Çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri, kendi ortağını icraya vererek çiftçinin ekmek teknesi olan traktörlerini haczederken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de çiftçinin yaşadığı felaketi televizyon kanallarından öğrendi.
İcra haberlerini televizyon kanallarında gören Bakan Pakdemirli, Amasya tarım ve orman il müdürünü arayarak, icra haberlerinin doğru olup olmadığını tarım il müdüründen teyit etti. Alınan bilgilere göre Amasya tarım ve orman il müdürü de Bakan Pakdemirli’ye haberlerin doğru olduğunu ve köyde 7 tane traktörün Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından haczedildiği bilgisini verdi.
Uygulanan yanlış tarım politikaları ve yüksek faizden dolayı çiftçi borçları artık ödenemeyecek hale gelirken, traktör ve tarım aletleri de bir bir haczedilmeye başlandı. Çiftçinin ekmek teknesi olan traktör ve tarım aletleri haczedilirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaşananlara sessiz kalması dikkat çekiyordu. Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarından dolayı çiftçinin traktör ve tarım aletleri haczedilirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin çiftçinin yaşadıklarından habersiz olduğu ortaya çıktı. Tarım Bakanının çiftçiden bu kadar habersiz olması Bakanlık kulislerinde bomba etkisi yaparken, Pakdemirli’nin Bakanlığı da kendi bürokratları tarafından sorgulanmaya başlandı. Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların TBMM’de kabul edilen Torba Kanununda yapılandırma kapsamına alınmadığının ortaya çıkmasıyla birlikte, çiftçi zor günler geçirirken, Amasya’nın Kızılca Köyünde yaşanan icra ve haciz işlemleri de çiftçinin içinde bulunduğu durumu gözler önüne sermişti. Pandemiyle birlikte tarım ve gıdanın önemine vurgu yapılırken, diğer taraftan çiftçinin sorunlarıyla asıl ilgilenmesi gereken Tarım Bakanlığının, üreten çiftçinin sorunlarına bu kadar duyarsız kalması manidar bulunuyor.
ÇİFTÇİ KURULUŞU ORTAĞINI İCRAYA VERİYOR TZOB SESSİZ, BAKANLIK ÇİFTÇİDEN HABERSİZ!
Tarım Kredi Kooperatifleri, kendi ortaklarını icraya verirken, çiftçinin örgütlü gücü olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu zor gününde çiftçinin yanında olmadı. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın haczedilen traktör ve tarım aletleri karşısında hiçbir açıklama yapmayarak sessiz kalması dikkat çekiyor. İşin daha vahimi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bırakın çiftçinin icra sorununa çözüm bulmayı, haciz işlemlerini bile televizyondan öğrenmesi, Türkiye’de tarımın neden bu halde olduğunu da gözler önüne serdi.
BAKAN TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİ AMASYA İL MÜDÜRÜNÜ ARADI
Tarım Kredi Kooperatifleri, Türkiye genelinde kendi çiftçi ortağına yönelik haciz işlemlerini başlatırken, Amasya’nın Kızılca köyünde yaşanan icra işlemleri ise Türkiye’de gündem oldu. Çiftçinin traktör ve tarım aletlerinin jandarma ve avukat ordusuyla haczedilmesi sosyal medyada günün en çok tartışılan konusu olurken, bazı ulusal televizyon kanallarında da traktörü haczedilen çiftçiye geniş yer verildi. Çiftçinin traktörünün haczedildiğini bu televizyon kanallarından öğrenen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, haberlerin doğru olup olmadığını öğrenmek için de Amasya Tarım ve Orman İl Müdürünü arayarak bilgi aldı. Alınan bilgilere göre Amasya Tarım ve Orman İl Müdürü de Bakan Pakdemirli’ye haberlerin doğru olduğunu ve köyde 7 tane traktörün Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından haczedildiği bilgisini verdi.
Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(18)Hasan-borç - Her kesimin borcu ertelendi.Çiftçinin ki, ertelenmedi.Acaba çiftçi ne günah işledi.
Muray - Ben tarım bakanı olacağım kurumun başında kim var ise benden habersiz iş yaptığı için hesap sormuyacagim bırakın bu işleri ozaman
Ciftci - Çiftçiye verilen destek ve hibe programları ak parti il başkanları ilçe başkanları milletvekilleri ve dayısı olan yandaşlara gidiyor.. kusura bakmayın beyler ikimizden birimiZ bu adamlara oy verdik.. nasıl yönetilmek istiyorsan öyle yonetilirsin
Serdar Kara Muğla - Orman bakanının bizdende haberi yok...22 aydır elektrik elektrik ve suyumuzu kestirdi orman müdürlüğü....150 sene sene önce evin 10 kusur metre orman arazisine girmiş dediler...40 yıllık abonelikleri iptal ettiler...hayvanlar çoluk çocuk bebek herşey bitik vaziyette ve ölüme terk...ama lafta köylünün üreticin yanındayız....
