Reklamı Kapat

Kurban nasıl kesilir? Hisseli kurban nasıl dağıtılır?

Ortaklaşa kesilen büyük baş kurbanlık hayvanın etleri eşit ağırlıkta ve payda mı dağıtılmalı yoksa karşılıklı rıza ile değişik ağırlıklarda da paylaşılabilir mi? Kurban eti nasıl dağıtılmalı?

Büyütmek için resme tıklayın

Kurban bayramı yaklaşırken kimi vatandaşlar da kurbanlıklarını almanın heyecanını yaşarken kimileri de kurban almaya hazırlanıyor..

Kurban Bayramı'nda kurban kesmeye dair birçok soru merak ediliyor

Bu soruları en başında ise Kurban nasıl kesilir? Kurban eti nasıl pay edilir? soruları geliyor.

Kurban eti nasıl dağıtılmalı?

Sığır cinsinden olan hayvanları kurban için en fazla yedi kişi ortaklaşa kesebilir.

Bu ortakların mutlaka yedi kişi olması şart değildir. İki kişi de kesebilir; üç, dört veya beş kişi de kesebilir.

Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, herhangi bir şekilde ortaklar arasında bir anlaşmazlığa meydan verilmemesidir.

Bu nedenden dolay hayvan kesildikten sonra eti tartı yoluyla taksim edilmelidir. 

Hisseli kurban etini pay ederken nelere dikkat  etmeli?

Hisseli kurban kesiminde en önce dikkat edilmesi gereken husus hayvanın satın alınırken dortakların kaç lirayla kurbana iştirak ettikleri bilinmelidir.

Meselâ 7.000 TL'ye alınan bir danaya yedi kişi ortak olmuşsa bunların 1000’er lira vereceklerini bilmesi gerekir. Ortaklığın şartı böylece yerine getirilmiş sayılır.

Hayvan kesilip, kaç kilo eti çıktığı bilindikten sonra, o günkü et fiyatına göre her ortağın ne kadar para vereceğini tespit etmek ise sıkıntı doğurur. 

Bu durumu göz önüne alarak, her ortağın kaç lirayla hangi hayvana ortak olduğunu öğrenip, parasını ödedikten sonra kuban paylaşımına iştirak etmiş olmalı ve etini de hissesine göre almalıdır. 

Hisse dağıtıldıktan sonra kişi kurbanından diğerine isterse fazlası ile verebilir.

KURBAN NASIL KESİLİR?

Kurban kesmek için bıçak önceden bilenip hazırlanır ve hayvanın göremeyeceği bir yere konulur. Sonra hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır. Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır. Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir. Arkasından “Bismillâhi Allâhü ekber” denilerek, hayvanın boynuna bıçak vurulur. Nefes ve yemek boruları ile şahdamarı denilen iki ana damarı kesilir.

Hayvan soğumaya bırakılır, kanının akması beklenir ve sonra derisi yüzülür. Hayvanı elinden gelirse, kurban sahibinin kendisinin kesmesi menduptur. Kendisi kesemezse, bir müslümana kestirir. Hayvan incitilmeden kesilecek yere götürülür. Devenin dışındakiler kıbleye karşı sol tarafları üzerine yavaşça yatırılır. Kolaylık olması için üç ayağı da bağlanır. Sonra kesecek olan:

“Allahü ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü ekber ve Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber” der, ara vermeden büyük ve keskin bir bıçakla keser. Sadece “Bismillâhi Allahü ekber” diye kesse de olur. Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının kesilmesi gerekir. Kurban kesildikten sonra sahibi, Allah rızası için iki rekat namaz kılar, sonra da dua ederek Allah'tan dileklerde bulunur.

08 Tem 2020 - 15:46 - Aile & Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Fındık fiyatları hakkında ne düşünüyorsunuz?