Reklamı Kapat

Kolesterol hastaları için 9 beslenme önerisi

Vücudun normal aktivitelerini yürütmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterol eğer dikkat edilmezse hayati sorunlara neden olabilir. Kolesterol hastaları nasıl beslenmeli?

Kan tahlillerinde kolesterole dair iki değer göze çarpmaktadır. Bunlar HDL ve LDL olarak adlandırılmaktadır.

İyi kolesterol olarak bilinen HDL, dokulardaki kolesterolü toplayarak dışarı atılmasını sağlar. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL ise kolesterolü dokulara taşıyıp arterlerin duvarlarında birikime neden olur. 

Kolesterol, vücuttaki her hücre için gereklidir ve birçok hormonda kolesterol vardır.

Ancak dikkat edilmeyen beslenme bununla birlikte hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltir bu da yaşam kalitesini bozar ve önü alınmaz hastalıklara neden olur. 

Kişi beslenmesine dikkat ettiği takdirde “kötü kolesterol” denilen türün yerini "iyi kolesterol” yani  HDL’yi olması istenilen seviyelere getirir.

KÖTÜ KOLESTEROL LDL BELİRTİLERİ

Kötü kolesterol, genellikle sessizce ilerleyen bir durumdur. Hemen hemen hiçbir hastada kolesterol yüksekliği sadece muayeneyle anlaşılmamaktadır. Kötü kolesterolün aşırı yüksek olduğu durumlarda meydana gelebilecek bazı belirtiler şöyle sıralanabilir:

Göz kapakları, eller ve tendonlarda sarı renkli yağ bezeleri
Halsizlik, yorgunluk
Ayak ve bacaklarda uyuşma
Yaraların geç iyileşmesi
Ciltte lekelenmeler
Vücudun bazı yerlerinde morarma
Ciltte solgun görünüm

Genelde bu belirtiler nadir görülür. Yüksek kolesterol genellikle kan tetkikleriyle anlaşılmaktadır.

Yüksek kolesterol kalp hastalığı, inme ve periferik arter hastalığına yol açar. 

Eğer kişi sağlıksız, şeker ya da yağ oranı yüksek olan gıdaları fazla tüketirse kolesterol yükselir.

KÖTÜ KOLESTEROL TEDAVİSİ

Kötü kolesterol dediğimiz LDL tedavisinde ilaç tedavisi tek başına yeterli gelmemektedir. Çünkü yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlar. Alınan gıdalar yağ dokusu olarak vücutta depolanır. Bu nedenden dolayı ilaçla birlikte dengeli beslenme düzeni ve egzersiz şarttır.

KOLESTROL HASTALARI İÇİN 9 BESLENME ÖNERİSİ 

Etlerdeki yoğun yağlar pişirilmeden önce ayrılmalıdır.
Sakatat tüketimi azaltılmalıdır.
Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş ürünler mümkün olduğunca tüketilmemelidir.
Ağırlıklı olarak beyaz et tercih edilmeli; pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama, buğulama tercih edilmelidir.
Bol bol balık tüketilmelidir.
Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.
Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir.
Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.
Fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişlerin kötü kolesterolde hafif düşüşler sağladığı bilinmektedir. Ancak mutlaka uygun miktarlarda tüketilmelidir.

26 Kas 2020 - 14:06 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Asgari ücret 2 bin 825 TL oldu! Zamdan memnun musunuz?