Çiftçi - Şimdi kandirilmak ve haberi olmamak vs vs moda oldu koltuk sevdası başka birşey değil ..ama merak etmesin kimse üretim durma noktasında kaç yerden getiri sağlamaya çalışıyoruz ama nafile gelir eşittir 2 kat gider asgari ücretli bile olsan çiftçiden iyi
Çiftçi Sakaryalı - çiftçinin hasat zamanı yaklaştığı zaman birden gümrük vergileri sıfırlanıyor işte sonucu tarlası tıraktörü haczedilen köylüler tarım kıredi kooperatifleri ortağı olan çiftçilrin yüzde doksanı icralık eskiden ahırdan hayvan satarak zararı karşılıyorduk şimdi oda kalmadı yüce Allah sonumuzu hayreylesin
Ciftci Zor Durumda - Bende suan magdurum icraya taahhut verdim ve odeyemedim 15 bin lira borcum vardi suan 40 bin liraya yaklasmis ve benim bu borcu tek seferde odeme sansim yok ama 5 yila yayilirsa borcum faizlerde silinirse odeme sansim olur tum hesaplarimiz kapatildi kefillerimizin hayvanları haciz yapildi blokeler koyuldu cikmaza girdik ne yapacagimizi bilemiyoruz.
Burdur Çiftçi - Bende doğustan çiftçiyim ekdigimiz domates bize bişey bırakmıyor. Her sene herseye zam üstüne zam ne oldu dolar cıktı. Peki çiftçinin ürünü niye dolar olarak satılmıyor. Domates fidanı 4.5 TL bir cuval gübre 280 TL işçi 90 TL domates kac kurus yaz döneminde acılış 1 TL kapanış da 1 TL çiftçi bitti bitiyor seneye ben de icralık olurum kesin borc borcu ödüyor bir gün gelecek patlıcak bu borclar
Çifçiyim Çifçi - Köylü milletin efendisidir. Beyler köylü emektardır çalışan üretendir. Hani göç eden değil ata baba toprağına sahip çıkandır. Modern tarım modern aletlerle olur. Traktörü yeni olması kimsenin zoruna gitmesin. Az malıda olsa çok ta olsa ihtiyaçtır. Yolda kalsan kim çekecek eski traktörlere hidrolik direksiyon takarsın muayeneden geçmez neden orjinalinde yok diye çokmu görüyosunuz bazıları vay traktör yeni niye alıyor. Alsın herkes nevar bunda ben de köylüyüm. Köylü ürününe ekinine istikrarlı düzenli para alsa herkes herkesim kazanır.
M.ö - Mazot al ilaç al gübre al işçiye para bul yok faizle al malını değerli satama al başını belayı ödeyeme borçlarını icra üstüne icra sonra televizyonları çıkıp falanca ürünler pahalıııııı vay anam vay çiftçi kazanamıyor aracı okazanan hiç canınızı sıkmayın vakti gelecek tüm tarım ürünlerini ithal edeceğiz o zaman görüşeceğiz
Hasan - Çiftçi aç berisan ekemez bicemez halde yiz reziliz orda burda çıkıp atıp tutuyorlar bizler traktör lere kontak vuramayacak heldeyiz tarım kredi kooperatif leri borç faiz leri silinmez ise çiftci berisan durumda birazda bizden yana biseyler yapilsin
Alperen - Çiftçinin ayrıcalığı olmalı.
Çünkü ülkemizde üreten tek çiftçi dir.
Çiftçi zor şartlarda üretim yapar yeterli desteği alamaz.
Hukuken çiftçinin Üretimi için kullandığı traktör, alet, edevat haczedilemez.
Çiftçi 'nin ayrıcalığını bilmeyenlere ithafen;
Çiftçi olmasa aç kalırsın. Açık da kalırsın paran olsada gıda ve kıyafet bulamazsın.
Bizim için üreticinin 'de, işçi ve işverenin de alayı önemlidir. Hepsi de ülkemizin önemli değerleridir. İcra makamının yanlış bir karar aldığı kanaatindeyim.
Saygılarımla
Alperen - Çiftçinin Geçimi İçin Gerekli Eşya ve Edevatı
Haczedilemez.
Yargıtayın emsal kararı olduğu çiftçilerimizin bilgilerine sunulur.
6183 Sayılı Kanunu’nun 70 inci maddesinin (4) numaralı bendine göre, Borçlu çiftçi ise kendisinin ve ailesinin geçimleri için zaruri olan arazi ve çift hayvanları ve taşıtları ve diğer teferruat ve tarım aletleri; çiftçi değilse sanat ve mesleği için gerekli olan alet ve edevatı ve kitapları; arabacı, kayıkçı, hamal gibi küçük taşıt sahiplerinin ancak geçimlerini sağlayan taşıt vasıtaları haczedilemeyecek eşyalar arasında sayılmıştır.
Buna göre, çiftçi tanımı 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 52 inci maddesinde yapılmış olup, zirai faaliyette bulunan gerçek kişilere çiftçi denir. Maddede sözü edilen “aile” tabirine çiftçinin kanunen geçindirmekle yükümlü bulunduğu kimseler dâhil edilmelidir. Bu kapsamda, haczedilen traktör römorku sermaye ağırlıklı olup, gerek maddede öngörülen geçim için zorunlu eşyalardan değildir.
