak ve meditasyon amaçlı, öğrenciler ve rahipler arasında popülerlik kazanmış.

Kahve ise kökeninin Etiyopya olduğu kaydedilir.

Hikaye odur ki Etiyopyalı bir keçi çobanı, keçilerinin belli ağaçların meyvelerini yedikten sonra daha hiperaktif olduklarını fark eder. Zamanla Arap yarımadasına yayılan kahve; çay gibi, uzun bir süre Doğu kökenli bir içecek olarak kalmıştır. Ancak 17. yüzyılda Avrupa’ya gelmiştir.

YEMEKLERDEN SONRA ÇAY YA DA KAHVE TÜKETMEK ZARARLI MIDIR?

Halk arasında çay ya da kahvenin öğünlerden sonra içilmesinin demir emilimini azalttığı düşüncesi oldukça yaygındır.

Ancak bu endişenin ne kadar haklılık payı olduğu da tartışılır.

Zira kısmen doğru olsa da yapılan deneyler demir emilimindeki azalmanın sağlıklı bireyleri
etkileyecek düzeyde olmadığını göstermektedir.

Çay ve kahve içerdikleri tanen ve klorojenik asit gibi polifenolik bileşikler nedeni ile non-hem demirin emilimini kısıtlar.

Özellikle siyah çayda bulunan tanenler bitkisel kaynaklardan aldığımız demirin vücutta kullanılabilirliğini olumsuz etkiler.

Askorbik asit, doğada birçok meyve ve yeşil yapraklı bitkide bulunur. Gündelik hayatta C vitamini olarak andığımız askorbik asit non-hem demirin emilimini artırır.

Bu da demektir ki yeterince et, balık ve C vitamini tüketen sağlıklı kişilerde içilen çay ve kahve risk oluşturacak düzeyde demir eksikliğine yol açmaz.

Uzmanlar demir eksikliği sorunu yaşayanlar bireylerin öğünlerle birlikte çay ve kahve tüketmemesini, öğünlerden sonra da en az bir saat beklemelerini tavsiye ediyor.

HER ŞEYİ TADINDA BIRAKIN!

Çay seçiminde dikkatli olmanız gerekir.

Zira Çin, Hindistan ve Sri Lanka kökenli çayların çoğunda yüksek alüminyum ve kurşun içeriği saptanmıştır

Sonuç olarak her şeyi tadında bırakarak, günlük çay ve kahve miktarında ölçünün kaçırılmaması kaydı ile bilinen bir kalp damar hastalığınız da yoksa çay ve kahveyi tüketmeye devam edebilirsiniz

# Çin

25 Ara 2020 - 15:32 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Asgari ücret 2 bin 825 TL oldu! Zamdan memnun musunuz?