Dinar: Tava ciğerimiz hazır, misafirlerimizi bekliyoruz

Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, gastronomiye damga vuran eşsiz lezzetteki Tava Ciğerini tatmak için tüm misafirlerini Edirne’ye beklediklerin ifade etti.

Nedim Odabaş
Nedim Odabaş Tüm Haberleri
Haber albümü için resme tıklayın

Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, tarihi havasını teneffüs etmek, gastronomiye damga vuran eşsiz lezzetteki Tava Ciğerini tatmak için tüm misafirlerini Edirne’ye beklediklerini, bu lezzeti ikram etmek için tüm ciğercilerin hazır olduğunu ifade etti.  Dinar, pandemide yeni normale geçişle birlikte esnaf arkadaşlarının, ciğercilerin  tüm hijyen, kalite, sağlık ve sosyal mesafe çalışmalarını yaptıklarını  misafirlerini en uygun ortamda ağırladıklarını kaydetti.

Edirne’nin ünlü bir şairi bu şehrin gastronomik çok ünlü lezzeti olan tava ciğer ile ilgili şu dizeleri söylüyor, “Tavası var ciğeri var, yanında da biberi var, a be güzel Edirne’m sende daha neleri var”…  Osmanlı’ya 88 yıl başkentlik yapmış olan serhat ilimiz Edirne, kuşkusuz Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye’siyle, her sene yapılan Kırkpınar güreşleriyle ve damak tadının zirvesi olan tava ciğeriyle her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

Nasıl ki Gaziantep’in baklavası varsa, Siirt’in büryanı varsa, Kastamonu’nun kuzu tandırı varsa Edirne’nin de tava ciğeri Türkiye’nin lezzet haritasında yerini almış durumda. Edirne’nin tarihi ciğercileri hemen hemen bir caddeye serpilmiş durumda… Bu caddede günün her saatinde ciğer yemek için sıra bekleyen insanlar bulunuyor.

İşte, muhteşem Selimiye’nin gölgesinde Edirne Tava Ciğeri’nin önemli temsilcilerinden birisi… Bahri Bey Ciğercisi… Bahri Bey Ciğercisi’nin işletmecisi aynı zamanda Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar… Bahri Dinar, asıl mesleği garsonluk  olan, Edirne’ye evlilik nedeniyle gelip, yerleşmiş, farklı işletmelerde çalıştıktan sonra kendi işini yapmaya karar vermiş ve Bahri Bey Ciğercisi’ni devralarak açmış, her daim güleryüzlü, misafirperver bir isim.

Bahri Dinar, 2009 yılında Edirne'yi tanıtma ve tava ciğer üzerine kalite koruma derneğini kurduklarını, Edirne’nin bu özel lezzetini gerek ulusal, gerekse uluslar arası boyutta tanıtma noktasında çok önemli çalışmalar yaptıklarını kaydediyor.

TAVA CİĞERİN SIRRI

Edirne Tava Ciğeri’nin Türkiye’nin çok önemli bir değeri olduğunun altını çizen, ciğerin yapımının ustalık gerektirdiğini hatırlatan Bahri Dinar, bu işin sırrını ise şöyle özetliyor: “Edirne Tava Ciğeri, Edirne yöresinde yetiştirilmiş ''dana'' cinsi büyükbaş hayvanlardan elde edilen karaciğer, yine yöreye ait buğday unu ile ayçiçek yağı kullanılarak üretilen, malzeme seçimi, hazırlanış, pişiriliş ve servisi ustalık gerektiren yöresel bir yemek olup, servisinde ise yine Edirne mahsulü, doğal yoldan özel kurutulmuş kızartılmış kırmızı biber kullanılmaktadır.

Edirne yöresinde yetiştirilmiş en az 1 yaşındaki danadan elde edilen karaciğer, kesim ve doğrama sırasında dikkatlice en ince kıvamda zar, sinir ve damarlardan ayıklanarak yaprak şeklinde doğranmakta ve kandan arındırılmaktadır. Edirne Tava Ciğerinin hazırlanışında, öncelikle dana karaciğerinin zarı düz bir işleme tahtası üzerinde alınmakta, 6-7 cm'lik eşit parçalara bölünmektedir. Tavaya 1 lt sıvı ve bölgede yetişen ayçiçeğinden üretilmiş ayçiçek yağı konulmaktadır. Bu yağ 115-120°C gibi yüksek ateşte ısıtılmaktadır. Hızlı ve ciğerin yağı emmeyeceği bir kızartma gerçekleşmelidir.Serviste en önemli garnitür ise Edirne/Karaağaç mahsulü kurutulmuş kırmızı biberlerdir. Yerel ismi ''Karaacı'' olan bu biberler oldukça acıdır”

Bahri Dinar’ı, zaman zaman televizyon ekranlarında izleme imkanı buluyorduk. Güleryüzüyle, sempatikliğiyle, misafirperverliğiyle bizleri kendine hayran bırakan Bahri Dinar’ın işlettiği ciğerciye uğramak isterseniz muhteşem Selimiye’nin yanıbaşından 100 metre aşağıya doğru yürümelisiniz.

TAVA CİĞERE COĞRAFİ İŞARET ALDIK

Bu arada Bahri Dinar, tava ciğer lezzeti için uzun zaman önce coğrafi işaret aldıklarını, Türkiye’nin her bölgesinden Edirne’ye hem bu lezzeti, hem de Osmanlı’nın tarihsel mirası olan eserleri görmeleri için misafirleri beklediklerini ifade ediyor.

Fatih Sultan Mehmet’in “Ahilik Kültürü”ne damga vuran, “Komşum siftah yapmadı, istediklerinizin bir bölümünü de karşı komşumdan alın” diyen esnafın bir zamanlar bulunduğu Arasta Çarşısı’nı görmek, İstanbul’un fethi hazırlıklarından önce Sultan Mehmet’in Cuma namazı kıldığı Eski Cami’de namaz kılmak istiyorsanız, eşsiz lezzetiyle tava ciğeri tatmak ve daha nice güzellikleri yaşamak istiyorsanız Edirne’yi muhakkak ziyaret etmelisiniz…

Bizden söylemesi… Son söz olarak Bahri Bey Ciğercisine uğrarsanız, sizleri her daim güleryüzlü, misafirperver Bahri Dinar ağabeyimiz karşılayacak… Kesinlikle onunla tanışmalısınız… Bizden söylemesi…

19 Eki 2020 - 13:54 - Aile & Yaşam

Muhabir Nedim Odabaş


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Asgari ücret 2 bin 825 TL oldu! Zamdan memnun musunuz?