Bunun yanında haczi caiz olmayan arazi, çift hayvanları ve ziraat aletlerini tespit ederken, bunların, böyle bir ailenin geçimi için zaruri olup olmadığı hususunun göz önünde bulundurulması gerekir. Zira arazi ve bu araziyi işletme için çalıştırılmasında zorunluluk bulunan çift hayvanları ve bu hayvanlar aracılığı ile kullanılabilecek ziraat aletleri sıralanmış ve bunlar birbirlerine sıkı surette bağlı tutulmuştur.
Kanun uygulamasında borçlunun çiftçi olduğunu gösterir bir belge bulunup bulunmadığı, ne miktar arazide, hangi tür ve nevide çiftçilik yaptığı, aile kayıtları, gelir durumu, mal varlığına ilişkin kayıt, bilgi ve belgeler araştırılmalıdır.
Bunun yanında çiftçinin kendisi ve ailesi için zaruri olan arazi ve taşıtları değerlendirilirken verimliliği, kaliteyi ve kârlılığı arttıran, ekonomik hayata artı değerler kazandıran teknolojideki değişimleri ve gelişmeleri sağlayan makinelerin kullanılması gerekliliği de değerlendirme kapsamına alınmalıdır.
4+4 Omosay - Bir Tarım Kredi Koop. Üyesiyim, Kooperatiflerde müteselsil denen zincirleme kefillik sistemi var, üye çiftçiler birbirlerine kefil olurlar, üye çiftçi üyelik için 1, 2 dönüm arazi ipotek ettirerek yada kayıtlı 3 bin 5 bin liralık bir araç yada kamyonet ile üye olurlar, şu an itibari ile 5 Bin Lira etmez bir skoda kamyonetle üye olan adam mazot, gübre derken bundan 10 yıl 15 yıl önce bir takım ihtiyaçlarını alır, buna bende kefil oldum, adam ödemez borç olur 40 bin lira, adamın teminatı üç kuruş, aldığı mal malzeme 20-30 bin, Tarım Kredi Kooperatiflerin mevzuatları yeniden düzenlenmeli, daha bir çok çiftçinin anası ağlar, Tarım Bakanının ağlayacak değil ya.
Osman - Sulama birlikleri de çiftçiyi icra ya veriyor. Zor durumdalar.
H. K - bu çiftçiler bu traktörleri alırken faiz oranını biliyorlardı, bankaya veya koop. bunlara zorla kredi vermedi, vadesi geldi adamlar parasını istiyor, üçbeş dönüm tarlası var dev gibi traktör alıyor veresi ya bunlar hemen alırlar birgün alacaklının kapıya çökeceğini hesap etmezler,alacaklı yasal haklarını kullanmış bunda kızıp gücenecek ne var, burda traktör satanlar suç mu işledi, alacağını yasal yoldan istediler gayet normal bir durum,
REFLİX SÖZ VURAN - Yani çiftcinin dokunulmazlığımı var.benim para alsın kötü veya amaçı dışında kullansın.ödemesin.çitfçi imiş.şimdi üretmiyorlar bile .alıyorlar destekleri, evlerininde zahmet edipte ne yumurta, ne sebze ne de ekmek yapıyorlar.geliyorlar sabah şehre vuruyorlar oyunun gözüne akşamınanda ev ihtiyaçlarını alıp evlerine gidiyorlar.evleri şehirdeki gibi lüks ve altlarında da avrupa sıfır otomobil.nasıl oluyor bize anlatırmısınız.
Muhammet Koç Yozgat - Siz köylüler şehire gidin tarlalarınızı icara verin köyde yaşayanlara hem tarlan ekilsin biçilsin hem icar parası alın hemde tatile gelir gibi gidin tarla dosyası yaptırın. Mazot gübre desteğini alın doğru sehere tarlayı siz mi ektiniz emek gösterdinizde gübreyi siz mi saçtınız da desteği siz alıyorsunuz birde kıraç araziye dönüme 100 tele icar parası istiyorsunuz bu tarlayı eken adam sırf hayvanlarim balyasız yemsiz kalmasın diye ekiyor kardeşlerim,mazot&gübre desteği tarla sahibinin hakkı değil ekenin o tarlayla ilgilenenindir sayın pak demirli bunlara bir çözüm bulun lütfen artık yeter..
Lütfi Sen - aptal aptal yorum yapmayın dap gübrenin çuvalı 160 tl tohumun tonu 3 bin tl mozot 6,5 tl tarim kredi 100/30 la faizi çalıştırıyor hava şartları kurak gidiyor yuhu kuru galiba kostak kostak yorum yapiyolar milyonda ssk ve vergi borcu silindi sudanın imf borcu ödendi insanı çileden çıkartacak yorum yapmayın lütfen çiftçi olmasa açsınız ac,
Satilmamis Ruhlar - hayatinda domates yetistirmeyenler burada bos bos ahkam kesmesinlet
Hasan Sağlam - Herkesin basindamisinda öyle konusuyosun gelde yap yaptığımız işin ceyrginide görelim
Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.