Reklamı Kapat

Zencefil'in inanılmaz faydaları! Zencefil çayı nasıl yapılır?

Antik Hindistan, Çin ve Yunanistan mutfağında ve tıbbında oldukça popüler bir baharat olarak yıllar boyunca kullanılmıştır. Fakat zencefil bir baharattan fazlasıdır.

Zencefil, eski çağlardan beri pek çok sağlık sorunu için kullanılan şifalı bir bitki ve lezzet verici bir baharattır.

Özellikle son yıllarda  birçok hastalık için kullanılan, en doğal ilaç haline gelen bitkidir.

Peki, zencefilin faydaları ve yan etkileri nelerdir?
Zencefil neye iyi gelir? Zencefilin yan etkileri nelerdir?

Zencefilin içinde pek çok vitamin ve mineral ile birlikte uçucu şifalı yağlar da bulunur.

Antioksidan özelliği bulunan bu şifalı bitki, iştah açıcıdır, başta soğuk algınlığı olmak üzere mide bulantısı, ishal ve mide ağrısı gibi sindirim sistemi sorunlarının yanı sıra iltihaplı hastalıkların tedavisinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için kullanılmaktadır.

Düzenli olarak tüketildiği takdirde özellikle kış aylarında görülen bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

ZENCEFİLİN FAYDALARI NELERDİR?

Zencefil mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür

Zencefil kusmaya ve mide bulantısına karşı son derece etkilidir

Zencefil ishali ve bağırsak bozukluklarını giderir

Zencefil bağışıklık sisteminin güçlendirir.

Zencefil regl ağrılarını azaltır

Zencefil öksürüğü keser

Zencefil metabolizmayı hızlandırır ve iştah açar

Zencefil sindirimi hızlandırır

Zencefilas kas ağrılarını hafifletir

Zencefil solunum yollarını açar

Zencefil cinsel gücü artırdığı bilinir

Zencefil soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır

Zencefil otobüs, gemi ya da diğer ulaşım araçlarında yaşanan mide bulantılarına karşı da çok iyi geldiği bilinir.

ENFEKSİYONLARA KARŞI ZENCEFİL

Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur.

Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır.

Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.

ZENCEFİLİN MİDEYE FAYDALARI

Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır.

Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.

Hamilelik, hareket (taşıt tutması, deniz tutması vb.) hastalığı ve kemoterapiden kaynaklanan mide bulantısı ve kusmaya iyi geldiğini gözlemlenmiştir.

Bağırsaklardaki düz kasları rahatlatıp, yiyeceklerin bağırsaklar boyunca hareket etmesini sağlayarak kabızlığı önlemektedir.

1980'den beri zencefilin ülser ve reflüyü rahatlatıcı etkisi olduğu savunulmaktadır.

Vücut ısısını arttırarak vücutta bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır.

ZENCEFİL NASIL TÜKETİLİR?

Hastalıklarımıza şifa olan ve sağlımızı koruyan bu bitki aynı zamanda iyi bir kilo verme dostudur. Fastfood beslenme biçimine ve hareketsizleşen yaşam stilimize bağlı olarak artan obezite oranı gelecek nesilleri de sağlıksız olmaya doğru sürüklüyor. Hal böyle olunca insanlar kilo verme arayışına giriyor. Yağ yakımını artırması ve metabolizmayı hızlandırması nedeni ile kilo vermek ya da fit kalmak isteyenler için de oldukça etkili olan bu bitkinin çeşitli tüketim yolları vardır.

Zencefil genel olarak içeceklerde, salatalarda ve çeşitli yemeklerde kullanılmaktadır. Zencefil toz şeklinde tüketilebilir. Toz zencefil baharat olarak yemeklerin içerisine, salatalara ve çeşitli içeceklerin içine katarak tüketilebilir. Ayrıca kurabiyelerin ve çeşitli atıştırmalıkların içerisine de konulabilir. Fakat en yaygın zencefil tüketim şekli çayının yapılmasıdır.

ZENCEFİLİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Zencefilin yararlarının yanında tabi ki de fazla kullanılması sonucu zararları da bulunmaktadır.

Keskin kokusu sayesinde mide ekşimelerine neden olmaktadır, ritim bozukluğu, deri döküntüsü ve depresif etki yaratmaktadır.

Zencefilin kan sulandırma özelliğinden dolayı cerrahi operasyon öncesi tüketimi durdurulmalıdır.

Zencefilin 2 yaşından küçüklere verilmemesi önerilmektedir.

Eğer çocuklar için kullanılacaksa önerilen dozun üçte biri kullanılmalıdır.

Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.

Sarımsak, soğan gibi zencefilin kan pıhtılaşmasını önleyici etkileri de araştırmalar sonucu gözlenmiştir.

Hamilelikte tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Fazla kullanılan zencefil hamilelikte düşüğe sebep olabilir. Hamile ve emzikli kadınlarda hekim önerisi ve kontrolü altında tüketilmesi önerilmektedir.

Günlük kullanılması gereken dozu 1,2 gr olarak belirtmişlerdir

Zencefil çayı nasıl yapılır?

4 cm. uzunluğunda bir zencefilin kabuğunu temizleyin.
Kaynatacağınız çaydanlığa suyu ekleyip kaynatın.
Kaynayan suya ince zencefil dilimlerini ekleyin.
Kapağınızı kapatıp 15- 20 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra süzerek bardağınıza alabilirsiniz.
Biraz tatlandırmak için bal ve limon ilave edip karıştırıp içebilirsiniz.

24 Tem 2020 - 10:16 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Asgari ücret 2 bin 825 TL oldu! Zamdan memnun musunuz?